Де у Дніпрі подивитися на справжні ракети та познайомитися з космосом

14:52  |  15.07.2023
Планетарій, Дніпро

Космос завжди манив і притягував людей, його тайни не давали спокою цілим поколінням. Тематика подорожей у космосі близька Дніпру як ніякому іншому місту Україну, адже саме у нас будували ракети, здатні виводити на орбіту супутники та космонавтів. Сьогоднішня розповідь буде про те, де у Дніпрі можна поринути у космічну тематику.

Палаюча планета та ракета

Почнемо свій шлях із космічної філії на вул. Криворізької, де по сусідству під номерами 1 і 3 розташовуються одразу два гіганти — КБ «Південне» та «Південмаш». До 1987 року Дніпропетровськ був закритий для іноземців через розміщене в ньому ракетне виробництво. Так, і зараз «Південмаш» та конструкторське бюро секретів не розкривають, з екскурсією туди можуть потрапити хіба що перші особи держави. Перед входом на завод на п’єдесталі стоїть одна із найвідоміших розробок — стратегічна ракета SS-18, яку боялися навіть американці. Грізну зброю в народі прозвали «Сатаною». Але побачити «Сатану» вам пощастить, тільки-но потрапивши на заводську територію, — від очей городян ракета прихована парканом. Шкода, але ракета повністю деактивована, тому відновити її вже не вийде. Хоча колись в Україні був повний цикл виробництва ракет, комплектуючі робили у Дніпрі, Запоріжжі, Харкові та інших містах.

Пам’ятник кометі

Щоб не дивитися на зачинені ворота заводу, йдемо до єдиного у світі пам’ятника метеору, розташованому буквально за два кроки від підприємства. «Палаючу планету» в 1966 році встановили на честь спорудження стадіону «Метеор». Зараз багато хто плутає призначення цієї пам’ятки, вважаючи його апокаліптичним символом або застереженням від ядерної війни, але насправді головним завданням палаючого метеора було просто виділитися на тлі більш ніж п’ятиста пам’ятників Дніпра.

А де ж побачити ракети?

«Парк ракет» було відкрито у 2013 році, де тодішній віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул урочисто перерізав стрічку. Споруду збудували лише через 1 рік з ініціативи обласної влади, голови облради Євгена Удода та ракетобудівників.

«Парк ракет» представлений відомими ракетами, зокрема:

  1. 8К11 або Р-11 — одна з перших радянських балістичних ракет, виробництво якої було освоєно на початку 1950-х років у Дніпропетровській області, з ядерною боєголовкою;
  2. 8К99 або РТ-20П — перша радянська ракета з мобільним стартом розробки КБ «Південне», а також ракета-носій;
  3. «Циклон-3» — літальний апарат, розроблений на базі бойової стратегічної ракети Р-36 (8К67) і призначений для запуску космічних апаратів з виходом на низькі та середні навколоземні орбіти.

Цікавим є той факт, що найбільша ракета в колекції має довжину з 9-поверховий будинок! Ракети стоять на вулиці, перед входом до музею, а всередині можна дізнатися про історію космосу, ознайомитися з досягненнями української науки в космічній галузі, побачити інсталяцію запуску ракет.

Парк ракет

Загалом буде цікаво і дорослим, і дітям, які люблять космонавтику. Крім того, у музеї організовуються екскурсії, під час яких відбуваються цікаві кінопокази фільму про ракетобудування. А поруч із цими місцями є гарний парк для прогулянок та відпочинку.

Аерокосмічний центр

Далі пройдемо до будівлі на проспекті Гагаріна, 26. Всередині цієї будівлі з незвичайною конструкцією розміщується справді унікальна експозиція. Тут представлені справжні космічні станції, супутники, бойові ракети, агрегати, що входять до складу різних ракетних комплексів.

Експозиція музею

Тут можна дізнатися інформацію про нашу планету. На виставці цікаво буде всім, екскурсії центром частенько влаштовують іноземним делегаціям та гостям міста. Також сюди із задоволенням ходять і школярі, і пенсіонери. Великий відділ у музеї присвячений українським вченим та конструкторам ракет.

Тут можна побачити зірки навіть вдень

Наступною зупинкою буде на Рогальова, 10. В Україні всього п’ять планетаріїв, що діють – і наш є одним з найкращих, мало чим поступаючись столичному. Це єдине місце в місті, де будь-коли дня і ночі можна сидіти під зірками, спостерігаючи дивовижну картину зоряного неба.

Планетарій оснащений сучасним мультимедійним обладнанням, що дозволяє максимально правдоподібно відтворювати об’єкти та звуки галактики. У планетарії вам повідають про будову Всесвіту, розкажуть про зірки та галактику, покажуть космічний путівник.

Планетарій пройшов реконструкцію і тепер відповідає усім вимогам

В експозиційній залі розмістилися Місячний глобус, пісочниця з кінетичним піском, інсталяція космічних артефактів та телурій. Крім того, з’явилися технології QR-кодування. У спеціальному додатку цей код дозволить оживити експонат, а також почитати або послухати про нього інформацію. Аудіоматеріали програми озвучено лекторами самого Планетарію. Завдяки такій технології усі експонати музею стали інтерактивними.

90% усіх експонатів зроблено студентами інжинірингових лабораторій при великих ВНЗ України. Навчальний простір – зона для проведення майстер-класів та воркшопів. Тут можна почитати книги про космос, розфарбувати картинки і навіть порівняти свій зріст зі зростом відомих космонавтів. Крім того, у цій кімнаті проводять «космічні заняття».

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: