Найкрасивіші графіті Дніпра: підбірка найкращих локацій

12:19  |  13.05.2023
Графіті, Дніпро

Звісно, наш рейтинг може здатись вам трохи тенденціозним та передвзятим. Але у будь-якому разі, ми представимо на ваш розсуд дійсно цікаві зразки стріт-арту та розповімо, де їх можна знайти і побачити, а також історію їх появи. Нумо, погнали!

Що таке стріт-арт

Стріт-арт – це будь-яка анонімна чи напіванонімна робота у громадському місці (графіті, скульптура, мозаїка, стікер і навіть перформанс). Так митці прикрашають простір, висловлюють свої думки чи доповнюють міське середовище.

Багато хто розуміє стріт-арт як мурали, але це не зовсім правильно. Здебільшого мурали в нашій країні малюють із дозволу міськради чи власника будівлі. Такі твори належать до поняття паблік-арт. Техніка малюнка може бути та сама, але стріт-арт несанкціонований, а паблік-арт – санкціонований. Фестивалі муралів – це паблік-арт.

Мальовничий стадіон

Легкоатлетичний стадіон «Славутич» знаходиться в районі парку Шевченка, на вулиці 6-ї Стрілецької Дивізії, 27. У якийсь момент стадіон перетворили на посадковий вертолітний майданчик для транспортування поранених із зони АТО до лікарні Мечникова.

Зараз стіни, що оточують бігову зону, розмальовані відомими міськими художниками та просто аматорами графіті. У 2016-му році у роботах на стадіоні прийняла участь і дружина мера, Марина Філатова.

Набережна Дніпра

«Квартал мистецтв» колись був амбітним проектом, який радо підтримали всі креативні жителі Дніпра. Художники поповнювали колекцію графіті, створювали дивовижні скульптури, мозаїки та експозиції. На набережній навіть з’явився стенд для буккросінгу.

Ділянка території між рестораном «Поплавок» та готелем «Парус» стала місцем фарб та фантазії у рамках фестивалю «Соціальний вандалізм». Нині роботи потьмяніли й облущилися, проте нові приклади мистецтва графіті час від часу все ж таки з’являються.

Футбольне місто

Як відомо, наше місто є батьківщиною однойменного футбольного клубу. «Дніпро» веде свою історію з 1918 року. Команда є дворазовим чемпіоном СРСР, володарем Кубка СРСР, 7-кратним бронзовим та 2-кратним срібним призером Чемпіонату України та фіналістом Ліги Європи УЄФА-2014/15. Тому фанатам є чим пишатися і вони висловлюють своє кохання в малюнках на стінах.

Деякі графіті стали навіть декораціями для кліпу. У Дніпрі знімали ролик на підтримку ФК «Дніпро», в якому показали, наскільки клуб важливий для міста. Зйомка відбувалася на кількох локаціях. Ідея належить виконавцю Олександру Графу, автору треку «Дніпро Мушу Жити» та неофіційного гімну ФК «Дніпро» «Тільки Перемога». У знімальному процесі було задіяно близько 100 осіб, у тому числі фанати клубу та «Ультрас» Дніпра, перші особи та футболісти, а також гравці Академії.

Левко Лукьяненко у Спікізі

У квітні 2023 року на стіні ресторану Спікізі з’явився цей яскравий малюнок. Він відображає те, в чому перебуває місто та країна протягом останнього року – у війні.

Визначний політичний діяч зображений у стилі «Зоряних воєн», своїм поглядом спопеляючі російські ракети, що загрожують місту.

Народна творчість

Безліч графіті у дворах Дніпра – справа рук мешканців, яким набридли голі стіни сірих висоток. Так, на одному з будинків житлового масиву Тополя-3 з’явився новий мурал. На торці будівлі зображено Стіва Джобса — американського підприємця, винахідника і промислового дизайнера.

Також поряд із портретом підприємця красується одна із його знаменитих цитат. Ініціатива створити подібну мурал повністю належить жителям Дніпра.

На початку липня в одному із дворів на вулиці Байкальській місцеві мешканці почали малювати графіті із зображенням супергероїв. Полотном для такого незвичайного мистецтва стала стіна біля дитячого майданчика.

Художники розповіли, що вони просто хочуть зробити подвір’я, в якому живуть, краще – облагородити місце, де грають їхні діти та згуртуватися всім двором. Для графіті вибирали улюблених персонажів місцевої дітлахи, щоб відпочинок на майданчику був набагато веселішим.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: