Кінотеатр «Супутник»у Дніпрі: що тут було і чи будуть тут показувати фільми

17:41  |  28.03.2024
Кінотеатр "Супутник"у Дніпрі

Ймовірно, в найближчому майбутньому з карти Дніпра зникне останній із колись популярних колишніх трьох «космічних» кінотеатрів. Нагадаємо, що у «Космічній столиці України» ще недавно були кінотеатри «Космос», «Салют» та «Супутник».

Історія кінотеатру

Кінотеатр «Супутник» було відкрито 15 серпня 1963 року на вулиці Титова, 18. Кінотеатр був побудований за «спецзамовленням» ЮМЗ, що не дивно для цього району.

Кінотеатр розташовується в окремій будівлі, що знаходиться від червоної лінії вулиці Титова. Будівля кінотеатру була розрахована на широкий огляд. Перед ним спеціально влаштований курдонер (зараз його займає розважальний заклад).

Свого часу кінотеатр вважався, ледь не визначною пам’яткою архітектури. Справа в тому, що проект будівлі – типовий. Автори проекту будівлі – архітектори І.Д. Михайленко, Є.І. Соболь. Але відмінною рисою нової будівлі стало величезне панно на кшталт «хрущовської» епохи. Його автори – художники О.Л. Сопелкін, Л.М. Тамальський, І.І. Остапенко. Тут зображено молодого підкорювача космосу, що тримає в руці штучний супутник землі. Подібним панно була прикрашена і будівля кінотеатру «Батьківщина» (до реконструкції).

Цікаво, що панно на двох будинках кінотеатрів Дніпропетровська вважалося одним із важливих досягнень соціалістичного мистецтва. Вони були відзначені у спеціальній статті у журналі «Декоративне мистецтво СРСР» (1964, № 2).

До речі, оскільки проект кінотеатру був типовим, двійники нашого кінотеатру є в декількох містах. Наприклад, у Херсоні – але там немає нашого унікального панно. А зараз кінотеатр у Херсоні також закритий, на його фасаді – реклама.

Недовга реінкарнація

Кінотеатр «Супутник» має зал для глядачів на 820 місць. Він довгі десятиліття служив культурним центром району вулиці Титова.

Перший широкоекранний художній фільм, показаний у кінотеатрі «Супутник», була кінокомедія «Три плюс два», що тільки вийшла на екрани і стала знаменитою, де зіграли Андрій Миронов, Євген Жаріков, Наталія Кустинська та Наталія Фатєєва.

Кінотеатр пережив дев’яності роки. Як і багато кінотеатрів, більшу частину дев’яностих він простоював. Нове життя кінотеатру почалося у червні 1998 р., коли тут кілька днів з величезним аншлагом йшла прем’єра знаменитого фільму «Титанік».

Зал не ремонтували, в ньому відчувалася ще суто радянська атмосфера. Проте прем’єра пройшла з величезним успіхом. Кілька днів місто гуло. «Титанік», можна сказати, вдихнув нове життя цього кінотеатру, та й інші кінотеатри. Ще півроку фільм показували майже у всіх уцілілих кінозалах міста.

У 2004 р. «Супутник» увійшов до мережі «Кіносистема» і був відкритий після реконструкції. Цікаво, що фойє прикрасили у ретро-стилі, і навіть помістили туди кіноапарат. Кінотеатр був обладнаний 18-ти метровим широкоформатним екраном. Однак за кілька років популярність кінотеатру знову різко впала, і він в подальшому простоював.

Сучасність

Згодом кінотеатр було все ж остаточно закрито. В його будівлі довгий час працював вокально-хореографічний ансамбль «Юність Дніпра».

Але зараз у системі Прозорро з’явилася інформація, що прямо стосується майбутнього кінотеатру. Будівлю зібралися реконструювати під адміністративно-інформаційний центр відділу «Комунікаційний центр Служби 112» у місті Дніпро. У цьому центрі передбачено і укриття для людей (можливо, тільки для персоналу).

Замовником робіт виступає «Центр інфраструктури та технологій» МВС України. Лише на розробку проектної документації із бюджету планують виділити понад 6 мільйонів гривень! Скільки може обійтися вся подальша реконструкція, можна тільки уявити. Питання про доцільність саме таких витрат під час повномасштабної війни і критичної потреби Сил оборони у всьому — від автомобілів до дронів — є очевидним. Втім, як бачимо, МВС України це питання не турбує.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: