Незвичайний арт-об’єкт у Дніпрі або бронежилет, що подорожує

10:00  |  04.02.2023
Бронежилет з ресор, Дніпро

Нещодавно в Дніпрі з’явився новий арт об’єкт який виглядає дещо незвичайно, хоча і цілком сучасно. Мова йде про гігантський бронежилет, що можна побачити в парку Гагаріна. Звідки він там – читайте сьогодні.

Саморобні бронежилети

Із початком широкомасштабної агресії Росії проти України в нашій країні розпочалась мобілізація, та формування нових підрозділів. Виявилось, що на всіх воїнів не вистачає амуніції, навіть касок та бронежилетів. Величезна кількість волонтерів, зокрема і у Дніпрі, почала шукати де можна купити засоби захисту, їх купляли як в Україні так і за кордоном.

Але деякі волонтери пішли своїм шляхом і вирішили виробляти бронежилети самотужки, по місцю. Робили їх по-різному, і результат був теж доволі різним.

Фонд Паляниця

У запорізькому фонді «Паляниця» теж посилено допомагали військовим. Його очільник, відмий у місті шоумен Василь Бушаров, вирішив спробувати створити власні бронеплити. Це допомогло б і кошти зекономити, і збільшити кількість допомоги, а також дати змогу робити це швидше.

Василь Бушаров – шоумен, якого знає, мабуть, кожен мешканець міста. 2014 року він, помітивши дефіцит українських прапорів, закупив тканину та організував виробництво. Василь роздавав їх безкоштовно тим, хто не міг собі дозволити їх купити, продавав за символічною ціною (50 грн. за півтораметровий прапор) мешканцям різних міст, передавав бійцям на передову. Вже цього року за кілька днів до війни він закупив ще 200 метрів тканини.

На початку в майстерні фонду варили протитанкові їжаки

Для цього почали шукати автомобільні ресори, які були зроблені з металу. Волонтери швидко виявили, що для бронежилетів підходять далеко не всі ресори, а лише деякі з них. Процес виготовлення бронежилетів з ресор був тривалим і нелегким.

Але головне в процесі – якість. Кожна з партії плит проходила ретельну перевірку та відстріл різними патронами. Це давало гарантію відповідності класу захисту, а як наслідок – віру в надійність.

Окрім бронежилетів, фонд передавав на передову біноклі, рації, буржуйки та інші необхідні на фронті речі. Тоді, навесні 2022, все було потрібно і нічого не вистачало.

Бронежилет з ресор

Зрештою, на фронт потрапило декілька сотень таких виробів. Вага бронежилету складала приблизно 12 кілограмів. Це значно більше, ніж вага стандартних плит з бронесталі (у такого бронежилета вага приблизно 8-10 кг), але тоді не було іншого виходу. Доречі, чохли під бронежилет волонтери також виготовляли самі.

Процес створення бронеплит

“До мене звертаються щодня десятки, а може й сотні людей, які просять дати бронежилет, але ми так не працюємо. Ми їх не продаємо і до рук нікому не передаємо. Усі бронежилети віддаються вищому військовому керівництву і вони розподіляють їх на власний розсуд, вони знають, кому важливіше”, — говорив свого часу один з активістів фонду Геннадій.

Зрештою були зібрані кошти, і закуплена шведська бронесталь. З неї виготовлення бронежилетів пішло швидше і ефективніше, знизилась і його сумарна вага. Так закінчилась ера бронежилетів з ресор.

Пам’ятник саморобному бронежилету

На пам’ять про буремні перші місяці війни було вирішено створити своєрідний бронежилет із ресор, тільки у вигляді пам’ятника.

Процес створення «бронежилета»

«Створили групу зварників і вирішили зробити такий експонат — це бронежилет, модель «Топчик», як ми називаємо. Він буде копією справжнього бронежилета, який ми створюємо для наших воїнів, але у збільшеному масштабі. Тут будуть кишені для магазинів, з патронами та гранатами. Ззаду, замість клапана, куди вставляється плита, будуть двері, в які можна увійти, також буде кілька щаблів, щоб можна було сфотографуватися», — розповів волонтер Геннадій Вовченко.

Бронежилет-гігант, вагою близько 3 тонн, створили з автомобільних ресор, які не пройшли відстріл і не можуть бути використані для створення бронепліт. Процес створення був тривалим, тому що автомобільні ресори — специфічна деталь, яка вариться спеціальними електродами та особливим способом.

Так пам’ятник виглядав у Запоріжжі

Вперше побачити бронежилет змогли мешканці Запоріжжя 1 жовтня 2022 року. Його було встановлено в центрі міста, і незвичний «експонат» одразу приглянувя мешканцям.

Прибуття до Дніпра і подальша доля

Було відомо, що згодом бронежилет вирушить у своєрідний тур по містах України. Адже це – живий шматок історії нашої країни. 26 січня «монумент» було встановлено у парку Гагаріна. Дніпряни теж активно фотографуються з об’єктом та біля нього.

Монумент в парку Гагаріна

Представники волонтерської організації планують, що згодом бронежилет вирушить і за кордон. Адже представникам європейськиї країн буде не лишнім нагадати не тільки про те, якою ціною та якими зусиллями Україна відстояла свою свободу весною 2022 року, а і про необхідність постійної та дієвої допомги нашій державі та збройним силам.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: