Брама, Маяк і Моцарт: як хотіли перебудувати центр Дніпра

17:07  |  05.01.2023
Новобудови, Дніпро

Приблизно в середині 2000-х років у найвідомішого дніпровского архітектора тих часів Олександра Дольника народилась ще одна ідея. Він почав обдумувати концепцію нового центра міста, яку було б засновано на багатоповерхових будівлях. Пізніше до цих ідей поверталися ще не раз.

Концепція забудови висотними будівлями історичного центра Дніпра

Ще до появи цього визначного документа Дольнік і його колеги спроектували кілька висотних будівель. Зокрема, так з’явились загальновідомі «Башти». Певний час вони навіть були найвищими будівлями такого типу в Україні.

Але згодом Дольник сам вирішив, що його попередні роботи були скоріше поступкою замовникам, які не до кінця розумілись в архітектурі, її стилях та принципах. Згодом архітектор прийшов до того, що потрібно відходити від «архетипів» до «чесної» архітектури. Під останньою розумілася у тому числі і комплексна забудова, тобто перехід до системного містобудування.

Центр Дніпра повинен був базуватись на різновисотній концепції, широко повинен був застосовуватись принцип вертикального планування

Так і з’явилась «Концепція забудови висотними будівлями історичного центра Дніпра» (2006 рік). Цей план передбачав формування серій островів висотних будівель у визначних точках міського ландшафту. Подібною стратегічною розробкою не могло похвалитися жодне з українських міст як тоді, так і зараз. Більшість більш-менш подібних документів у інших містах уявляють собою скоріше розвиток генпланів, укладених ще в радянську добу або набір нічим не підкріплених фантазій.

За планом, повинні були з’явитись численні комплекси хмарочосів у 40 поверхів і більше. Вони повинні були бути не більше 200 метрів в ширину, щоб не перекривати світ сонця. Але жоден з цих масштабних проектів, нажаль, так і не був втілений у життя. Окремого слова заслуговує один із них.

Брама

Цей житловий комплекс не просто так отримав подібну назву. Він повинен був розміститись на одній з головних міських планувальних осей. Він повинен був стати своєрідною брамою нового, сучасного міста.

Так мав виглядати новий ЖК відносно інших будівель району

Щоб оцінити масштаб цього проекту, достатньо лиш згадати що в ньому повинно було бути 54 поверхи. Загальна висота досягала 210 метрів, тобто це був би повноцінний хмарочос.

Брама була одним з проектів, що укладались у концепцію «вертикального розвитку». Все, до чого звикли люди у звичайному житті – домівки, парковки, різноманітні сервіси і навіть парки – повинно було бути об’єднаним у рамках однієї будівлі.

Але втіленим проект так і не був. Тоді планувалось вкласти у нього близько 200 млн доларів, але раптово сталася криза 2008 року. Вона поклала край будь-яким амбіційним будівельним проектам на доволі довгий час. Інвесторів, здатних профінансувати подібний проект, так і не знайшлося. Зараз на місці «Брами» знаходяться численні заклади, які прибирати ніхто не збирається.

Маяк

Згодом у світ забудови Дніпра увійшла ще одна компанія, Daytona Development Group. Одним з перших їх масштабних проектів були житлові комплекси середньої поверховості, зокрема Geneve і Mozart. Останній розташований в самому центрі міста. Доречі, Mozart був відомий ще і тим, що квартири в ньому були розпродані свого часу всього лише за 30 годин.

Та ж компанія спроектувала комплекс Mayak. У районі Січеславської набережної повинен був з’явитись свого часу інший житловий комплекс, але до будівництва справа не дійшла. Зрештою, ділянку було викуплено.

Вигляд перспективного хмарочосу з боку Набережної

Забудовник вирішив піти шляхом побудови тут хмарочосу. 32 поверхи нової будівлі будуть дещо відрізнятись від етажності вже існуючих споруд на набережній правого берегу Дніпра. Щоб не дисонувати з дизайн-кодом вже існуючої забудови, на фасаді та стилобаті MAYAK забудовники передбачили оздоблення клінкерною плиткою у теракотових тонах, яка поєднується з колірним рішенням та підтримує єдину лінію з ЖК «Амстердам», який свого часу проектував Олександр Дольнік.

По структурі новий житловий комплекс відповідає усім вищеописаним характеристикам – все в одному. Частина площі стилобату, а також перший етаж башти відведено під комерційні та офісні організації. На даху стилобата планується розмістити невеличке озеленене подвір’я, призначене для резидентів ЖК та їх дітей. Прибудинкову територію ЖК обіцяють упорядкувати та озеленити відповідно до окремого авторського ландшафтного проекту, зробити безбар’єрною та доступною для городян.

Проект прибудинкової території

Внаслідок початку повномасштабного вторгнення процес забудови трохи загальмував. Втім, компанія давно зарекомендувала себе, тому можна сподіватись що все зрештою закінчиться успішно.

Подальші плани

Звісно, поки йде війна, сподіватись на масштабні будівельні проекти в Дніпрі не варто. На це не буде достатнього фінансування, та і загрозу від ворожих ракетних ударів ігнорувати важко. Тому про масштабні будівельні роботи можна буде думати тільки після перемоги.

Але поява і початок втілення таких проектів як Mayak показує, що Дніпро починає повертати собі славу міста високоповерхівок. Свого часу саме в нашому місті існували найвищі будівлі України. Можливо, у майбутньому збираються повернутися до концепції багатоповерхової забудівлі окремих районів та ділянок Дніпра.

Що цікаво, для нового комплексу використали вже існуючу ділянку. Раніше (наприклад, для тієї ж Брами) зносили історичні будівлі. Зміна політики в цьому плані не може не радувати.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: