«Найпівнічніший» житловий масив Дніпра

15:39  |  02.02.2024
Північний жилмасив, Дніпро

Житловий масив Північний (на відміну від сусіднього селища Шевченка з багатою історією та залишками Новобогородицької фортеці) – досить молодий. Ще століття тому на його місці були лише піщані пустирі. Але його історію, очевидно, знає не багато городян.

Історія жилмасиву

Вся історія селища пов’язана з розвитком залізниці та найбільшої станції Нижньодніпровськ-Вузол. Мало хто тепер знає, що будівництво цієї станції та створення селища при ній планувалося ще в 1912 році, але цим планам завадила Перша світова війна. Насправді до створення потужної станції, величезного паровозного депо при ній та селища залізничників справа дійшла лише 1929 року. До речі, спочатку селище називалося Жовтневе.

Спочатку в цьому районі були тільки 1-3-поверхові будівлі, але до 1980-х років тут побудували кілька кварталів висоток. Розквіт району прийшовся на 60-70 роки минулого століття. На північ від житлового масиву знаходиться невеликий сосновий бір, де наприкінці 1990-х років розпочали будівництво унікального храму ікони Божої матері «Іверська». Тепер цей храм вважається визначною пам’яткою та гордістю Північного. Тут люблять проводити час місцеві жителі, особливо з дітьми, а подивитись на гарний храм приїжджають навіть із інших міст.

Є на Північному та кілька підприємств, у тому числі вторчермет та акумуляторний завод. У центральній частині житлового масиву є ринок, кілька магазинів, кафе та інших об’єктів інфраструктури. По всьому району розкидано безліч маленьких продуктових та пивних магазинів. На житловий масив можна потрапити з боку вулиці Журналістів та з боку вулиці Зимових походів. У другому випадку доведеться йти довгим мостом. До початку 2000-х міст був дерев’яним. Потім його зробили стійкішим.

Паровоз-пам’ятник

Навпроти управління – перон та невелика платформа. Стук коліс поїздів на житловому масиві дуже добре чути. Як і залізничників, що перемовляються гучномовцем. Одразу за пішохідним мостом – скверик, у якому знаходиться унікальна пам’ятка — магістральний товарний паровоз СО 17-1613, який був «свідком» ключових подій Другої світової війни.

Паровоз був зібраний коштом самих же залізничників у розпал війни. Табличку з відповідною інформацією розміщено на пам’ятнику-паровозі. Саме на цьому паровозі, зокрема, на мирну конференцію в Потсдам потрапила радянська делегація.

Настали мирні часи. Легендарний паровоз СО 17-1613 спочатку працював на Північній дорозі, потім на Прибалтійській, а напередодні 30-річчя Перемоги на прохання залізничників Дніпропетровська встановлено на вічну стоянку на площі біля станції Нижньодніпровськ-Вузол. Таким чином він і зараз несе свою вахту.

Сумні сучасні реалії

Колись тут був Ленін

Інфраструктура Північного перебуває у занедбаному стані – розбиті вікна будівель у центрі житлового масиву, суцільні ями на дорогах та зруйновані конструкції змушують бажати кращого.

Неприємне відчуття залишають і деякі місцеві жителі, які поводяться не зовсім цивілізовано. Якщо у темний час доби вийти в магазин, то можна зустріти хлопців, які можуть підійти до сторонньої людини нахабно попросити гроші на випивку. А вдень жалість викликають матусі, які постійно п’ють на вулиці при дітях і з підозрою дивляться на всіх, хто минає повз.

Зазначимо, що через низькі ціни на житло люди часто купують там квартири. Втім, якщо на Північному навести лад, як, наприклад, у селищі Слобожанському, то цей житловий масив стане дуже привабливим місцем для життя. Тим більше він знаходиться на височини, з якого видно річку Дніпро та правий берег. А неподалік нього розташовується густий сосновий ліс.

Надія на оновлення

Однак, не все так погано. Одна з компаній по договору з міськрадою у 2021 році.розпочала виконання робіт з капітального ремонту скверу в районі Будинку культури на вулиці Липовій раніше. реконструйований сквер облаштують комфортними місцями відпочинку, дитячими та спортивними майданчиками, скейт-зоною, а також системою автоматичного поливу та енергозберігаючим освітленням. Для зручності та безпеки територію обладнають доріжками із тротуарної плитки та невеликим парканом. У проект входить також озеленення території.

Того ж року роботи було завершено. Сучасна зелена зона обладнана парковими доріжками, дитячими відпочинковими зонами, воркаут-комплексом, спортивними тренажерами, різноманітними лавочками та освітленням.

На новий сквер на житловому масиві Північний збирали «з усього світу»: були підключені кошти державного та обласного бюджету, одного з розташованих поруч заводів. Місто встановило камери відеоспостереження та підключило їх до Ситуаційного центру Дніпра, забезпечивши таким чином безпеку відвідувачів зони відпочинку. Підрядник виконав роботи вчасно. Жителі Північного взяли участь у висадженні дерев.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: