Де погуляти в Дніпрі: сквер Металургів

17:24  |  30.03.2024
Сквер Металургів в Дніпрі

У нашому місті є багато цікавих місць, де можна провести час насолоджуючись природою та красивими краєвидами. Одне з них – це сквер Металургів. Довгі роки він стояв неохайним і недоглянутим, але у 2021 було розпочато роботи по його відновленню.

Реалії парку і нові ідеї

Сквер Металургів, розташований у жвавому районі проспекту Нігояна в Дніпрі, протягом багатьох років був забутим та занедбаним місцем. Зарості бур’янів, старі лавки та повалені дерева не сприяли приємному відпочинку, а загальний стан скверу більше скидався на пустку, аніж на зелену зону.

Команді було доручено із боку працівників Дніпровської міської ради створити зелений куточок Ghibli Green Corner. Ідея полягала в тому, щоб створити зону відпочинку в одному зі скверів міста за мотивами мультфільмів всесвітньо відомого японського режисера Хаяо Міядзакі. Таким чином, викликати інтерес відвідувачів до цієї пам’ятки, бажання особистісного зростання, а також пізнання світової поп-культури.

Хаяо Міядзакі – популярний у світі японський анімаційний режисер та мультиплікатор. Його часто порівнюють з Уолтом Діснеєм, лише в азійській варіації, але сам він не любить такого порівняння. Власник музею студії Ghibli, присвяченої персонажам автора. Тема робіт режисера: ставлення до природи, технологічного процесу та мирне співіснування, наслідки відокремлення людини від природи та шляхи відновлення людини з навколишнім середовищем є головними мотивами твору японського режисера.

Хід робіт

Першим кроком стало очищення скверу від сміття, заростей та аварійних дерев. Надалі було прокладено нові доріжки, висаджено молоді дерева та кущі, встановлено сучасні лавки та урни.

Однією з найяскравіших родзинок оновленого скверу стали скульптури казкових персонажів, які одразу ж полюбилися дітям та дорослим. Тут можна зустріти улюблених героїв аніме, таких як Тоторо та кіт Матроскін, а також кумедного зеленого котобуса «Токіо-Дніпро».

На 2021 рік в сквері вже було прокладено електромережі, водогін, каналізація, пішохідні доріжки, розпочали встановлення ліхтарів, лавок та урн. Крім того, більша частина скверу буде висаджена деревами та кущами. Будівельні роботи планувалось завершити ще до кінця 2021 року. Наступного ж 2022 року планували встановити дитячий майданчик, майданчик для скейтерів та графіті, фуд-корт та майданчик для вигулу собак.

Особливості композицій з трави

Розробники створили невеликий парк штучних трав, останній з яких є дві композиції фігур з мультфільму «Мій сусід Тоторо» 1988 року випуску, а також мультика «Помпоко: Війна тануки період Хейсей» 1994 року випуску. Обидві роботи японського режисера Хаяо Міядзакі. Головними героями цих мультфільмів є сірий волохатий зберігач лісу, а також єнотовидні собаки.

У цьому мультфільмі оповідається проблема співіснування людей із рослинами та тваринами в період інтенсивного технічного прогресу. Згідно з задумом авторів, ці мультиплікаційні герої не повинні бути пізнаваними жителями міста, а викликати інтерес до вивчення світової поп-культури, ненав’язливо виявити бажання подивитися мультфільм і тим самим замислитися над питаннями екології у світі.

Сучасний стан скверу

З настанням справжнього весняного тепла хочеться все більше часу проводити поза приміщеннями. У мешканців Новокодацького району нещодавно з’явилася така можливість. У сквері Металургів проведено масштабну реконструкцію, завдяки якій прогулянки стали дуже приємними.

Протягом трьох років ми проводили у цьому сквері роботи з відновлення алей, монтажу лав. Також ми поставили тут урни, підсадили хвойні дерева. Родзинкою скверу став дитячий майданчик. Зараз вона одна з найкращих у цьому районі. Тому що ми зробили її мультифункціональною та безпечною для дітей – розповідає Олексій Тесля, директор КП «Міська інфраструктура» Дніпровської міської ради.

Не тільки лавочки, а й гірки та гойдалки зроблені з дерева, що для дітей набагато краще, ніж якби це був метал та пластик. Усі елементи можуть за необхідності замінюватися як представниками підрядних організацій, а й працівниками парку. На майданчику насипано пісок, що робить його безпечним для малюків. Також запроектовано згодом зробити покриття майданчика гумовим, що ще більше підвищить його безпечність для малечі.

Таким чином, роботи в парку ще тривають. Остаточне завершення робіт залежить від багатьох факторів, зокрема і від безпекової ситуації. Адже, наприклад, проводити роботи в тривогу підрядна організація не має права.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: