Одна з найстаріших вулиць Дніпра: гуляємо Воскресенською

12:27  |  31.05.2023
вулиця Воскресенська, Дніпро

Історія Дніпра нараховує вже не одне століття, тому вулиць, як-то кажуть, «з історією» у нашому місті вистачає. Але деякі існують не тільки давно, а і за цей час стали доволі визначними і займають важливу роль на мапі сучасного міста. Однією з таких вулиць і є Воскресенська. Сьогодні разом з вами зробимо своєрідну віртуальну прогулянку.

Походження назви

На цій вулиці ніхто не оживав, як можна було б подумати. Спочатку це взагалі було дві вулиці. Перша мала назву Проточна, оскільки поряд протікала ріка Половиця. Згодом ця ж частина отримала назву Клубна, оскільки тут розміщувався так званий Англійський клуб.

Друга частина вулиці якраз і звалась Воскресенською. Справа у тому, що в кінці вулиці розміщувалась Свято-Воскресенська церква. Нажаль, до наших часів церква не дожила, тому від неї залишилась лише назва.

Об’єднання двох вулиць в одну сталося вже за радянських часів. Назву для нової вулиці обрали дуже «оригінальну» – вулиця Леніна. Таку назву вулиця носила аж до 2016 року, коли її нарешті вирішили перейменувати. Спочатку хотіли назвати на честь Степана Бандери, але зрештою було повернуто історичну назву – Воскресенська.

Найстаріші будинки вулиці

Найстаріша будівля на вул. Воскресенська – колишня садиба Щербакова. На сучасній вулиці це будинок №14. Свого часу вона була збудована у неоготичному стилі. В 1850 будинок був відданий в оренду Англійському клубу. Майже через 40 років будівля була продана і облаштована для житлових квартир і канцелярій губернаторів.

Втім, Англійський клуб далеко з вулиці не подівся, вочевидь, щоб шановному панству не довелось довго шукати нову адресу. 1891 року знову-ж-таки на Проточній було збудовано нову будівлю для Англійського клубу. Усередині розташувалися концертний зал, ресторан, бібліотека та літня тераса. На честь відкриття оновленого клубу вулиця одержала нову назву – Клубна. Сьогодні цей будинок можна знайти під №3.

У 1880-1890-х роках. на вул. Воскресенській збудовано ще одну визначну споруду. Нею став будинок інженера Бродського, сучасний будинок №10. Тут тимчасово розташовувався Клуб громадських зборів. Пізніше, в 1912 році, клуб з’їхав і в будівлі було відкрито готель «Лондон».

Готель швидко став одним з найвідоміших в тодішньому Катеринославі. Взагалі, у той час була мода називати готелі на честь різноманітних європейських столиць або просто визначних міст.

Банки та філармонія

У XX столітті забудова вулиці продовжилася. 1910 року на розі тодішньої Клубної та центрального проспекту стартувало зведення філії Санкт-Петербурзького міжнародного комерційного банку. Сьогодні це будинок №13. У процесі проведення будівельних робіт будинок вдалося збільшити майже вдвічі. У свою чергу, це призвело до тривалих судових позовів. Будівництво було закінчено у 1911 році.

На вул. Воскресенська в 1913 році завершується будівництво нової будівлі для Клубу громадських зборів. Архітектором проекту виступав Олександр Гінзбург. Цей будинок став першим «хмарочосом» Катеринослава та взірцем конструктивістської архітектури. Його багатоетажна конструкція тоді вражала жителів міста. Сьогодні побачити цей скромний, за сучасними мірками висоти, будинок можна під №6. Сьогодні це будинок Обласної філармонії.

Згодом, вже за радянських часів, призначення будинків трохи змінилося. У приміщенні банку базувався банк СРСР, Англійський клуб перетворився на Будинок Червоної Армії, до його театру переїжджає театр ім. Т.Г. Шевченка, а другий Клуб зайняли творчі колективи працівників залізниці. Готель «Лондон» перетворився на готель «Червоний».

У повоєнні часи зміни продовжились. Так, річку повністю вивели в колектор, почалося будівництво набережної. 1966 року на вулиці стартувала забудова першими 9-ти поверховими будинками в місті. У 1970-1980-х роках було реконструйовано театр ім. Т.Г. Шевченка та створено бульвар Театральний. Він поєднав між собою вул. Леніна та Московську (зараз Володимира Мономаха).

А 1991 року у сквері біля театру ім. Т.Г. Шевченка вперше у Дніпрі було піднято синьо-жовтий прапор. У перші роковини незалежності навпроти театру було офіційно відкрито пам’ятник Т.Г. Шевченка, що став другим у місті.

А на місті колишньої церкви, яку більшовики підірвали, збудували стадіон «Металург».

Стадіон успішно функціонував до 1966 року. Потім, після побудову стадіону «Метеор», саме на останній перемістились основні футбольні події. Про «Металург» потроху забували, а у 1990-і роки тут і зовсім розмістився речовий ринок. Можливо, тим би все і завершилось, якби не амбіції керівництва футбольного клубу «Дніпро».

Було вирішено збудувати сучасний стадіон «Дніпро-Арена». Як місце обрали територію «Металурга». Зрештою, роботи розпочали 2005 року, а 2008 року стадіон було здано в експлуатацію. На новому стадіоні можна побачити основу старого. Також під час будівництва вирішили не чіпати стару браму стадіону, в якій розмістили квиткові каси.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: