Фонтани Дніпра: діючі та забуті

15:01  |  27.05.2023
Фонтани Дніпра

У Дніпрі багато фонтанів, деякі з них є справжньою окрасою міста. Але були і такі, які колись були найяскравішим куточком Дніпра, але на сьогодні всі вони повністю і остаточно забуті. Як і чому так сталося, а також де знайти найяскравіші фонтани нашого міста – читайте далі.

Самсон

Справжньою «зіркою» міської фонтанної історії став фонтан «Самсон», який нині не існує. Імовірно, у кожному сімейному альбомі дніпровців серед повоєнних фото обов’язково знайдеться знімок на тлі цього фонтану.

Мабуть, ви хоч щось чули про фонтани зі Самсоном і левом у російському Петергофі. Наш, дніпровський, фонтан був варіацією на тему російського фонтану. Історія появи «Самсона» у місті овіяна легендами. На жаль, поки що не вдалося встановити точні дати встановлення та ліквідації фонтану, а також хто був автором цієї оригінальної ідеї. Фонтан був скульптурною композицією, встановленою посеред озера на штучному пагорбі з каміння. З пащі лева викидався сильний струмінь води.

Статуя Самсона прикрашала парк Чкалова кілька десятиліть. Вона стала чи не головною пам’яткою парку, обов’язково зображувалася на листівках та у путівниках 1950–1970-х років. (одне з останніх фото – у путівнику по Дніпропетровську 1974 р.).

Потім скульптура та фонтан зникли назавжди, причини цього наразі невідомі. Безумовно, місто та парк втратило в особі «Самсона» чи не головний міський фонтан та одну з найяскравіших пам’яток.

Студентський фонтан

У 1950-х перед колишнім палацом Потьомкіна існував ще один, доволі популярний серед молоді фонтан. Тоді у колишньому палаці було відкрито Будинок культури студентів. У прямокутному басейні височіла складна багатоярусна химерна композиція, яку прикрашали по дві фігури студента та студентки. Високо здіймався струмінь води.

Цей фонтан оздоблював парк близько двадцяти років. Його добре пам’ятають усі, кому в ті роки було двадцять-тридцять років. Його зображення також містилися на листівках та випускних альбомах. Цей фонтан зник приблизно тоді ж, коли і «Самсон».

Лебеді

Багато городян ще пам’ятають «Лебедів» – фонтан з білосніжними фігурами птахів на тоді ще Жовтневій (а зараз – Соборній) площі, між діорамою та Преображенським собором. Він з’явився у 1950-х роках у процесі озеленення території площі. Восьмигранний басейн прикрашала ваза, навколо основи якої й «гніздилися» лебеді.

Усі «дев’яності» роки фонтан вже не працював. Фігури птахів обламували частинами, доки залишилися одні тулуби. На початку 2000-х років їх просто збили, залишивши одну вазу, потім чаша над вазою кудись зникла. Басейн засипали, перетворивши фонтан на клумбу.

Муза

Це один із найстаріших фонтанів у місті. Він був збудований у 1974 році, одночасно з театром опери та балету. Після 20 років роботи він довгі роки простоював, після чого був реконструйований. Оновлений фонтан було запущено у 2003 році. З того ж року на зиму його консервують і накривають спеціальним покриттям, щоб уберегти від морозів. Ще одну реконструкцію було проведено у 2019 році.

У фонтані встановлено скульптуру музи, яка тримає театральні маски. Автор статуї – Юрій Павлов. Сам фонтан має 6 каскадів і складається із 190 струменів. З 2003 року став музичним та з підсвічуванням. Примітно, що його метою було кондиціювання приміщень театру.

Адреса: пр. Д. Яворницького 72А

Лебідь

Ще одна візитна картка Дніпра. Фонтан було відкрито у день міста 2005 року одночасно з реконструйованою ділянкою набережної. Його унікальністю є те, що він знаходиться на Дніпрі. Фонтан обертається, має підсвічування та музичний супровід, змінюється напрямок і сили струменя. Складається з одного центрального та 8 бічних струменів. Максимальна висота вильоту – 50 м., що також є унікальним для міста.

Фонтан у сквері Прибрежному

У Дніпрі сквер «Прибережний» на ж/м Перемога за недовгий час існування вже встиг став одним із улюблених місць відпочинку городян. На площі близько 3,6 га іноді яблуку нема де впасти, особливо, вечорами. З настанням темряви відпочиваючих приваблює світломузичний фонтан. Його струмені переливаються різними кольорами під проникливу музику.

Здалеку він виглядає як поліровані плити з граніту. Він обладнаний металевими елементами декору. Зараз фонтан – це улюблене місце відвідувачів парку, щоб освіжитись чи погратися з дітьми. Деякі навіть використовують його як басейн, хоча це й небезпечно.

Арка закоханих

У 2011 році на лівому березі було відкрито реконструйовану частину набережної, на якій встановили фонтан «Арка закоханих». Він складається з двох струменів води, які розлітаються один до одного та утворюють форму арки. Загалом у ньому 78 насадок. Одне із найпопулярніших місць для весільних фотосесій.

Адреса: вул. Маршала Малиновського 6А.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: