Дніпровська академія музики: один із найстаріших ВНЗ міста

14:39  |  31.01.2023
Музична академія, Дніпро

Одним з найвідоміших та найдавніших вищих учбових закладів Дніпра є академія музики. Подумайте тільки: тут навчають співати та грати на музичних інструментах ще з позаминулого століття!

Князь і Моцарт

Що цікаво, при заснуванні міста князь Потьомкін свого часу хотів відкрити у Катеринославі справжн. консерваторію. Під ці плани князь запрошував в Катеринослав двох видатних композиторів того часу. Першим був Джузепе Сарті, його навіть було призначено головою консерваторії, яку тоді ще навіть не побудували.

А другим міг стати сам великий Моцарт. Посол Російської імперії у Відні, улюблений син останнього гетьмана України, відомий меценат Андрій Кирилович Розумовський, вирішив підтримати композитора, який тоді вів доволі скромний спосіб життя. Цікаво, що Андрій Розумовський був відомий як покровитель композиторів. Крім Моцарта, з ним були знайомі Гайдн та Бетховен. Сьогодні у Відні одна з вулиць має ім’я Андрія Разумовського.

Розумовський написав листа Григорію Потьомкіну, який саме тоді підшукував таланти для свого музичного дітища в Катеринославі. У листі він звертав увагу на талант Моцарта та радив запросити його на роботу диригентом оркестру. Лист Розумовського датований вереснем 1791 року. А за місяць Потьомкін помер. Чи читав він цей лист, не відомо. Але проживи князь довше, з великою ймовірністю Моцарт вирушив би до Катеринослава.

Визначний композитор міг попрацювати у нас, але не склалося

За задумом Потьомкіна, в Катеринославі мала постати перша консерваторія у Східній Європі. Адже лише через 80 років було відкрито консерваторію у Петербурзі. Місце для університету та консерваторії було визначено також на Соборній горі, між нинішньою обласною лікарнею Мечникова та казармами колишнього Сімферопольського полку.

На жаль, грандіозним планам Потьомкіна не судилося збутися. Катеринослав був заснований і почав будуватися як губернське місто. Але після смерті Потьомкіна та Катерини II указами Павла I наказано було «всі будівництва у всій губернії зупинити». І ні грандіозного Преображенського собору, ні прекрасного університету, ні консерваторії мешканці Катеринослава так і не побачили.

Створення музичного училища

Більше століття потому, в червні 1898 року головна Дирекція Імператорського Російського Музичного Товариства за безпосередньої підтримки губернатора П. Святополка-Мирського дозволила відкрити Катеринославське відділення Імператорського Російського Музичного Товариства з музичними класами при ньому, що і стало початком заснування Катеринославського музичного училища. З цього моменту училищу належала основна роль у становленні та розвитку музичної освіти та музичної культури регіону.

1 вересня розпочався навчальний процес із 62 учнями: за класом фортепіано – 34, скрипки – 22, співи – 5, віолончелі – 1.

Директором навчального закладу призначили Дмитра Губарєва. Викладачами були випускники Санкт-Петербурзької консерваторії. Навчання було платним і коштувало 100 рублів на рік.

Першими викладачами музичних класів були випускники Санкт-Петербурзької консерваторії:

  • Д.П. Губарєв – за класом співу та віолончелі;
  • М.М. Лівен – викладач теорії музики, сольфеджіо, гармонії;
  • С.А. Діамант та Є.К. Ейзенберг – викладачі за класом фортепіано;
  • В.І. Сонішкін – викладач за класом скрипки.

У травні 1901 року музичні класи реорганізували у музичне училище. В ньому навчалося вже 135 учнів за класами: фортепіано, спів, скрипка, віолончель, контрабас, кларнет та труба. Було відкрито клас ансамблю. Оперна студія училища під керівництвом викладача оперного класу Д. Іванова компенсувала відсутність постійної оперної трупи у Катеринославі. Динаміка зростання контингенту учнів училища свідчить про великий інтерес та попит на музичну освіту серед мешканців Катеринославщини.

Важко повірити, що колись історія закладу починалась з декількох десятків людей

Вже 1917 року кількість учнів становила майже 1000 людей. Училище давало можливість опанувати практично всі музичні інструменти, а музичні предмети викладалися за програмами Петербурзької консерваторії. До роботи в училищі запрошували відомих музикантів Росії та Європи.

Радянські роки

У 1919 році на базі училища створили консерваторію. Вже через кілька років (у 1923 році) у зв’язку з реорганізацією навчальних закладів СРСР Катеринославська консерваторія стала музично-театральним технікумом зі статусом вищого навчального закладу. 1930 року технікум отримав статус середнього навчального закладу, а 1937-го – перетворений на музичне училище з правами середнього спеціального навчального закладу.

У роки Другої світової війни училище було евакуюване до Тобольська. 1943 року, коли Дніпропетровськ звільнили, колектив училища повернувся до рідного міста. 21 грудня 1948-го, у зв’язку зі святкуванням 50-річчя училища, Рада міністрів УРСР надала училищу ім’я Глінки. У повоєнні часи училище активно розбудовували.

Відкриваються нові відділи: народних інструментів, хорового диригування, теорії музики. Колектив училища прикладає багато зусиль до розвитку системи музичної освіти області. До початку 1970-х років в області було відкрито 80 дитячих музичних шкіл та шкіл естетичного виховання, музичні училища у містах Кривий Ріг та Дніпродзержинськ. З 1973 до 1992 року директор училища – музикознавець Людмила Іванівна Царегородцева. Саме вона сприяла будівництву нової будівлі училища по вулиці Ливарній, 10, яка будувалася за спеціальним проектом, з урахуванням особливостей навчального закладу.

Сучасна будівля з’явилась не просто так, її довелось відстоювати у високих кабінетах

Сьогодення

Наразі консерваторія проводить підготовку спеціалістів за такими спеціальностями:

  1. «Фортепіано, орган»;
  2. «Оркестрові струнні інструменти»;
  3. «Оркестрові духові та ударні інструменти»;
  4. «Народні інструменти»;
  5. «Академічний спів»;
  6. «Естрадний спів»;
  7. «Хорове тиражування»;
  8. «Музикознавство»;
  9. «Музичне мистецтво естради».

25 березня 2016 року ВНЗ перейменували на Дніпропетровську академію музики ім. М. Глінки. Це сталося згідно рішення міської ради.

Значною фольклорною подією в академії імені М. Глінки стало проведення 11 квітня 2017 року концерту-презентації збірки «Народні пісні Дніпропетровщини: Томаківський район», яка започаткувала серію тематичних видань музичного фольклору, зібраного у наш час в окремих районах Дніпропетровської області. Знаковою подією стало проведення 8–10 лютого 2018 року І Міжнародного етномузикознавчого симпозіуму «Актуальні проблеми східноєвропейського етномузикознавства»»», в якому взяли участь науковці-фольклористи з чотирьох країн: Литви, Болгарії, Польщі, України.

Відзначення 120-річчя з дня заснування

Творча діяльність консерваторії позначена багатьма фестивалями, форумами, конкурсами, суттєво збагачує навчальний процес, постає невід’ємною складовою професійного оволодіння академічним музичним мистецтвом. Так, у наближенні 120-річчя академії з величезним успіхом проведено І Міжнародний конкурс імені Д.Д. Шостаковича.

Яскравою новацією стало відкриття класів «Music room» для наймолодших діточок (2–6 років) у музичній школі академії. Відбулися вже перші звітні концерти юних музикантів – майбутніх студентів академії.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: