Фасад старого будинку та майбутній торговий центр у Дніпрі: що спільного

14:02  |  29.01.2024
Будинок Померанцева, Дніпро

Cьогодні ми вирушимо в центр Дніпра – до відомого «Дому Померанцева» та сусідніх з ним будівель. Цілий квартал дореволюційних цегляних будівель (точніше того що від них лишилося) поки що дивом можна побачити на вулиці Харківській. На жаль, вже близько 20 років ці будівлі перебувають у гнітючому стані.

Старий будинок

Коли ви бачите величні руїни фасаду прибуткового будинку Померанцева – то можете з подивом дізнатись, що це пам’ятник архітектури, занесений до Державного реєстру пам’яток нерухомості. Будинок пережив війни, але впав у зв’язку з вітчизняним ставленням до пам’яток архітектури.
Величезна чотириповерхова будівля зведена наприкінці 19 століття, і за мірками того часу – була майже як хмарочос. Історики відзначають незвичайну еклектичну архітектуру будівлі – іншої такої у Дніпрі немає.

Це один із найбільших та найцікавіших прибуткових будинків старого Катеринослава. Чотириповерхова будівля була справжнім хмарочосом для того часу, та й зараз вона займає половину кварталу вулиці Харківської. У ньому добре зберігся фасад з елементами кількох стилів: колони та фронтони з фігурної цегли, а також кокошники. Помаранцев у дореволюційному Катеринославі був заможною людиною. Цей будинок на його замовлення було збудовано у 1880-х роках саме як прибутковий – для здачі квартир в оренду.

Сучасний стан будинку

В радянські часи будинок перетворили на звичайний житловий. Будинок пережив війну, але постраждав від пожежі 1999 року. Цікаво, що біля будинку згорів лише дах, який можна було б відновити. Але мешканців розселили, а будівлю кинули вмирати.

21 грудня 2010 року будівля набула статусу пам’ятника архітектури та була занесена до Державного реєстру пам’яток нерухомості місцевого значення. Але доля будівлі від цього не змінилася – вона повільно руйнується.

Зараз це тільки коробка без даху та перекриттів, що стоїть у стані занедбаності багато років. Але 20 років тому цей будинок був житловим і виглядав як добротний старовинний будинок.

Зараз будинок перебуває у вкрай сумному стані. Щоб на машини шановних громадян не сипалися залишки колись багатої ліпнини, територію сором’язливо відгородили огорожею. Будинок складається із двох секцій. Усередині суцільні руїни. Якщо придивитися, видно сліди пізніших ремонтів: бетонні плити, сталеві труби, швелери.

Привертає увагу той факт, що тут процвітає видобуток цінної катерининської цегли. Цілі ряди цегли вилучені із завалів та підготовлені для подальшого вивезення.

Туманне майбутнє

Що ж буде із цим кварталом далі? Відповідь сумна і очевидна – рано чи пізно вона буде знесена.
Ще у липні 2018 року рішенням міськради Дніпра земельна ділянка на вул. Харківська, 6 віддана під забудову ТОВ «Ермітаж». Ця компанія зареєстрована у Дніпрі за адресою Собінова,1. В засновниках, крім фізичних осіб – ПрАТ «Акта». Директор цієї компанії, депутат міської ради Олександр Сирота з приводу даного проекту та майбутнього даного пам’ятника архітектури у липні 2018 року повідомляв:

«Фасад зберігатиметься. Це буде функціональний комплекс. Але говорити про проект поки що зарано, ми ще працюємо з істориками».

А ще трохи раніше, у 2017 році на містобудівній раді було розглянуто пропозицію Ігоря Задої, відомого своїми проектами «Мост-Сіті», «Кубометрів». Лауреат Держпремії з архітектури виніс на містобудівну раду перспективну схему надземних пішохідних переходів у районі вулиць Харківської, Глінки, Коцюбинського.

Також у 2017 році публікувався проект нового сучасного комплекса. Той повинен був включати в себе і фасадну стіну будинку Померанцева. Передбачалося, що комплекс буде висотою 13 поверхів і в ньому розмістять готель. Усі прилеглі старі будинки цього кварталу проектом були заплановані під знесення.

Останнім часом остаточний проект комплексу на місці Будинку Померанцева представлений широкому загалу не був. Але доля цього старого кварталу – вже, нажаль, вирішена. Цікаво і дуже сумно перебувати у таких місцях. З одного боку, це якась подорож у минуле, з іншого боку, розумієш, що це скоро зникне. На превеликий жаль, у нашій країні бізнес будується на принципі якнайшвидшого отримання прибутку. Влада та інвестори не хочуть вкладати кошти у відновлення старовинних будівель та чекати, коли відреставровані будинки залучать туристів.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: