Музей історії Дніпра: де знаходиться та що там можна побачити

17:04  |  29.02.2024
Музей історії Дніпра

Музей історії Дніпра — це захоплива подорож крізь часи, яка розкриває багату та унікальну історію одного з найвеличніших міст України. Розташований у величній будівлі XIX століття, музей запрошує відвідувачів зануритися у вир історичних подій, відчути атмосферу минулого та познайомитися з видатними особистостями, які творили історію Дніпра.

Новітній музей

У серці Дніпра, в старовинному Будинку Губернатора, розташувався Музей історії міста – справжня скарбниця знань про минуле та сьогодення цього величного мегаполісу. Заснований у 2020 році, музей за свою багату історію зібрав понад 3,5 тисяч експонатів, які розкривають перед відвідувачами захоплюючу хронологію розвитку міста від його заснування до наших днів. Більшу частину цих експонатів надали самі дніпряни зі своїх приватних колекцій.

Переступивши поріг музею, ви одразу ж занурюєтесь у чаруючу атмосферу минулого. Тут, у просторих залах, розміщені тематичні експозиції, які знайомлять з різними аспектами життя Дніпра.

Експозиція музею поділена на декілька тематичних залів, кожен з яких розповідає про певний період або аспект розвитку міста. Від заснування козацької фортеці до бурхливого XX століття, від величних індустріальних проектів до сучасного культурного життя — музей дає всебічне уявлення про Дніпро в різні епохи.

Що тут можна побачити

Наприклад, зайдемо в залу «Архітектура». Вона присвячена етапам історичного розвитку забудови міста, шляхів сполучення, інфраструктури, архітектурним стилям, знаковим спорудам та видатним зодчим. Обличчя міста формують безліч речей – його кордони, які змінюються з плином часу, шляхи сполучення, які пронизують його, наче судини, і, звісно, архітектура, яку можна порівняти спочатку з традиційним народним костюмом, а згодом – з нарядом модниці у кращих світових тенденціях.

Ніби мозаїка, місто є цілісним образом, який складається з багатьох окремих фрагментів. Залишки стародавних міст та фортець, запорозьких слобід та зимівників, ще й досі існуючі робітничі поселення, промислові зони та академмістечка. Всі вони стали частиною сучасного Дніпра, його історичними районами. За калейдоскопом архітектурних стилів, за мереживом вулиць та клаптиками районів криється чітка та красива структура, яка пояснює, як живе та жило місто, чим воно «дихало» та як формувалося.

Або, наприклад, зала присвячена історії соціально-культурної сфери. Соціально-культурне життя – це те, що об’єднує нас усіх, наповнює наше існування. Рівень розвитку медицини, освіти та культури завжди демонструє ступінь розвиненості суспільства. Зал «Історія соціально-культурної сфери» розповідає про зародження цих сфер у міському середовищі, їх трансформації у межах імперського та радянського часу і розвиток у роки незалежності. Серед експонатів – унікальні видання та світлини, відеохроніка, раритетні й популярні музичні інструменти й носії, атрибути шкільного життя, медичного обслуговування тощо. Більшість предметів побутували на території нашого міста і були передані небайдужими городянами.

Окремо представлена інтерактивна інсталяція «Інтер’єр міської вітальні 1960-х років», за допомогою якої відвідувач зможе поринути в атмосферу культурного життя міста: обрати і послухати музичну платівку, переглянути фотоальбом, погортати журнали тощо. У залі ви дізнаєтесь про найстаріші навчальні та лікувальні заклади нашого міста, аптеки, театри, кінотеатри; найвідоміших місцевих музикантів та легендарних лікарів; знакові атрибути соціально-культурного життя міста.

Що ще тут можна побачити

Зала тимчасових виставок пропонує дві експозиції: одну, присвячену Олександру Полю, та другу, що віддає шану дарувальникам музею. Зала торгівлі дає уявлення про цю важливу сферу життя міста. А зал з фільмом про дніпровські пороги та мости, де лоцман веде захоплюючу розповідь, неодмінно зачарує вас.

Особливою гордістю музею є справжній касовий апарат «National» з Америки. Завдяки йому ви можете відчути себе прикажчиком у катеринославському магазині, виставляючи ціну товару та відкриваючи касу з автентичним звуком. Неподалік розташована інтерактивна дніпропетровська квартира. Тут можна посидіти на диванчику з потертими журналами, завести патефон та послухати хіти минулого, а також розкрити таємничий сейф для голочок.

Музей історії Дніпра вирізняється тим, що багато експонатів можна не лише роздивитися, але й помацати. Це робить подорож крізь час ще більш захоплюючою. Наприклад, можна роздивитись що з собою брали в школу школярі багато років тому, включаючи і неодмінний атрибут хлопчака-хулігана, а саме рогатку.

Відвідайте Музей історії Дніпра, щоб відчути атмосферу минулого, побачити цікаві експонати та дізнатися багато нового про це величне місто. Музей історії Дніпра працює з 10:00 по 18:00 годину, крім понеділка. Каса закривається о 17 годині.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: