Бульвар Кучеревського: де побачити та що тут цікавого

14:09  |  23.01.2024
бульвар Кучеревського у Дніпрі

Нещодавно завершилась багаторічна реконструкція цього невеличкого куточка Дніпра. Цей «недороблений» фрагмент міста постійно нагадував дніпрянам про амбіції щодо Євро-2012, котре місто так і не прийняло внаслідок політичних інтриг. Доволі довго стоялаця недобудова, поки, зрештою, у міської влади не дотягнулися руки до неї.

Початкові плани

Під час проведення футбольних матчів, і насамперед ЄВРО-2012 новий бульвар біля стадіону «Дніпро» повинен був стати справжньою фан-зоною для вболівальників. У звичайні дні він мав перетворитися на ще одне улюблене місце відпочинку городян. Міськрада ухвалила рішення про присвоєння новому пішохідному бульвару (це вуличка від стадіону «Дніпро» (Дніпропетровськ) до перетину вулиці Сєрова та проспекту Пушкіна) імені легендарного тренера Кучеревського. У тому, що цей пішохідний бульвар можна добудувати за місяць, засумнівалися всі журналісти, які побували на виїзній нараді мера з комунальниками та будівельниками-інвесторами – ТОВ «К ЕНД Ф». 90 метрів бульвару знаходяться на експлуатованій покрівлі підземного паркінгу та тунелю для міських комунікаційних мереж.

Але тоді плани залишился лише на папері

Мер Іван Куліченко визнавав, що будівництво бульвару – «найскладніший комплекс робіт за часом та вартістю». Він упевнений, що будівництво основної його частини завершиться до Дня міста, щоб до відкриття стадіону вболівальники вже змогли скористатися цим переходом. Проте частину робіт з благоустрою бульвару буде зроблено наступного року.

– Ми погоджуємося з тим, що запроектований на бульварі фонтан буде запущено наступного року, – поділився тодіпланами мер. – Нікому показуха не потрібна. А весь комплекс інженерних комунікацій та благоустрою території для використання частини пішохідного бульвару – це реальне завдання, термін виконання якого встановлено.

Якщо на стадіоні всі сходи будуть бетонні, то для бульвару використовують граніт та інші дорогі матеріали. У перспективі планувалося будівництво надземного переходу над проспектом Пушкіна реконструйований сквер.

На бульварі імені Кучеревського інвестор розпочав будівництво 4-поверхового комплексу, в якому планується розмістити готель, ресторани, кафе, торговельні та офісні приміщення. Поки що ведуться роботи з парної сторони вулиці Херсонської. Другим етапом відселять мешканців будинків по непарній стороні (Херсонська, 5) та розпочнуть будівництво багатофункціональної будівлі на 40 або 50 поверхів залежно від несучої здатності конструкції, ґрунтів, фундаменту. Завершити всі роботи з реконструкції бульвару планували до кінця 2011 року. Але, нажаль, все будівництво зупинилося.

Заброшка

Так бульвар виглядав раніше. Уважні можуть прочитати фанатське послання Путіну

Однак далі «каркаса» не дійшло, будівля так і залишилася недобудованою. Так, бульвар з усіх боків обріс небезпечними «закидами» та сміттям. Тож у травні 2020 року фанати легендарного ФК «Дніпро» вирішили самотужки привести бульвар до ладу та вирушили на суботник. Хлопці неодноразово зверталися до міської та обласної влади з проханням звернути увагу на цю ділянку, проте конкретної відповіді не надходило. На суботнику фанати полагодили паркан і пофарбували його, відновили патріотичне графіті, додали ще кілька написів та пофарбували колони.

На місці тоді повідомили, що каркас недобудови планують демонтувати, а разом із ним і деякі декоративні елементи самого бульвару. Планується розширення бульвару, його озеленення та реконструкція човна, більше того, там з’явиться меморіальна дошка на честь знаменитого тренера.

Реальна реконструкція

Сучасний вигляд бульвару

Роботи на ділянці розпочались у серпні 2021 року. У жовтні 2021 року старий символ команди “Дніпро-чемпіон” у вигляді човна демонтували та перенесли на територію “Дніпра-Арени”, а замість нього міська влада обіцяла встановити новий. Самі роботи з реконструкції офіційно завершили 30 серпня 2022 року. Проте війна внесла свої корективи та відкриття нової пішохідної перенесли на 7 квітня 2023 року.

«Ми знаходимо можливості для того, щоб робити наше славне місто Дніпро ще краще. Сьогодні відкрили бульвар Кучеревського. Ви всі пам’ятаєте, скільки років тут не було порядку, все було захаращено. Зараз усі городяни можуть цим прекрасним бульваром користуватися. насолодитися. Приходьте, гуляйте з дітьми, радійте життю. І далі — тільки до перемоги«, — сказав Філатов.

Відновлення бульвару було зроблено комплексом із рядом супутніх ремонтів для довколишніх будинків. Із цим допоміг також забудовник. Багатоповерхівкам замінили підземні комунікації. Зливову каналізацію тут посилили, а ще зміцнили сходи та підпірні стіни, облаштували арку, міждворові дороги та тротуари, зазначають у департаменті капітального будівництва міськради.

Окрему увагу було приділено футбольному меморіалу команди «Дніпро». Це неодноразово обговорювалося та узгоджувалося із спільнотою вболівальників. Зокрема, на місці старого пам’ятника тепер новий. Він уявляє собою дві гранітні стели, між знакими знаходиться одвічний символ нашої команди – корабель.

На бульварі також встановили нове освітлення та напівпідземні сміттєві контейнери. Тепер на бульварі встановлені нові лавки для відпочинку, тротуарна плитка, асфальтове покриття. Для більш затишного і гарного відпочинку тут висаджено кущі і дерева та новий газон.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: