Фортепіано під мостом у Дніпрі: звідки воно взялося і що означає

12:50  |  14.10.2023
Піаніно під мостом, Дніпро

Майже кожен мешканець Дніпра знає про фортепіано, яке стоїть під пішохідним мостом на Монастирський острів. Однак, не кожен знає, як воно з’явилося. Дехто вважає, що це – ініціатива міської влади, інші – що встановив музикант Едгар Вінницький. Проте з’ясувалося, що історія романтичніша.

Перша теорія

На піаніно – напис «Покоління відкритих людей». Так називається нова збірка віршів поета та музиканта Едгара Вінницького. Також на інструменті є символ бренду місцевої архітектурної студії. Але чи справді це вони встановили піаніно чи використали його для реклами – було деякий час невідомо. Як би там не було, клавішний інструмент одразу привернув увагу перехожих, особливо молоді. Фортепіано помітили майже одразу, але два місяці воно простояло незіпсованим. Для зручності музиканта (або того, хто захоче спробувати себе у цій ролі) біля інструмента стоїть стілець. Жодних обмежень немає.

Нагадаємо, фортепіано на вулиці стали популярними у 2013 році. Тоді під час протистоянь на Грушевського на інструменті заграв невідомий чоловік у балаклаві. Він став символом Революції Гідності. Музиканта назвали Піаністом-екстремістом.

Вандали

Піаніно неодноразово страждало від малокультурних «відвідувачів». Вперше його обмалювали ще у 2021 році, тоді все обмежилось лише графіті. Поступово стан піаніно погіршувався все більше, і воно остаточно прийшло у поганий стан. Поганим сигналом було те, що вперше обмалювали його вже через два місяці після встановлення.

Реставрація до піаніно дібралася у цьому році. Навесні його привели у порядок, налаштували, та загалом оновили зовнішньо. Але це тривало недовго. Вже у серпні 2023 року якісь недолугівандали знов завітали до піаніно і розтрощили його молотками. Навіщо це потрібно було робити — загадка.

Втім, є причини думати, що піаніно знов з’явиться на своєму місці. Хоча, поліції вочевидь додалося трохи роботи – не зайве було б знайти вандалів та покарати їх відповідно до закону.

Романтика

З редакцією одного з місцевих сайтів зв’язався чоловік, який розказав, що встановлення піаніно було саме його ідеєю. Розказав він наступне:

Живе у Дніпрі одна дівчина, на ім’я Юля. Їй дуже подобається гуляти набережною, дивитися на річку, на вечірні вогники і ще вона дуже любить грати на фортепіано. Це моя улюблена дівчина, для якої я вирішив зробити такий подарунок.

Пишу вам, бо хтось думав, що це зробив Філатов. Хтось вирішив, що це піаніно від Едгара Віницького, бо коли він був у Дніпрі, ми бачилися і грали на ньому і нанесли йому лого «покоління відкритих людей», а ще мої дівчата, якось нанесли лого студії нашої архітектурної агенції, але це тільки подарунок для коханої.

Піаніно я поставив для Юлії у середині квітня 2021-го. І оскільки дощі та вандали його псують, я купую інше і знову ставлю. Тому, якби і хто б не прийшов на ньому пограти, воно завжди налаштовано та працює.

Як би там не було, ця версія звучить романтично. Також це піаніно стало в певному роді прикладом для інших. Подібна практика поширилась, зокрема, і на парк Глоби, там також встановили піаніно.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: