На честь якогось німецького міста назвали бульвар у Дніпрі

10:06  |  26.01.2024
Кельнський бульвар

У Дніпрі розташована найгарніша вулиця, потрапляючи на яку – думаєш, що потрапив на вуличку старої Європи. Тут доволі багато оригінальної архітектури, цікавих елементів та незвичних для Дніпра прикрас. Це місце віднедавно отримало нову назву – Кельнський бульвар. Розташований він між проспектом Яворницького та вулицею Шевченка, таким чином визначаючи кордон між Соборним і Шевченківським адміністративними районами. Ця вулиця має всього 160 метрів у довжину і є найкоротшою вулицею у місті.

Коротка історія бульвару

Бульвар виник ще у першій половині XIX століття, як складова частина вулиці Заводської. За історією вважається, що тут був споруджений перший кам’яний будинок у Катеринославі, так само названому місту того часу. У 1869 році розпочали будівництво міської управи на цьому місці, і вулицю перейменували на Управську. Пізніше над будівлею міської управи височів трьохповерховий пожежний дзвін. У 1870 році збудували двоповерховий будинок напроти управи, який і залишається до сьогодення – це проспект Яворницького 49 і вважається найдавнішою будівлею на бульварі.

Стару будівлю міської управи знесли в 1899 році, а на її місці в 1901 році звели новий будинок міської думи за проектом архітектора Дмитра Скоробогатова. У 1923 році вулицю перейменували на Виконкомівську, а в 2004 році частину від проспекту Яворницького до вулиці Шевченка відокремили як Катеринославський бульвар.

Цікаві факти

У вересні 2004 року відбулося відкриття Дніпропетровського Катеринославського бульвару. Тут доволі довго не наважувались щось будувати, але зрештою інвестори знайшлися. Незабаром після відкриття Катеринославського бульвару у Дніпропетровську отримав неофіційну назву «Новий Арбат».

Один із найсуперечливіших пам’яток міста з’явився у серпні 2007 року на Катеринославському бульварі: бронзовий чоловік, який сидить на лавочці з простягнутою рукою. На пам’ятнику можна розглянути прізвище скульптора – Олександр Шабанов, але кому присвячена явно недешева композиція, ніде не вказувалося. У народі композицію сприйняли неоднозначно («Нікуди багатіям гроші подіти!»), охрестили пам’ятником бізнесмену та пов’язали його з одним із найбільших представників будівельної сфери Геннадієм Аксельродом – тим паче, і портретна подібність була помітна.

Кажуть, що таким оригінальним чином Аксельрода із 40-річчям привітали друзі-бізнесмени. Бронзова людина прижилася на Катеринославському бульварі Дніпра. Минуло лише кілька років із «дня народження» пам’ятника, але вже тоді з’явилось кілька прикмет:

  • якщо потерти цигарку в руці чоловіка — то грошей більше буде,
  • якщо на його сісти – то це до весілля.

20 грудня 2023 року міська рада Дніпра ухвалила рішення перейменувати Катеринославський бульвар на Кельнський на честь Кельна – міста-побратима. Саме це німецьке місто надає значний внесок у вигляді автобусів, пожежних автомобілів, комунальної техніки, генераторів, гуманітарної допомоги та інших важливих ресурсів для Дніпра.

Що ще цікавого тут є

Прогулюючись вздовж найживописнішої вулиці міста, ви зможете відкрити перед собою цікаві пам’ятки та унікальні об’єкти. Деякі з них вважаються місцевими легендами, оскільки неможливо уявити цей бульвар без кам’яних лав, порослих деревами, фонтанних алей, бруківки, а також кафе та ресторанів.

Туристи неодмінно фотографують себе поруч із кам’яними кулями, розташованими з обох боків бульвару, які місцеві жителі прозвали «яйцями дракона». Окрім чудових знімків і смачної кухні, тут можна також насолодитися шопінгом, оскільки на бульварі розташовано безліч бутиків і магазинів.

Плани

У 2020 році розпочалося створення «другої черги» бульвару. Основна мета проекту – це створення «європейського куточка» у самому центрі Дніпра, який стане гідною окрасою міста та подарує можливість мешканцям насолоджуватися приємними пішими прогулянками та гармонійністю міського архітектурного ансамблю.

Покриття нового бульвару на Південній та елементи декору такі, як кам’яні лавки та кулі будуть створені на зразок «традиційного» бульвару. Таким чином, пішохідна територія стане послідовним продовженням основної пам’ятки Дніпра. Особливістю нового бульвару архітектори планують зробити унікальний струмок, завдовжки близько 200 метрів.

Гирло струмка буде прикрашене дрібними фонтанами, а у вечірній час струмені води будуть освітлені оригінальним підсвічуванням. На додачу до всього, вуличне освітлення відтворить враження відблисків води на фасадах будівель. Ця картина має стати не тільки дуже красивою та самобутньою, а й справді вражаючою.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: