Найпатріотичніші мурали Дніпра

15:51  |  30.01.2024
патріотичні мурали Дніпра

Починаючи з 2014 року у нашому місті почали з’являтись незвичні великі малюнки – мурали. Раніше подібне якщо і можна було побачити, то воно здебільшого було присвячене чомусь абстрактному, або футбольній команді. Але з початком протистояння з Росією митці також виявили свій патріотизм у створенні справжніх українських муралів, присвяченних Батьківщині, її радості, болю та проблемам.

Переселенка

У 2016 році був створений мурал, присвячений переселенцям із Донбасу. На картині зображена дівчинка, яка сидить у занедбаному будинку, а нижче є цитата німецького письменника Крістіана Моргенштерна: «Будинок – це не там, де ти живеш, а там, де тебе розуміють!»

«Завдяки» війні понад 14 мільйонів осіб втратили свої домівки і були змушені шукати притулок у більш безпечних містах України або залишати свою батьківщину. В сучасний час цей мурал особливо актуальний.

Художник Валерій Колор вважає, що мурал символізує єдність внутрішньо-переміщених осіб, взаємодопомогу та взаємодію з місцевими громадами. Малюнок розташований на будинку по вулиці Андрія Фабра і має висоту 15 метрів. Художник витратив три дні, щоб створити цей актуальний та символічний твір мистецтва.

Українська жінка

На цьому муралі зображена українська дівчина, вдягнена в традиційний національний костюм. Молоду красуню прикрашають розкішні намисто та вінок, в якому вплетено національні символи – калина та соняшники. Ця робота була виконана ще у 2018 році, тому вона є трохи молодшою ніж попередня. Автор роботи — вуличний художник із Кам’янського, Тімо Левін.

В минулому жінки використовували прикраси не лише для естетичного оформлення, але й з особливим значенням: кожен бус вважався оберегом, який захищав його власницю від злих сил. Тому виходити на вулицю без намиста вважалося нестійким. Ще більше намиста на шиї сигналізувало про заможність дівчини. Багаті українські жінки нерідко носили до 15 намист. Саме це і зображено на мальону.

Іншою деталлю вбрання є віночок. Віночок, зроблений із трав та квітів, прикрашений кольоровими стрічками, є одним із найдавніших символів української культури. Образ української дівчини практично неможливо уявити без чудово уквітчаної голови. Це не просто декорація – це символ українського життя! В кожен віночок може входити до 12 різних квітів, кожен із них несе свою особливу символіку.

Соняшник – символ відданості та вірності, ромашка – втілення кохання, калина – краса та дівчача чесність, хміль – гнучкість та розум. Збирання квітів проводилося в певний час доби, перед плетінням кожну квітку «очищали», а під час сплітання вінку не повинні були бути присутні хлопці. Літом віночки плелися із квітів та різноманітних трав, восени – із золотавого та червоного листя.

Козацький корабель

Цей мурал виник на Мануйлівському проспекті після проведення Dnipro Mural Fest 2017 та став символом мужності України.

Ігор Матроскін, творець ідеї та художник із Одеси, зобразив чайку (козацький військовий корабель для морських боїв) з гербом України на вітрильнику. На таких кораблях козаки-мореплавці атакували свого часу майже всі причорноморські міста. Тоді їх контролювали кримські татари та турки, що були злісними ворогами козаків.

Туреччина мала потужний флот, але нічого не могла зробити з набігами козаків. Вони неодноразово грабували та палили міста самої Туреччини, годі вже і казати про Крим. Часто окрім здобичі важливим завданням було звільнення полонених. Частобувало так, що колишні полонені поповнювали козацькі загони, щоб в майбутньому помститись своїм поневолювачам.

Маленька українка

Цей малюнок – творчість Людмили Кирилюк, художниці з Запоріжжя з великим відчуттям краси, вражає своєю оригінальністю та глибоким змістом. Образ дівчинки, прикрашеної віночком, виник у її уяві як відгук до величі природи Дніпра. Цей образ символізує єднання народу, об’єднання українських земель, благодаті і сполучення з природою. З’явивсявін у 2020 році.

Перший виток творчого потенціалу та натхнення Людмила виявила під час фестивалю муралів. Стоячи на будівельній люльці, митець відчуває атмосферу міста, яка сповнює його енергією. На висоті вітер відчувається особливо яскраво, вдається сприймати красу хмар та відблиск фарби від стіни. Усе це надихає та заряджає художника створювати чудові патріотичні шедеври. Дівчина вже втілила в життя п’ять малюнків у місті Дніпро, але вона не має наміру зупинятися на досягнутому.

Лелека

Малюнок виконаний у ватажкових відтінках патріотичного жовтого та блакитного. На цьому муралі представлений образ лелеки, яка відлітає над ключовою архітектурною пам’яткою міста – житловим комплексом «Вежі», а також над мережею високовольтних ліній. Твір з’явився під час проведення Dnipro Mural Fest 2017. Саме тоді завдяки талановитим митцям з усієї України багато будівель у Дніпрі ожили новими відтінками фарб.

Патріотичні мурали стали не тільки виразом мистецької творчості, але й важливим елементом формування та вираження національного духу в містах, зокрема в Дніпрі. Ці художні твори несуть в собі глибокий символізм та патріотичний підтекст, що розкривається через образи, кольори та контекст візуальної інтерпретації.

Для міста Дніпра патріотичні мурали стають своєрідним літературним полотном, яке розповідає історію міста та його гордих традицій. Кожен елемент муралу, будь то патріотичні кольори, національні символи або відображення важливих подій, вирізняється в історичному контексті міста та української культури.

Для мешканців Дніпра патріотичні мурали стають не лише різноманітними об’єктами мистецтва, але й суттєвою частиною їхнього ідентифікаційного простору. Вони стають своєрідними точками зору, які зближують людей, надихають на патріотичні почуття та підкреслюють важливість участі в спільному будівництві кращого майбутнього для свого міста та країни. Патріотичні мурали є не лише об’єктами естетичного задоволення, але й символами спільної історії та великої нації, яка об’єднує свої сили для досягнення великих цілей.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: