Дніпряни в Англії: Єгор Ярмолюк

11:31  |  26.10.2023
Єгор Ярмолюк

Зараз вся увага прикута до двох наших головних легіонерів в англійській Прем’єр-лізі, а саме до Михайла Мудрика та Олександра Зінченка. Але на цьому представництво українців у англійському чемпіонаті не обмежується, хоча всі ми пишаємося цими двома гравцями. Зокрема, у Великобританії грає і уродженець нашої області Єгор Ярмолюк.

Повз дубль – до першої команди

Народився гравець у 2004 році. Єгор потрапив до школи Дніпра у 2016 році, коли йому було 12 років. До цього він займався в ДЮСШ Сталь (Кам’янське), звідки він родом. У складі юних «сталеварів» він неодноразово ставав найкращим бомбардиром.

Після того, як Дніпро припинив своє існування, Ярмолюк опинився у Дніпрі-1. У цій команді хлопець увійшов до історії. Тодішній тренер Дніпра-1 Дмитро Михайленко одразу розглянув потенціал талановитого хлопця. Ярмолюка навіть не стали залучати до занять з U-19 та U-21, а одразу перевели до першої команди.

Його дебют в УПЛ відбувся 19 червня 2020 року у матчі проти Ворскли (3:0). Ярмолюк вийшов на поле у віці 16 років та 140 днів. Таким чином, півзахисник Дніпра-1 став наймолодшим польовим гравцем в історії УПЛ та дніпровського клубу.

У складі «Дніпра-1»

Гравець 2004 року народження продовжив отримувати ігрову практику й у сезоні 2021/2022. У поточній кампанії «Дніпро-1» продемонстрував відмінні результати – до вимушеної зупинки чемпіонату підопічні Ігора Йовічевича впевнено посідали третє місце у турнірній таблиці.

Так, Ярмолюк не зіграв жодного матчу від початку до фінального свистка, але отримував постійну ігрову практику. Тренерський штаб переважно випускав вундеркінда під час другого тайму – Єгор каші не зіпсував, у більшості матчів, у яких півзахисник виходив на поле, Дніпро-1 перемагав. Загалом у сезоні 2021/22 у рамках чемпіонату України Ярмолюк взяв участь у семи матчах (із 18 можливих), ще дві зустрічі півзахисник провів у Кубку України (забив один гол).

Свій перший гол Єгор Ярмолюк на професійному клубному рівні забив у сезоні 2021/2022. У виїзному матчі четвертого раунду Кубка України, в якому ВПК-Агро приймав Дніпро-1, Ярмолюк вийшов на поле на 30-й хвилині зустрічі замість травмованого Ігоря Когута. На початку другого тайму атакуючий півзахисник відзначився дебютним голом за Дніпро-1, замкнувши передачу Білла. У тому поєдинку дніпрялі здобули «вікторію» з рахунком 2:1.

Ярмолюк як гравець

Рідна позиція Ярмолюка — атакуючий півзахисник. До сильних боків футболіста можна віднести швидкість, дриблінг, вміння брати гру на себе. Єгор не боїться пробивати по воротах з будь-яких позицій, а також може зіграти як помічник для одноклубників.

Крім того, Ярмолюк може зміщуватись на фланг. Для 19-ти років у нього не по роках розвинений футбольний інтелект, і коли він з’являється на полі, завжди намагається вести за собою партнерів. Щоб стати по-справжньому топовим гравцем Єгору потрібно підтягнути вміння грати у пресингу та відборі м’яча.

Дебютний матч в АПЛ

Перехід до АПЛ, а саме до «Брентфорда» влітку 2022 року, вочевидь, став для нього серйозним новим досвідом. Погравши спочатку за дубль, він добився права виступати у першій команді. Поки що він виступав лише у кубкових матчах, і лише нещодавно дебютував в матчі чемпіонату. Тренер команди вірить усвого гравця і неодноразово казав, що у того велике майбутнє.

Ярмолюк провів три гри за збірну України U-16, а також відзначився трьома голами у трьох матчах за U-19. У листопаді 2020 року Руслан Ротань викликав Єгора до національної команди U-21.

Хавбек Дніпра-1 став другим гравцем після Дмитра Чигринського, який дебютував у збірній U-21 у віці 16 років.

Схожість з Ярмоленком

Британські журналісти скрупульозно відстежують молодих талантів, які можуть вистрілити в майбутньому. До списку найперспективніших гравців 2004 року народження увійшов і український хавбек Єгор Ярмолюк.

The Guardian відзначає подібність Ярмолюка в ігровій манері з вінгером збірної України та тоді ще «Вест Хема» Андрієм Ярмоленком (схожості додають і прізвища, а також акаунт Єгора у Інстаграмі – yarmola_0709):

«Як і Ярмоленко, він добрий у роботі з м’ячем і може зіграти на фланзі. Ярмолюк чудово бачить поле, має феноменальний інтелект, до того ж він працездатний і йому не страшно довірити м’яч», — гідний опис українця від The Guardian.

Сам Ярмолюк сказав, що йому приємно, що він увійшов до списку британських журналістів, але не вважає це за велике досягнення і планує розвиватися далі. Скромність і прагнення вдосконалюватися вселяють оптимізм у майбутній кар’єрі юнака. Побажаємо йому успіхів у найсильнішому чемпіонаті світу.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: