Дніпровські десантники: ті, хто зупиняють штурми окупантів

10:25  |  08.05.2024
Дніпровські десантники: ті, хто зупиняють штурми окупантів

В нашій області базуються одразу дві повітряно-десантні бригади Збройних Сил України, які з честю виконують поставлені завдання. Одна з них має давню історію, яку веде ще з радянських часів, а от інша була створена зовсім нещодавно.

25 та 77 бригади

Про 25 бригаду ми вам вже розповідали, як і про їх історію, тому сильно повторюватись не будемо. Що ж до 77 бригади, то вона була створена відносно нещодавно, в кінці осені — початку зими 2022 року.

Інформація про формування нової бригади десантно-штурмових військ України з’явилася 27 жовтня 2022 року. Тоді повідомлялося, що 1-й батальйон нової бригади нещодавно завершив базову підготовку у Великій Британії, тоді як 2-й та 3-й батальйони перебували на стадії формування. Місцем дислокування 77-ї аеромобільної бригади стало місто Кривий Ріг.

Помилково спочатку вказувалось, що розташована бригада в Житомирі, де знаходиться командування ДШВ України, 199-й навчальний центр ДШВ, а також ряд формувань забезпечення та тилу цього роду військ. Також у Житомирі дислокується 95-та окрема десантно-штурмова бригада. Відомо, що частина кадрів, головним чином, офіцерського складу, була переведена до новоствореної 77-ї бригади з 81-ї окремої аеромобільної бригади.

Участь у бойових діях

21 листопада 2022 року бійці 77-ї окремої аеромобільної бригади вперше з’явилися на фотографіях ЗМІ з нагоди участі у святі на честь ДШВ України. Того ж дня і з того ж приводу Президент України Володимир Зеленський нагороджував солдатів цього роду військ, у тому числі бійця 77-ї бригади, що опосередковано говорить про те, що до цього моменту бригада вже брала участь у бойових діях і навіть встигла відзначитися.

У січні 2023 р. 77-а бригада, спільно з 46-ю бригадою ДШВ, утримувала позиції в районі Соледара Донецької області, за що 12 січня 2023 року була відзначена президентом України Володимиром Зеленським у його щоденному відеозверненні. Після втрати цього міста бригада відійшла на захід і продовжила вести бойові дії в Бахмутському районі.

Ворог неодноразово намагався прорвати позиції, які займали десантники, однак щоразу ніс важкі втрати. Бійці ДШВ виконують свої завдання у будь-якій ситуації та в будь-яких обставинах, не зважаючи на співвідношення сил. Окрім державних нагород, подвиги бригади відзначено і топонімічно: в Кривому Розі на честь бійців перейменували вулицю Стасова.

Бойова техніка

77-а окрема аеромобільна бригада отримала традиційну для десантно-штурмових військ України бойову техніку — бронеавтомобілі «Козак», бронетранспортери БТР-3Е та танки Т-80БВ. Також на озброєнні бригади з’явилися бронеавтомобілі Dingo ATF, BMC Kirpi та International MaxxPro, отримані від країн НАТО. Усю цю техніку було показано під час свята на честь дня ДШВ України 21 листопада 2022 року. Звісно, є в бригаді і артилерійський підрозділ, а також зенітно-ракетна батарея.

Хоча велике різномаїття техніки трохи ускладнює її експлуатацію та ремонт, тим не менш десантники успішно використовують все це щоб нищити ворога. Також активно використовуються різноманітні дрони — як розвідувальні, так і ударні. «Дроноводи» десантників не дають російським агресорам спокою ні днем, ні вночі за допомогою тепловізійних камер на дронах.

Уніформа

Бійці 77-ї аеромобільної бригади мали стандартну уніформу десантно-штурмових військ України. Про приналежність до бригади говорила лише нарукавна нашивка даного формування, яка, зазвичай, носилася на лівому плечі. Ця нашивка з’явилася практично відразу після появи новин про створення бригади, тому, очевидно, її розробили заздалегідь.

Остання версія шеврону бригади

Емблема 77-ї окремої аеромобільної бригади була виконана у загальній стилістиці ДШВ України, є британським щитом, розділеним вертикально навпіл (ліва частина зеленого кольору, права — бордового). На емблемі зображено дві сокири-бартки з крилами, всі елементи сірого кольору. Сокири розташовані дзеркально один до одного, причому кожен розташований у своїй половині щита. Дві сокири, зважаючи на все, відсилають до номера бригади — «77», а крила, ймовірно, підкреслюють аеромобільність бригади.

Пізніше, наприкінці 2022 або початку 2023 р., з’явилася трохи змінена емблема, на якій весь щит був червоного кольору, сокири стали жовтими і розташовані строго вертикально (раніше під невеликим кутом в різні боки), а крила так і залишилися сірого кольору , але за формою були приведені у відповідність до крил на нашивках інших бригад ДШВ.

Навчання бійців та нюанси

Навчання бійців — це не лише стрільба, робота зі зброєю та пересування в умовах бою. Звичайно всі попередні пункти дуже важливі. Кожен воїн повинен знати свою зброю, та вміти нею володіти. Але будь-які бойові дії, та й війна загалом — це смертельно небезпечна інтелектуальна гра. Тому надзвичайно важливо аби кожен боєць знав та розумів що відбувається.

Для цього в бригаді постійно проводять АПД (аналіз проведених дій). Командир роти безпосередньо слухає командирів відділень та взводів, спільно аналізує прийняті рішення, непорозуміння на полі бою, сильні та слабкі рішення. Тут розбирають помилки та проводять координацію дій. Як правильно копати укриття на нулі, щоб не бути поміченим ворогом? Як випукло та стисло передати на командний пункт інформацію про обстріл та ворога, щоб не сіяти паніку та отримати максимально влучну вогневу підтримку? Що відбувалося продовж тижня на позиціях?

Продовж спілкування, наприклад, навіть розбирають акустичні ефекти зброї, зокрема кулемету «Браунінг». Командир роти особисто пояснює акустичну аномалію, коли куля з гіперзвуку сповільнюється до дозвукових швидкостей. Тоді можна почути хлопки, схожі на звук пострілу. Тому коли вогнева підтримка працює з «Браунінга» з позиції, яка знаходиться позаду переднього окопу, по ворогу — може виникати враження, ніби хтось зі сторони противника веде вогонь в сірій зоні.

Так як командири рот — це бойові хлопці, які самі брали безпосередню участь у бойових діях — вони мають багато досвіду. Під час аналізу проведених дій особовий склад та командири можуть доповісти про проблемні питання, уточнити певні деталі, в той же час командування роти може поділитися власним бойовим досвідом та звернути увагу на певні помилки, які треба виправити.

Також під час аналізу бойових дій обговорюються плани на подальший розвиток обороноздатності підрозділу. Аналізуються дії, які застосовував ворог і способи нашої протидії.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Популярное за неделю
Нові плани масштабного будівництва у Дніпрі

Хоч і продовжується кривава та масштабна війна, в Дніпрі не припиняють складати плани на подальший розвиток міста. Серед них як будівництво окремих об’єктів, так і більш масштабної забудови. Все це періодично розглядається на різноманітних архітектурних…

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: