Нові плани масштабного будівництва у Дніпрі

00:11  |  16.05.2024

Хоч і продовжується кривава та масштабна війна, в Дніпрі не припиняють складати плани на подальший розвиток міста. Серед них як будівництво окремих об’єктів, так і більш масштабної забудови. Все це періодично розглядається на різноманітних архітектурних комісіях та колегіях.

Новий житловий комплекс

Архітектор Юрій Базаренко з Дніпра розробив концепцію містобудівного проекту на будівництво багатоповерхових житлових комплексів з комерційними приміщеннями та паркінгом за адресами: тупик Запорізький, 5 та вулиця Шинна, 21. Замовником виступило одне з міських підприємств.

Однак через тривалу відсутність автора у місті, представлення проекту на містобудівній раді було покладено на архітектора Ігоря Саєнка. Варто зауважити, що цей досвідчений спеціаліст відмінно впорався з цим завданням, переконливо презентуючи проект і детально відповідаючи на всі питання від колег.

Вказані дві адреси для нового комплексу не випадкові. Це дві значні земельні ділянки у районі Підстанції, позаду ДАФІ. Незважаючи на їх престижне місцеположення, зараз ці ділянки, обсягом 16 тисяч квадратних метрів, зайняті колишньою промисловою зоною, поруч з якою розміщені гаражі та автосервіси. Замовник проекту має вирішити питання перенесення цих об’єктів, а також газозаправної станції, що знаходиться поруч.

Додаткові деталі

Планується побудувати житловий комплекс із шести секцій. Найвищими будуть перша та друга, які матимуть 24 та 19 поверхів відповідно. На їхній нижній частині також будуть розташовані торгові приміщення. Входи до цих секцій розміщені зі сторони Запорізького тупика. На другому поверсі передбачені офісні приміщення та комори для мешканців. Третя та четверта секції будуть 9-поверховими. Нарешті, п’ята та шоста секції матимуть по 11 поверхів, на перших поверхах яких будуть розташовані паркінг, магазини та дитячий клуб.

Усього у новому комплексі передбачено 720 квартир: 572 однокімнатні, 84 двокімнатні та 64 трьохкімнатні. Це дозволить заселити 1546 осіб.

Для мешканців буде доступний підземний паркінг на 471 авто, а також 57 місць для автомобілів на відкритій території. Також передбачено велосипедне паркування на 380 місць. У комплексі буде дитячий майданчик та клуб, який частково функціонуватиме як дитячий садок. Також будуть облаштовані майданчики для спорту та розваг. Загальна площа зеленої зони складе 10 тисяч квадратних метрів, що сприятиме приємному відпочинку мешканців. Додатково буде забезпечено безпеку укриттям, яке також включено до проекту житлового комплексу.

Ще один житловий комплекс з історичними будівлями

Розроблений Михайлом Аліповим житловий комплекс в районі вул. Архітектора Олега Петрова, будинки № 6, 8, 10, вул. Бригадна, будинки №№ 1А, 1Б, просп. Науки, будинок. №35А – схвалили всі, окрім профільного управління міністерства культури. Справа в тому, що в ансамбль планувалось включити старі, ще дореволюційні будинки. Історикам не сподобалась та роль, яку відіграватимуть будівлі у новому вигляді цього району, і вони рекомендували переробити проект.

Аліпов погодився і зайнявся цією справою. Тепер новий проект було представлено на розгляд і схвалено. П’ять фасадів історичних особняків – два з них будуть повністю збережені та реставровані, а три розібрані через їх плачевний стан і відновлені – стануть витонченими перлинами нового комплексу. Святково-білий колір їх фасадів підкреслить їхню унікальність.

Над ними на два поверхи вишикується стилобатна частина, виконана в незвичайному кольоровому та архітектурному стилі. Нова забудова, що виступає углиб кварталу, буде мати підвищену поверховість. Частина комплексу, що виходить на вулицю Архітектора Петрова, матиме 7 поверхів. У внутрішній частині кварталу буде висотна споруда на 13 поверхів, висотою 48 метрів.

На площі 0,5 гектара планується будівництво житлового комплексу, який включатиме 199 однокімнатних квартир та 9 апартаментів. Мешканцям буде доступно 246 паркувальних місць, 4 магазини та всі необхідні інфраструктурні об’єкти. Також у планах комплексу – 7 офісних приміщень.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: