Де відпочити неподалік Дніпра: Блакитне озеро

12:56  |  29.05.2023
Блакитне озеро, Дніпро

Наразі із відпочинком в Україні ситуація, м’яко кажучи, не дуже. Повномасштабна агресія суттєво обмежила можливості для відпочинку, доступні території та курорти тощо. До того ж, зараз надовго залишати свою домівку зараз мало хто готовий. Тому актуальними будуть варіанти відпочинку в області. І неподалік від Дніпра такий варіант якраз є.

Виникнення

Цей курорт було створено в деякій мірі рукотворно. На цьому місці проводили добичу піску, який застосовувався при будівництві Дніпродзержинська. Це відбувалось протягом 1970-х років. Після того, як пісок витягли, утворився величезний котлован, заповнений водою. Глибина його сягала 20 метрів, а площа становила близько 200 000 кв. метрів.

У цього озера немає зв’язку з Дніпром. Офіційно його називають «Єлизаветівський котлован». Спочатку водоймище було проточним і наповнювалося водою з ґрунтів. Після каналу «Прорізь» вода потрапляла у річку Дніпро через відповідний дренажний канал. Однак у 90-х канал «Прорізь» перекрили.

Таким чином, це місце має не зовсім природнє походження. Але це зовсім не впливає на рекреаційні властивості данного місця. Воно давно користується популярністю серед мешканців області.

Особливості відпочинку

Дітям це місце не дуже підійде, оскільки глибина тут доволі серйозна. Але вода тут непоганої якості, до того ж, її незвична прозорість виглядає гарно, хоч і дуже незвично для нашого регіону.

Влітку тут особливо багато людей. Величезна територія дозволила розмістити декілька баз відпочинку та пляжі – як платний, так і безкоштовний. На безкоштовному великому пляжі чисто, є навіси, гірка, різні атракціони для розваг та туалет. Крім того, є кафе, альтанки та столики з можливістю приготування страв на мангалі.

До бази відпочинку «Афіни» доїхати важче. Найлегше на власній машині, тому що добиратись маршруткою незручно, доведеться робити пересадку. Пляж оточений чистим сосновим лісом та має дуже різкимй спуск до водойми. Він популярний у людей, що полюбляють відпочинок у наметах, тому що в такому тихому просторому місці можна без проблем розміститися великими компаніями, і ніхто нікому не заважатиме.

Варто відзначити, що на машині можна заїжджати до лісу та вибирати зручне місце відпочинку. На території є кілька різних кафе, альтанок та столик з мангалами, як і в попередньому варіанті. Є туалет та душ. З розваг є невеликий аквапарк та дискотеки по літніх вечорах.

Також на території є котеджне селище. У ньому розміщуються туристи, які люблять комфорт. До пляжу йти від нього недалеко.

На диких пляжах можна провести пікнік із друзями чи близькими людьми, або влаштувати шикарну фотосесію в оточенні лісових сосен. Іноді саме для цього сюди приїжджають молодята.

Окрім цього, є і додаткові види водного відпочинку:

  • Катання на банані, плюшках та гірці-батуті

Перші два водяні атракціони знаходяться в платній частині пляжу. Гірка для дітей знаходиться в безкоштовній частині пляжу, але покататися на ній — задоволення платне. Покататися на банані чи плюшках коштує більше 100 гривень з особи.

  • Прийняття сонячних ванн

Засмагати можна як на своєму покривалі, так і орендувавши собі лежак на цілий день приблизно за 100 гривень.

  • Прогулянки катамаранами

Катамарани оснащені гірками для дітей – кататись можна з ними. Однак на малюків потрібно надягати заздалегідь куплені надувні жилети, щоб розвага не закінчилася трагедією.

  • Водіння водного мотоцикла

Теж не безкоштовне задоволення, послугу зазвичай пропонують у безкоштовній частині пляжу – шукайте її саме там.

Як дібратись

На автобусі

Маршрут називається «Дніпро-Єлизаветівка». В автобус треба сідати на території Дніпровського центрального автовокзалу та їхати, доки не висадить водій. Так як від кінцевої зупинки доведеться йти до озера пішки, краще зробити про запас скріншоти карти шляху до нього від Єлизаветівки. Не зайвим буде переконатися, що ви зможете в разі чого зайти до інтернету, щоб скористатися навігатором Google-карти та за його допомогою пройти до озера.

Автівкою

Це найбільш комфортний варіант. Виїжджати потрібно з лівобережної частини міста і, починаючи від вулиці Передової, рухатись Полтавським шосе. Після села Балівка потрібно проїхати до заправки WOG, трохи далі за яку буде видно покажчик у бік Кам’янського.

Там треба повернути ліворуч і їхати прямо до Єлизаветівки. Відразу за знаком про закінчення цього населеного пункту – перший з’їзд, де треба повернути праворуч, тобто у бік Блакитного озера. Варто врахувати, що припаркувати машину біля Блакитних озер безкоштовно не можна. Треба буде заплатити за паркінг.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: