Новий житловий квартал у Дніпрі: яким він буде

12:50  |  27.04.2024
Новий житловий квартал у Дніпрі

Незважаючи на Велику війну та пов’язані з нею проблеми, Дніпро продовжує розвиватися. Інвестори виношують плани нових будівель і кварталів, а архітектори втілюють у життя їхні найсміливіші мрії. Підсумок цих зусиль було розглянуто на черговій архітектурно-містобудівній раді Дніпра.

Плани

На півострові, на лівому березі Дніпра, поблизу житлового масиву Ломовський, розпочалося будівництво нового житлового кварталу. Цей проект має стати справжньою окрасою міста та запропонувати жителям новий рівень комфорту та якості життя.

Квартал буде складатися з сучасних кількаповерхових будинків, збудованих за найсучаснішими технологіями. Фасади будинків будуть виконані з екологічних та енергоефективних матеріалів, а в квартирах буде встановлено енергозберігаючі вікна та двері.

Важливою особливістю нового кварталу буде його розташування. З вікон багатьох квартир буде відкриватися мальовничий вид на Дніпро, а до центру міста можна буде дістатися за лічені хвилини на громадському транспорті.

Новий житловий квартал стане чудовим вибором для тих, хто шукає комфортне та безпечне житло в мальовничому місці.

Деталізація

Представляючи масштабний проект, архітектор Олексій Образцов розповів:

– На лівому березі Дніпра в районі житлового масиву Ломовський інвестором будівництва викуплено територію загальною площею 1,3 гектара. Зараз це болотиста місцевість у депресивному стані з виходом до озера, яке раніше називалося Московським. Реалізацією свого проекту ми сподіваємось надати нового імпульсу розвитку цієї території.

Інвестор планує поділити викуплену територію на 13 ділянок забудови та освоювати їх поетапно. Насамперед на 4 ділянках планують збудувати 15 індивідуальних будинків. Загалом у рамках цього кварталу планують звести 67 будинків для 201 мешканця.

Поверховість будинків – 2-3 поверхи, а ось їх площа (від 80 до 160 квадратних метрів) та типологія – дуже різні. Архітектор, враховуючи досвід будівництва подібних кварталів у Європі, сміливо експериментує з виглядом та формою будівель, сподіваючись задовольнити смаки найвибагливіших новоселів.

– Це буде сучасний європейський квартал щільної індивідуальної забудови, – зазначає Олексій Образцов. – Його особливість – єдність у різноманітності.

У кожному будинку передбачений свій гараж, а поряд – маленьку присадибну ділянку, що дозволяє висадити квіти та зробити барбекю. У центрі кварталу заплановано велику територію громадського простору. Тут буде сквер чи басейн.

По периметру, вздовж кромки озера, проляже упорядкована набережна, спорудження якої інвестори беруть на себе. На ній планують зону променаду з елементами благоустрою, озеленення, причали для каяків та човнів, дитячі майданчики та інше.

З тильного боку кварталу планується 3-поверховий будинок громадського призначення. У ньому розмістяться торгові точки, центри дозвілля та дитячого відпочинку та інші корисні для мешканців кварталу заклади. З того ж боку буде і заїзд машин на гостьові паркування.

Плани будівництва та реалізації проекту

Провулок Широкий (який зараз є розбитою ґрунтовою дорогою) стане комфортною асфальтовою дорогою шириною проїжджої частини 5,5 метрів з тротуаром і озелененням з боків.

Архітектори зазначили, що в Україні житло такого типу ще не будували, тому важко визначити, як саме називається така забудова. 

Коли розпочнуть будівництво нового житлового кварталу наразі невідомо. Поки що архітектори думатимуть над тим, як втілити таку амбітну концепцію в життя. Архітектори міста розійшлись у думках щодо проекту:

– Цей проект – спроба знайти компроміс між класичними таун-хаусами та тими будинками, які мають реальний попит у Дніпрі, – вважає архітектор Михайло Аліпов. — Думаю, вже на етапі першої черги реальність покаже перспективи цього проекту і, можливо, виправить його.

– Типологію будівель не визначено, ми з такою ще не зустрічалися, – каже архітектор Юрій Єрошек. – Треба спробувати це реалізувати та подивитися, як це працюватиме насправді.

– Розвиток проекту можливий, але автору ще треба опрацювати схему руху пішоходів та заїзду транспорту до індивідуальних будинків, – додала архітектор Ольга Подушкина.

– Інвестори вирішили розпочати з найпривабливішої першої ділянки біля озера, і від цього вже відштовхується подальша забудова, – зазначив архітектор Ігор Саєнко. – На мій погляд, загалом концепція кварталу не дуже вдала і має бути іншою.

— А мені здається, що це – правильний експеримент та спроба селити людей по-новому! – переконаний архітектор Сергій Філімонов.

Втім, остаточно крапку підвів головний архітектор міста Дмитро Волик, сказавщи що це і дійсно є нова типологічно споруда для Дніпра, і їй ще треба буде дату нову назву. Однак першопочатково цю ідею треба реалізувати на практиці, а вже потім можна буде теоретизувати далі.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Популярное за неделю
Нові плани масштабного будівництва у Дніпрі

Хоч і продовжується кривава та масштабна війна, в Дніпрі не припиняють складати плани на подальший розвиток міста. Серед них як будівництво окремих об’єктів, так і більш масштабної забудови. Все це періодично розглядається на різноманітних архітектурних…

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: