Олег Петров та його будівлі у Дніпрі

14:48  |  21.07.2023
Олег Петров, Дніпро

Продовжуємо розповідати про людей, які робили Дніпро таким, яким ми його знаємо. Сьогодні поговоримо про Олега Петрова, одного з представників яскравої групи архітекторів нашого міста післявоєнної доби.

Молоді роки

На відміну від деяких інших архітекторів, що внесли свій вклад у розбудову Дніпра, Петров народився не в нашому місті. Олег Борисович Петров народився 18 листопада 1914 року у Харкові, де його батько на той час був студентом Харківського технологічного інституту. Після закінчення батьком освіти, родина переїхала до міста Кам’янське. У 1924 році сім’я переїхала до Катеринослава, де голова сім’ї потім працював на керівних технічних посадах на металургійних заводах.

У школі юнак навчався на відмінно, займався у танцювальному гуртку, почав писати натюрморти та етюди. Після закінчення семирічки та рабфаку, Олег Петров вступив, а 1937 року закінчив з відзнакою Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут (нині Придніпровська державна академія будівництва та архітектури). Основними його викладачами були визначні архітектори Г.Л. Швецько-Вінецький та Б.С. Кащенко.

Трудову діяльність Олег Петров розпочав ще до війни. З 1937 року проектував житлові та промислові будівлі у Дніпропетровську та Кривому Розі.

Петров дуже швидко зарекомендував себе як гарний спеціаліст

З початком війни, у червні 1941 року, пішов на фронт, де служив офіцером саперного батальйону стрілецького корпусу. Перша його посада – командир взводу, потім – командир роти, заступник начальника штабу. Архітектор брав участь у обороні Кавказу, в Ясько-Кишинівській операції, у звільненні території України, Румунії, Болгарії, Югославії, Угорщини, Австрії. Цікаво, що Олег Петров брав участь у форсуванні Дніпра, у боях за Дніпродзержинськ та Кривий Ріг.

Архітектор отримав чимало бойових нагород – орден Вітчизняної війни І ступеня; два ордени Вітчизняної війни II ступеня; орден Червоної Зірки, орден «Знак Пошани», бойові медалі. День Перемоги застав його в Австрії. Демобілізований був лише у лютому 1946 року. Після демобілізації Петров повернувся до Дніпропетровська, щоб працювати за своїм довоєнним фахом.

Робота у повоєнному місті

Однією з перших робіт О.Б. Петрова стала архітектурна частина проекту відновлення Мерефо-Херсонського залізничного мосту ( створена у 1946, реалізована в 1951 році). Міст, закладений у 1914 році, та побудований у 1932 році, під час війни двічі руйнувався майже повністю. З прольотів моста вціліли лише дев’ять. Архітектор практично заново моделював міст.

Відновлений міст

У п’ятдесяті роки ХХ століття О.Б. Петров спроектував кілька парадних архітектурних ансамблів, серед яких виділяються дві площі – площа Леніна та площа наприкінці вулиці Робочої у Дніпропетровську.

На початку 1950-х років архітектор створив ансамбль площі наприкінці вулиці Робочої перед знаменитим Південним машинобудівним заводом («Південмаш»). Площа облямовують два житлові п’ятиповерхові будинки, увінчані характерними вежами. Архітектурне завершення ансамбль цієї площі придбав у 1958 році, коли за проектом О.Б. Петрова (виконаний у 1952-1953 рр.) у її центрі було збудовано адміністративну будівлю контори ЮМЗ. Чотирьохповерховий масивний корпус став домінантою забудови вулиці Робочої.

А у 1956-1963 роках Олег Петров став співавтором головної площі Дніпропетровська – площі імені Леніна (нині площа Героїв Майдану). Площу імені Леніна створювали заново на місці зруйнованих під час війни кількох кварталів проспекту Карла Маркса (нині Яворницького).

Площа у радянські роки

Петров спроектував дві бічні будинки на площі, де згодом розмістилися проектні інститути. П’яти-семиповерхові споруди успішно вписалися в ансамбль. За проектом кутові частини корпусів повинні бути на два поверхи вищими і мати набагато виразніше декоративне завершення. Але в середині 1950-х років на державному рівні було оголошено боротьбу з стилем «сталінський ампір», який ще недавно панував у державі.

Через це дві будівлі Петрова залишилися недобудованими, хоча зовні це майже непомітно. Центральна будівля площі (Придніпровський раднаргосп, потім – Міністерство чорної металургії Української РСР) різко контрастує із бічними будинками. Будівлю Міністерства проектували інші архітектори, і в результаті боротьби з «архітектурними надмірностями» помпезний вигляд головної будівлі, на відміну від двох будівель Петрова, був спрощений.

Житлові будинки

Один із головних архітектурних об’єктів у творчій спадщині О.Б. Петрова – житловий будинок на 123 квартири на проспекті Карла Маркса (зараз — Яворницького), 55. Будівля збудована в 1951 році. Справжній архітектурний гігант зайняв цілий квартал між вулицями Артема (Січових Стрільців) та Карла Лібкнехта (Грушевського). Ця будівля – найяскравіший зразок стилю «сталінський ампір» – будувалася для робітників та дирекції заводу Карла Лібкнехта (нині НТЗ). Функціональні особливості будівлі відбилися на архітектурному оформленні. Над першим поверхом височіють чотири статуї – по дві фігури робітника-металурга з киркою та жінки з «рогом достатку», що тримає дитину.

Той самий будинок

Значними творчими здобутками архітектора стали інші будівлі у стилі «сталінський ампір», збудовані протягом 1950-х років. Це житловий будинок напівкруглої форми із магазинами на вулиці Центральній, 2 та будівля будівельного технікуму на вул. Гоголя, 29 (зараз тут знаходиться Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президенті України). Також він створював і інші споруди.

Подальша робота

Здавалося б, Олег Петров майстерно проявляв себе у межах лише одного архітектурного стилю – «сталінський ампір». Але коли цей стиль остаточно відійшов у минуле наприкінці 1950-х років, архітектор не припинив творчу діяльність. Навпаки, розпочався новий яскравий етап його архітектурної кар’єри.

О.Б. Петров продовжив експериментувати у різних архітектурних стилях. У 1960–1970-х роках архітектор створив комплекс проектів для своєї alma mater – будівельного інституту (нині академії). У 1967 році архітектор виконав ще один проект (співавтор – Г.К. Клопко). На цей раз це була реконструкція вже існуючої будівлі під Будинок вчених на вулиці Куйбишева, 2 (зараз це вулиця Вінниченка).

Останньою великою роботою, своєрідною «лебединою піснею» в архітектурній творчості Олега Петрова став літній театр «Будівельник» на 1100 місць у парку Чкалова (нині Глоби). Будівля була збудована у 1978 – 1979 роках.

Літній театр

Архітектор запропонував оригінальне, нетрадиційне рішення. В результаті з’явилася оригінальна будівля з овальним завершенням, що ніби ширяє над водою. Ця будівля викликає цілу низку образів. Дехто порівнює його з будівлею Сіднейської опери в Австралії. У будь-якому випадку, театр Петрова – визначна споруда архітектури конструктивізму 1970-х років.

В останні роки роботи

Остання відома робота О.Б. Петрова зовсім не схожа на все, чим займався раніше архітектор, і також спонукає задуматися про багатогранність його таланту.

Помер архітектор Олег Петров у 1994 році, у віці 80 років. Він був увінчаний званнями: заслужений архітектор України (з 1981 р.), почесний член Академії архітектури України (з 1994 р.). У побуті залишався скромною спокійною людиною, відданою улюбленій справі. Жив у будинку катеринославського часу, 1890-х років побудови на вулиці Бородінівській. Але лише у травні 2022 року на його честь вирішили перейменувати вулицю Чернишевського.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: