Набережна на Ломівському жилмасиві Дніпра: плани і проблеми

10:29  |  21.04.2024
Набережна на Ломівському жилмасиві Дніпра

Продовжуємо розповідати про проекти реконструкції у Дніпрі, які з тих чи інших причин мають затримки або і зовсім поставлені на паузу. Сьогодні ми разом згадаємо проект реконструкції Ломівської набережної Дніпра.

Початок розгляду питання

Докладніше про цей проект розповідали у грудні 2021 року заступник міського голови Дніпра, директор департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради Михайло Лисенко та автор проекту реконструкції цієї частини міста, архітектор Сергій Дербін.

Михайло Лисенко нагадав, що за останні роки у Дніпрі створено багато нових інфраструктурних та рекреаційних об’єктів – сквери на Перемозі-1, Слобожанському проспекті та в інших районах міста.

Ми звернули увагу, що у цьому плані житлові масиви Ломовський та Кам’янський обділені, – зазначив Михайло Лисенко. – І коли на Перемозі почалися провокації проти подальшої реконструкції, я порадив меру дати мешканцям Перемоги кілька років на роздуми, а кошти – перенести на благоустрій для мешканців колишнього Фрунзенського.

За словами заступника мера, реконструкція набережної тут пройде у два етапи. Роботи мали розпочатись навесні 2022 року. Окрім цього, у тому ж 2022 за словами Михайла Олександровича, буде масштабна реконструкція зони відпочинку біля кар’єру на Червоному Камені. Також розроблявся грандіозний проект із реконструкції парку Глоби.

– Щороку ми плануємо створювати 2-3 нові локації для відпочинку городян у різних районах, – запевнив тоді Михайло Лисенко. – Усі вкладення у Дніпрі мають приносити задоволення городянам!
У перетворенні відпочинкових зон одну з провідних ролей грає архітектор Сергій Дербін – ідейний натхненник, за словами Лисенка, таких робіт. Він же виконав і проект реконструкції набережної на житловому масиві Ломовський.

Деталі проекту

У ландшафт мали бути інтегровані 4 муніципальні зони торгівлі, а от стихійних МАФів поряд не буде, запевняв автор проекту. Коли з’їдене та випите попроситься назовні – до послуг гуляючих будуть три сучасні безкоштовні біотуалети, на кшталт розміщених у сквері Прибережний.

Родзинкою нової набережної мав стати пішохідний міст, який зв’язав би берег озера із житловим масивом. Площа зони реконструкції – 5 гектарів, довжина – 1,2 кілометра. Такою пристойною відстанню пройдуть не тільки пішохідні, а й повноцінна 2-стороння велодоріжка.

Також у новій зоні відпочинку планується:

  • загальна площа благоустрою – 51 166 м.кв. (5,1 Га);
  • газони – на площі 12568 квадратних метрів;
  • кущі – 2 446 кв. м;
  • дерева — 960 од.;
  • мощення – 22 375 кв м;
  • велодоріжка — 1255 п.м;
  • Світильники — 282 штук;
  • лавочки – 234 штук;
  • ігрові елементи – 160 одиниць;
  • Спортивні елементи — 29 одиниць.

Набережну на Ломовському планувалось зробити дворівневою – прогулянкова зона та зона біля води. Тут буде кілька пляжів, місця для риболовлі. А вздовж прогулянкової зони розмістять дитячі, спортивні та інші дозвілля.

– Тут буде пішохідна зона та комфортний доступ до води, – зазначав архітектор. — Обов’язково зміцнять схил, проведуть низку робіт проти зсувів. Зроблять дитячі майданчики, зони для самокатів та велосипедів. Вони з пішохідною зоною не перетинатимуться. 1-ша черга проекту охоплює набережну житлового масиву Ломовський. Реалізація проекту розрахована на два роки.

– У 2022 році зміцнюватиметься берегова лінія, пройдуть земляні та монолітні роботи, – розповів Сергій Дербін. – А вже 2023 року встановлюватимуться плитка, ліхтарі, майданчики та інші об’єкти.

Доповнення

Це мала бути набережна довжиною 1200 м. Коли її облаштують у мешканців житлового масиву, не було б необхідності переходити жваву магістраль на Донецькому шосе, щоб потрапити з однієї частини набережної до іншої, можна буде пройти просто під мостом. Це буде красиве затишне середовище, там пропонується обладнати невелике кафе.

Сучасний стан набережної

Адже ця рекреаційна зона дуже високого класу – водоймище, близькість до заповідних зон, до яких потрібний активний доступ. Наразі цей доступ утруднений, дістатися складно і люди приїжджають на автомобілях. За проектом планувалось забезпечити пішохідні мости до зеленої зони намиву і таким чином вона стане частиною інфраструктури міста.

Спільнота урбаністів Дніпра вважала, що роботи зараз проводити недоцільно, адже набережна не знаходиться в критично поганому стані і її не так вже і необхідно реконструювати. Спори з цього не припинялися увесь час до імовірного початку робіт.

Однак, всім цим планам так і не судилось збутися. Повномасштабне російське вторгнення не залишило шансів на проведення необхідних робіт, тому це все поки відклалось на дальній план. Наразі всі великі інфраструктурні проекти в місті знаходяться на паузі.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: