Де побачити найстаріший дерев’яний будинок Дніпра

15:25  |  04.02.2024
найстаріший дерев'яний будинок Дніпра

Будинок, що знаходиться на Крутогірному узвозі, 5, буквально пройшов через вогонь і воду. Дивом залишився цілий під час бомбардувань, пожеж та повеней. Сьогодні він вважається останнім двоповерховим дерев’яним будинком Дніпра, що зберігся.

Трохи відомостей про будинок

У середині XIX століття кам’яних будівель у місті було трохи більше 40, а дерев’яних – понад 800. Дерев’яна архітектура Катеринослава розвивалася в рамках провінційної південної архітектури. Дерев’яні будинки ХІХ століття були виконані у стилі класицизм, проте були прикрашені масою різьблених декоративних елементів.

Інформація по цьому будинку дуже фрагментарна. Її практично немає. Все тому, що на цей будинок не збереглося історичних та проектних документів. Вони згоріли у пожежі під час Другої світової війни. Тому робити висновки про історію будинку можна лише вивчення його зовнішнього вигляду.

За однією з версій, будинок колись належав сім’ї Ковалевських. Призначався він для їх прислуги. Але спочатку його будували для банківських робітників, і саме вони спочатку використовували його. І лише згодом Ковалевські перестали здавати будинок в оренду, та почали розміщувати в ньому свій обслуговуючий персонал. Неподалік знаходилась садиба Ковалевських, тому версія має право на життя. У 1915 році цей будинок займала приватна гімназія Добровольського.

Дерево було не найкращим будматеріалом, оскільки такі приміщення легко спалахували, якщо в місті вирували пожежі, і легко підтоплювалися, якщо йшли рясні дощі і після танення снігу. У посушливу пору року від однієї іскри могли згоріти одразу кілька вулиць, а після злив люди в низинах міста залишалися просто без даху над головою. Втомившись боротися з наслідками стихійних лих, міська влада прийняла рішення заборонити будівництво дерев’яних будинків. Будинок на Крутогірному узвозі дивом зберігся до наших днів, переживши революції та війни.

Особливості

Будівля має всі характерні елементи того дерев’яного декору. Над вікнами першого та другого поверхів знаходяться прикраси у вигляді різьблених накладок. А по висоті будинку йде різьблений фриз. Але найцінніший елемент декору – вензель «ВК», що знаходиться над центральним вікном. Вензель – ініціали власника будівлі. Ім’я власника даного будинку не відоме, є лише версія що це був Віктор Ковалевський. Дерев’яний декор будинку вважається унікальним. І якщо будинок буде зруйновано, музей візьме його як цінний артефакт.

Ця історична споруда відмінно вписується в міське середовище, оскільки вона апріорі є автентичним та невід’ємним елементом міста, — каже експерт. — А нові об’єкти, особливо якщо вони з’являються в історичному ареалі, можуть не вписуватись та бути недоречними у певних умовах. Будь-яке нове будівництво має максимально делікатно втручатися у існуючі умови, щоб зберігся необхідний баланс. На жаль, у Дніпрі із цим проблеми.

Туманне майбутнє

Любителі міських легенд кажуть, що «вижив» будинок завдяки заклинанню циганки. Згідно з повір’ям, одного разу в будинок постукала циганка з немовлям на руках. Люди, що жили тут, притулили її на ніч, нагодували і дали новий одяг. Натомість циганка пообіцяла, що будинок простоїть віки. Наскільки правдивою є ця історія – судити складно. Але будинок існує й досі. Щоправда, за дерев’яними стінами ховається бетон, його «оригінальність» збереглася лише зовні.

Наразі, стан будинку є жахливим. Зі стелі у людей відпадають шматки штукатурки, балки сходової частини відходять від стіни, тріщини до 15 см в окремих місцях. Адекватні мешканці кажуть, що готові продати свої кімнати та переїхати в інше місце. Неадекватні — п’ють та влаштовують бійки із застосуванням холодної зброї.

Поліція там буває щодня. В останніх навіть туалет просто неба, де живуть — там і ходять. Вихід один — відселяти людей, робити реставрацію із заміною конструкцій та вселяти людей назад, або ж зробити з дому якусь громадську установу. Інакше можна втратити єдину дерев’яну пам’ятку міста.

Одним з найкращих варіантів може стати викуп будинку міською владою. Далі там можна провести реставрацію та відкрити музей, або ще щось подібне. У будь-якому разі, якщо все залишити так, як є — то довго будинок не простоїть.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: