Допомога фронту: FPV-дрони з Дніпра знищуватимуть окупантів

13:33  |  27.10.2023
FPV-дрони, Дніпро

Зараз то тут, то там можна побачити повідомлення про FPV-дрони. Ними активно користуютьсяіукраїнськівоїни,іїх противник. Що це за пристрої, як вони застосовуються та чому саме на них вирішила віділити гроші міська рада Дніпра — читайте нижче.

Що таке FPV-дрон

FPV-дрон (від англ. «First-Person View drone») — це безпілотний літальний апарат, який оснащений камерою і передавачем для трансляції відео-зображення в реальному часі на відеогарнітуру або екран пілота. Завдяки цій технології, пілот може спостерігати за подіями, що відбуваються з точки зору дрона, умовно кажучи, «очима» дрона.

FPV-дрони

Основна особливість FPV-дронів полягає в тому, що пілот може відчувати, ніби він сам знаходиться в кабіні дрона, завдяки зображенню, яке транслюється на його відеогарнітуру або екран. Це надає більшу іммерсію і контроль над польотом, що особливо корисно для гонок на FPV-дронах або для зйомки важкодоступних місць, таких як гори або будівельні споруди.

FPV-дрони використовуються в різних галузях, включаючи аерофотозйомку, відеозйомку, розваги та спорт. Вони набули популярності серед хобістів та професіоналів завдяки своїй можливості забезпечити захоплюючий іммерсивний досвід літання і зйомки з повітря.

Необхідно зазначити, що пілоти FPV-дронів повинні спочатку набути досить великий досвід в літанні, оскільки ця технологія вимагає від них навичок та координації для безпечного та контрольованого польоту.

Застосування у бойових діях

Російські окупанти в окулярі дрона за секунду до знищення

На фронті українсько-російської війни такі дрони використовуються дуже активно у якості дронів-камікадзе. До них прикріплюються вибухові пристрої (готові, наприклад це можуть бути постріли від ручного протитанкового гранатомету, або саморобні), та облаштовуються ініцюючі пристрої. Зазвичай роль своєобразного контакту для підриву виконує дріт, що першопочатково контактує з ціллю та замикає контактну мережу. Внаслідок цього відбувається підрив та ураження цілі.

FPV-дрони є дуже серйозним фактором у бою на сьогоднішній день. Середня вартість такого дрону становить близько 500 доларів, але він може знищити танк, самохідну установку чи буксирвоану гаубицю, що вартує набагато дорожче. Окрім того, атакою дронів, проведеною заздалегідь, можна зірвати ворогу підготовку до штурму або зупинити його наступаючі колони чи групи.

До того ж, такі дрони можуть завдавати точкових ударів по бліндажах противника чи якихось укриттях, куди дуже важко влучити звичайним артилерійським снарядом чи міною з міномета. Дрон при гарних навичках оператора дає майже 100% гарантію вогневого ураження цілі.

Дрони у Дніпрі

Дніпровська міська рада прийняла рішення допомогти нашій армії із постачанням цих смертоносних механізмів. Принаймні, довгий час за державний кошт подібні пристрої майже не закуплялися. Тому зазвичай такі дрони поставляли тільки волонтери.

На перший етап виділили 20 мільйонів гривень. Відповідне рішення ухвалили під час 39 чергової сесії міськради 19 липня. Дрони виготовляє місцевий виробник, що дуже важливо — не треба чекати довгих поставок з-за кордону.

23 жовтня відбулась передача першої партії дронів. Борис Філатов, міський голова Дніпра: «Бажаємо, щоб кожен дрон влучав у ціль. Ми і далі цю програму розвиватимемо».

В подальшому міськрада планує продовжувати співпрацю з різними виробниками, оскільки вони здатні виготовляти різні модифікації дронів. Борис Філатов: «Плідно працюватимемо з військовими. Дивитимемося, які дрони їм більше подобаються. І далі працюватимемо з єдиним виробником, який дасть максимально якісний результат».

Дніпро залишається лідером з підтримки Сил оборони. Місто і надалі продовжить забезпечувати фронт необхідним, наголосив очільник міста. Слід відмітити, що поставки відбуваються у тісній комунікації з військовими. Вони самі обирають ті моделі дронів, які найкраще зарекомендували себе у бойових умовах.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: