Курйози у топоніміці Дніпра

09:13  |  30.08.2023
Топонімічні курйози, Дніпро

Якщо поглянути на мапу Дніпра, то можна побачити багато цікавого та курйозного. Наприклад, де знаходяться вулиця Архімеда та провулок Паганіні? Серед яких краєвидів розташовуються Антарктична та Гімалайська? І, нарешті, куди веде Протипохилий провулок?

Малі вулиці

Є в Дніпропетроївську вулиці та інші проїзди, що складаються з одного будинку, а то й зовсім не мають жодної будівлі. Це вулиці Різнична, Поля, провулок Железнякова та Бригадний проїзд. І кожен із них має свою історію.

Якщо Вам з якоїсь причини потрібно буде знайти в центрі Дніпропетровська вулицю Різничну, зробити це буде непросто. Потрібно підійти до будівлі міського цирку перед Новим мостом, завернути за будівлю поліклініки 10-ї міськлікарні, і на подвір’ї готелю «Дніпропетровськ» виявиться проїзд. Ось він іменується досі «Різнична вулиця». На ній є один будинок. А колись ця вулиця мала цілих два квартали. Вся справа у капітальній реконструкції простору перед мостом у районі Набережної. Коли 1970-х гг. будували будівлю цирку, знесли одразу кілька міських кварталів. Тоді зникли відомі з XIX століття вулиця Грошева (частина городян називала її «Грушовою») та вулиця Резнична. Залишився один будинок, та й той затиснутий між багатоповерхівками.

Вулиця Різнична

Неподалік проходить вулиця Поля – між Ливарною та Колодязною. Колись на ній був лише один будинок, на атласі 2004 р. позначені два (зараз, напевно, додалися ще). Загалом це і не вулиця, а провулок. Не пощастило Олександру Полю зі своєю вулицею. Його ім’ям колись називалася нинішня вулиця Фучика – одна з найфешенебельніших. 2002 р. відзначили ювілей «напівзабутого» Поля, урочисто відкрили пам’ятник, але вулиці Фучика повертати стару назву не стали. Виявилося, що ім’я Поля до цього вже «увічнили» – у такий дивний спосіб. А вулицю Фучика таки зрештою перейменувала, на честь Івана Акінфієва.

Світові зірки

Серед дніпропетровських назв можна виявити різноманітних світових знаменитостей усіляких історичних епох. Вулиця Архімеда знаходиться на виїзді з Дніпропетровська на Новомосковськ, в районі селища Ювілейний, біля занедбаного парку «Дружба». Вулиця Платона – у самому центрі стародавнього селища Кайдаки. Маленька вулиця Ньютона спускається від вулиці Робочої у бік Аптекарської балки. Вулиця Байрона загубилася у глибині масиву забудови між Криворізькою та Робочою вулицями.

Ось який цікавий заклад можна знайти за адресою вул. Архімеда, 1

Цікаво та компактно названо вулиць та провулки селища Мирний. Великі архітектори Василь Баженов, Іван Старов і Карл Россі удостоїлися тут не лише окремих вулиць, а й провулків на додачу. На честь знаменитого композитора Йоганна Штрауса іменуються вулиця та провулок тут же. І лише великого скрипаля Паганіні чомусь «образили» – назвали лише провулок.

Назви з географічної мапи

У Березанівці, в оточенні мальовничих озер, пролягла вулиця Арктична. Поруч проходить Арктичний провулок. Сусідні вулиці – також із «холодним» колоритом – Тайожна вулиця та Тайожний провулок, вулиця Анадирська. Невже у нашому місті є ще й Антарктична вулиця? Абсолютно вірно. Це досить велика магістраль на Ігрені, що має 160 з лишком будинків.

У північно-східній частині Дніпра, у селищі Шевченка, біля самарських берегів, можна знайти на атласі вулицю Памирську. За чотири квартали від неї проходить вулиця Каракумська. На правобережжі, в самому центрі Чечелівки, перетинаються Алтайська вулиця та Альпійський провулок. На південно-західному краю міста, в селищі Краснопілля, є невелика вуличка в кілька будинків. Називається вона чомусь Гімалайською.

Протипохилий провулок

Хто придумав для провулка таку дивну, а, головне, не найвимовнішу назву? Можна губитися в здогадах, а можна просто поглянути на атлас міста і все одразу проясниться. Справа в тому, що на іншому схилі Рибальської балки розташувався Похилий провулок. Коли забудовували нову ділянку, провулок назвали Протипохилим тому, що вона «проти» Похилого провулка.

Будинки тут абсолютно звичайны

Ці провулки сходяться в одній точці балки. Така от «топонімічна симетрія». Іноді цікаві назви виникають не одноразово на честь когось чи чогось, а від вже наявних з додаванням приставок «верхня», «нижня», «проти», «над», «під» та інших. У такому разі смислове навантаження зовсім змінюється, а то й просто губиться.

Але ось що цікаво – поруч із Похилим провулком у тій самій балці проходить Європейський провулок – лише у кілька будиночків. Зі смисловою частиною начебто все ясно – та тільки масштаб щось у цьому випадку замалий.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: