Будинок Трухачова у Дніпрі, або три школи в одній будівлі

14:53  |  28.03.2023
Будинок Трухачова, Дніпро

Сьогодні будинок Трухачова – лише один з тих, що знаходяться на вулиці Мечнікова. Тут чимало різномантних пам’яток архітектури. Але дім Трухачова – все ж особливий. Його вирізняють не так зовнішні дані, як те, яку роль цей будинок зіграв в системі освіти нашого міста у свій час.

Прибутковий будинок

У XIX столітті велике значення мало промислове та економічне розвиток великих міст. З’явилися нові ринки та підприємства, із розвитком яких супроводжувалося збільшення чисельності населення у таких містах, як Катеринослав. Це призвело до зростання попиту на житло, і прибуткові будинки почали будуватися з метою здачі в оренду.

Прибуткові будинки — це були великі житлові будинки, зазвичай знаходилися в центральних районах міст, і заразом прикрашали вулиці своєю красою та родзинками архітектури. Такі будинки здавались в оренду, а власники отримували дохід від здачі приміщень під магазини, офіси, комерційні чи промислові приміщення. Прибуткові будинки стали популярні за своєю високою доходністю, яку забезпечувала здача приміщень в оренду.

Також вони були більш доступними, ніж квартири в окремих будинках, що робило їх популярними серед різних верств населення. Ці будівлі, зазвичай у вельми ексклюзивних місцях міста, обслуговували багатіші верстви суспільства. Будівництво прибуткових будинків було рентабельним інвестиційним проектом, що тішив власників високими прибутками на протязі усього ХІХ століття. Вони були не тільки джерелом доходу для власників, а й стали архітектурною визначністю та пам’ятками давньої архітектури, що зараз можна побачити в численних старих містах.

Будинок Трухачова

Цей прибутковий будинок з’явився вже у XX столітті, а саме у 1914 році. Це серйозно вплинуло на плани його господаря. Адже розпочалася Перша світова війна, і можливі клієнти вже не так поспішали витрачати власні кошти на оренду приміщень.

Дореволюційне фото

Власник почав шукати нових орендарів. Це могли б бути, перш за все, якісь державні установи. Подібна практика була поширеною в Катеринославі тих часів, але Трухачову із цим не пощастило. Більшість поважних установ вже мали або власну, або орендовану нерухомість і влаштовувати переїзд їм було зовсім не цікаво.

Але знайти орендарів все ж вдалося. Це були одразу три різних навчальних заклади, але всі вони працювали в одному будинку. Це були:

  • Приватна жіноча гімназія Софії Мойсіївни (Сури Мовшевни) Юдкович;
  • Чоловічий єврейський середній навчальний заклад Ізабелли Гейманівни Генессін;
  • Дитячий садок із підготовчою школою тієї-таки Ізабелли Гейманівни Генессін.

Ми впевнені, що виже помітили – володарями усіх закладів були євреї. Але це ще не все, співпадінь там набагато більше.

Три як одна

Комерційні училища поряд з хорошою загальною підготовкою надавали і досить глибокі спеціальні знання. Саме тому при розвитку жіночої освіти в місті саме вони отримують бурхливий розвиток. Широка «номенклатура» предметів забезпечувала їм широкий приток постійних клієнтів.

Цікаво, що Софія Юдкович викладала математику також у навчальному закладі Генессін, а Ізабелла Генессин підробляла в гімназії Юдковичвикладачем російської мови, як видно з переліку викладачів цих навчальних закладів у довіднику 1917 року.

Перелік вчителів у гімназії Юдкович

Всі ці поважні заклади працювали аж до початку активних революційних подій у місті. Програма була дуже насиченою. Список предметів також дуже широкий: історія та географія, математика, фізика, космографія, природознавство, гігієна, мистецтво, російська, німецька та французька мови. Дівчата отримували не тільки знання, а й навчалися правил етикету, танців, співів, займалися гімнастикою та рукоділлям. Коли в Катеринославі стало вже не до навчання, всі вони зачинились назавжди.

Фото будинку радянських часів

Сьогодні

У подальшому будинок був націоналізований, тут розмістилось одразу декілька невеликих радянський контор та установ. Як не дивно, і сьогодні багато з приміщень будинку використовуються орендарями. Тому він не повторив долю багатьох інших своїх «родичів», які були перепрофільовані під звичайні багатоквартирні будинки.

Сучасний вигляд будинку

На сьогодні будинок Трухачова — справжній шедевр неокласицизму. Цей подарунок нашому місту від відомого архітектора прошлого століття Олександра Красносельського і сьогодні є окрасою вулиці Мечникова.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: