Міст у небезпеці: переправа на Монастирський острів та її проблеми

14:45  |  29.10.2023
Міст на Монастирський острів

У Дніпрі незабаром може зникнути міст, який з’єднує Монастирський острів та правий берег. Неодноразово його визнавали аварійним, але він тим не менш продовжує функціонувати. Борис Філатов свого часу навіть говорив про закриття мосту, але все поки що іде до того, що мостом займатись ніхто не буде.

Поява мосту

Основну частину опор звели 1916 року, а сам міст – 1955 року. І, враховуючи масивність опор, на них мало лягати зовсім інше навантаження. На місці пішохідного мав бути трамвайний міст. Прольотні будівлі мосту були завезені з Німеччини, де експлуатувалися, вони були не нові. У Дніпрі ці прольоти функціонують понад 50 років, а який їхній реальний вік, скільки вони зможуть ще прослужити, залишається лише гадати. Взагалі-то, ця конструкція спочатку планувалась як тимчасова, але немає у нас нічого більш постійного, ніж тимчасове.

За іншою версією, раніше на цьому місці був гужовий міст. Саме від нього залишились старі опори. Втім, вони виглядають занадто великими, щоб бути розрахованими лише на пішоходів та гужовий транспорт.

Функціонування мосту

Існуюча конструкція призначена тільки для пішоходів, але у зв’язку з тим, що на Монастирському острові розташовані зона відпочинку, розважальні та спортивні комплекси, пляж, точки громадського харчування, мостом іде і службовий транспорт. Раніше мостом безперешкодно рухався потік приватного транспорту, власники якого приїжджали відпочити.

Але, вже з 15 червня 2016 року переправу зробили доступною лише для пішоходів та спецтранспорту. Наразі при в’їзді встановлені знаки, що забороняють проїзд, стоїть охорона, шлагбаум, діє пропускна система.

Проблеми з мостом

Питання про зношування мосту стало ще до 2011 року, коли на острові відкривали платний пляж. Повторно про проблему згадали під час реконструкції Шевченка. Це сталося у період з 2011 по 2014 рік. Саме тоді пам’ятник на острові пережив капітальну реконструкцію, і це було безпосередньо пов’язане з мостом.

Влітку 2011 року статуя Т.Г. Шевченка була демонтована, розпиляна на частини та відправлена на реставрацію. Слідом за нею було повністю розібрано і постамент. Фактично можна говорити про зведення нової пам’ятки за зразком старої. У 2012 році постамент було відновлено у його колишньому місці. 14 червня 2013 з 15:00 до 20:00 городяни спостерігали цікаве видовище: процес відновлення монументальної фігури поета з декількох компонентів. Роботи зі встановлення статуї на постамент загалом було завершено 17 червня 2013 року. Перевозили фрагменти статуї цього разу не залізницею, а водним шляхом, і монтували їх уже на місці.

Свого часу для музичного фестивалю спеціально побудували окрему понтонну переправу

Адже існуючий міст, яким можна було б проїхати безпосередньо міг не витримати і впасти. Вже на той момент знос конструкції складав 49%. Під час будівництва Січеславської набережної та укладання колектора від горизонтального тиску відсипання шлаком та піском верх четвертої опори змістився у бік Дніпра на 28 см. А опорні частини аркового прольоту зрушили з тумби, виникла загроза обвалення прольоту. Тоді на опорі спорудили додаткові тумби та змонтували металеві тяги.

Сьогодення

Постійних спостережень станом опори не ведеться, і дізнатися, чи триває деформація, неможливо. За висновками фахівців стан перехожої частини моста, швів, опорних частин та металевих прогонових будов визнано незадовільним. Для руху пішоходів міст необхідно капітально ремонтувати, а для пропуску автотранспорту раніше фахівці радили збудувати новий міст.

Проект нового мосту

Щодо цього існував навіть спеціальний тендер, проведений 2018 року. Переміг у ньому “Інститут Дніпродіпротранс”. Зміни до договору вносили двічі. Перший раз – у січні 2022 року. Другий – у серпні того ж року. Згідно з документацією, у 2021 році на розробку проєкт пішло 200 тисяч гривень. У 2022 році гроші на це не витрачали. Капітальні вкладення на 2023 рік складають три мільйони двісті сорок три тисячі дев’ятсот п’ятдесят гривень. Поки що лише складається проектна документація, а коли почнуться будівельні роботи — поки що невідомо.

А на даний момент перекрили вже один з сходових проходів на міст через аварійний стан. Інший поки що є відкритим.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: