Кашель курця — чому виникає та як проявляється

18:06  |  28.12.2023
Кашель курця
Новини компаній

Кашель курця — це характерний симптом, який часто супроводжує хронічну обструктивну хворобу легень. Так називають нападоподібний кашель, який розвивається в ранковий час, відразу після пробудження. Причина його розвитку полягає у скупченні за ніч у бронхах мокротиння, яке вранці потрібно відкашлювати для забезпечення вільного дихання. Появу цієї ознаки пов’язують із курінням, оскільки саме куріння провокує перманентне ушкодження слизової бронхів.

Під час куріння виділяється велика кількість шкідливих смол, які осідають на слизовій оболонці та пошкоджують її клітини. Через це поступово розвивається атрофія війчастого епітелію і він перестає ефективно просувати мокротиння вгору дихальними шляхами. Мокротиння синтезується у великих кількостях через постійне подразнення рецепторів в оболонці. Повторюючись щодня, цей симптом приносить сильний дискомфорт, тому слід звернутися до лікаря, якщо він з’явився. Фахівець призначить лікування — засоби, які полегшують виведення мокротиння (наприклад, Доктор Мом). Так вдається покращити загальний стан. 

Як проявляється кашель курця

Для цього симптому характерний ряд відмінних рис:

  1. Час появи. Кашель завжди розвивається в ранковий час, коли людина прокидається і сідає. Це пов’язано з переходом у вертикальне положення, що призводить до подразнення рецепторів і необхідності відкашлювати мокротиння.
  2. Утруднений вдих через спазм. Під час спроби вдихнути, бронхи спазмуються та не пропускають повітря. Під час кашлю це значно ускладнює відходження мокротиння через неможливість повністю очистити дихальні шляхи.
  3. Жовте мокротиння. Воно має запах тютюну, виділяється важко, але у великій кількості. Іноді через сильну напругу та атрофію епітелію в мокротинні можуть виявлятися сліди крові. Це пов’язано зі сплощенням слизової оболонки — у таких умовах кровоносні судини виявляються дуже близько до поверхні.

Кашльові рецептори постійно перебувають у збудженому стані через подразнення слизової оболонки димом. Через це кашель можуть спровокувати навіть глибокий вдих або задишка, що виникла через навантаження. 

Як вилікувати це захворювання

Для лікування кашлю курця призначається кілька груп препаратів:

  1. відхаркувальні — щоб полегшити виведення мокротиння;
  2. муколітики — необхідні для ефективного розщеплення та розрідження мокротиння;
  3. глюкокортикоїди — для розширення спазмованих бронхів;
  4. антибіотики — оскільки основне захворювання (ХОЗЛ) бактеріальної природи.

На тлі комплексної терапії вдається досягти повного зникнення симптомів. Однак, щоб запобігти рецидиву, необхідно змінити спосіб життя — відмовитися від куріння та алкоголю, правильно харчуватися, займатися спортом. Тільки у цьому випадку зникне тригер, який провокує виникнення кашлю курця. 

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: