Новий-старий стадіон у Дніпрі

10:03  |  17.04.2024
Новий-старий стадіон у Дніпрі

Стадіон Петра Лайка відомий у народі як стадіон вагоноремонтного заводу – це єдиний стадіон на лівому березі, тому його реконструкцію чекало дуже багато мешканців міста. Нарешті вона закінчена, і всі можуть відверто порадіти. Заразом змінилась і назва стадіону.

Поява стадіону

Стадіон був збудований у 50-х роках минулого століття. Спочатку був невеликою ареною з трибунами в десять рядів по всьому периметру. Спочатку трибуни були дерев’яними, але потім їх замінили на пластикові. Щоправда, пластикові сидіння не витримали навали вандалів.

Петро Лайко

Пік відвідуваності стадіону був у 1970-1990-х роках. Кількість глядачів досягла майже 11 000 осіб. На арені проходили матчі футбольних та регбійних команд. Серед них був аматорський футбольний клуб “Локомотив”, який складався із працівників Вагоноремонтного заводу та регбійний клуб “Дніпро”.

Ім’я футболіста Петра Лайка стадіон теж носив недарма. Петро Гаврилович працював слюсарем на Вагоноремонтному заводі, тренував місцеву команду Локомотив, регулярно відвідував матчі Металурга/Дніпра, і нерідко саме його під несмовні овації трибун у першому домашньому матчі сезону запрошували до центрального кола зробити символічний удар. А 1980 року, на 70-річчя майстра, на його честь відбувся матч ветеранів Дніпра та київського Динамо.

Подальша доля об’єкту

У 2007 році наше місто ледь не втратило цей об’єкт. Потрапивши у власність приватних осіб нові власники на його місці планували будівництво житлового комплексу. Але протести місцевих мешканців та спортивних активістів допомогли зберегти стадіон.

2012 року після суду спортивна арена переходить у власність міста. У мешканців міста з’являється надія на реконструкцію, тому що на той час стан спортивного комплексу залишав бажати кращого та був потрібний терміновий капітальний ремонт.

У 2015 році завдяки футбольним громадським товариствам стадіон Вагоноремонтного заводу перейменовують на честь Петра Лайка.

Через три роки після численних прохань та ініціатив з боку легкоатлетичної спільноти, а також місцевих жителів міською владою приймається рішення про початок реконструкції стадіону.

Анонси реконструкції

Марина Філатова, президент федерації легкої атлетики Дніпра та Дніпропетровської області анонсувала новину про майбутню реконструкцію так:

«Нарешті, у нас буде чисто легкоатлетичний стадіон, адже до цього ми ділили інфраструктуру з іншими видами спорту. Але часом вона просто несумісна з іншими видами спорту. На цьому стадіоні центральне поле буде з натуральної трави, а футбол там буде рідко, адже натуральне поле несумісне з легкою атлетикою.

А стелити штучну траву — теж не варіант, наприклад, при метанні, це може бути травмонебезпечно — рикошети і так далі. Для нас дуже важливим є той факт, що стадіон буде легкоатлетичним. Ми намагатимемося отримати максимальну сертифікацію, можливо це буде 2 категорія і ми зможемо проводити тут змагання не лише європейські, а й світові!»

Після відкриття спортивної арени там зможуть тренуватися усі охочі мешканці Дніпра, а не лише професійні спортсмени!

Але виключно у спортивній формі та дотримуючись правил. У майбутньому планується розділити стадіон на сектори: для спортсменів-аматорів, професіоналів та проведення командних тренувань. І, звичайно, жодних розпитів спиртних напоїв, прогулянок з візками та на велосипедах, і посиденьок на стадіоні не буде. Це важливо, адже тут професійне та дороге обладнання та покриття.

Що було зроблено

Повністю виконані роботи з благоустрою, прокладено комунікації та доріжки для бігу, облаштовано зону для метання молота та ядра. Ще залишилося укласти газон для футбольного поля. Також було відремонтовано всі приміщення всередині стадіону. Там розмістилися тренерські кімнати, роздягальні на кілька команд та конференц-зал.

На трибунах зроблено систему вентильованого фасаду, алюмінієві конструкції з енергозберігаючими склопакетами. Трибуни виготовлені із сучасною гідроізоляцією. Звісно, було наново змонтовано звукові та світлові системи за сучасними стандартами. На стадіоні представлено усі 48 видів легкої атлетики.

Ще на початку 2022 року міська влада заявила про необхідність перейменування арени та оголосила конкурс. У червні розпочинається процес перейменування. Якщо легкоатлети були раді, то деякі футбольні громадські діячі були проти. Наприклад, спортивний журналіст та аналітик Дмитро Москаленко вважав, що не можна забувати слави знаменитого футболіста – Петра Лайка і тому треба залишити арені колишнє ім’я. Але 15 червня 2022 року відбулися громадські слухання. Більшість проголосували за нову назву та стадіон ім. Петра Лайка перейменували на “Dnipro Athletics”.

Остаточно ввести стадіон в експлуатацію і повноцінно його використовувати можна буде хіба після закінчення бойових дій. Наразі, нажаль, проводити там якісь значні спортивні події просто неможливо і небезпечно.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: