Оренда житла в Дніпрі у 2022 році: ціни та локації

12:40  |  05.12.2022
Оренда житла, Дніпро

Початок російської агресії суттєво вплинув на всі сфери життя в Україні. Не став виключенням і ринок житла. Для багатьох стало неприємною несподіванкою зростання цін на оренду квартир у західних областях нашої країни. Як війна вплинула на оренду квартир у Дніпрі?

Ситуація, що склалася

Початок повномасштабної агресії з 24 лютого, не обійшов стороною і Дніпро. Наявність в місті великої кількості об’єктів військово-промислового комплексу, мостів через Дніпро а також інших важливих точок автоматично зробили місто імовірною мішенню для російських ракет і літаків. На щастя, від постійних бомбардувань Дніпро врятував спротив українських підрозділів протиповітряною оборони. Тому основною загрозою наразі є крилаті та балістичні ракети наземного та повітряного базування, що періодично, нажаль, все ж досягають своїх цілей.

Тому багато хто з дніпрян покинув місто і виїхали за кордон. Ті з людей, хто виїхав надовго, почали здавати свої квартири в оренду бажаючим. А бажаючих стало багато: біженці з Донбасу та Херсону, та інших загрозливих або окупованих районів. Попит на оренду житла різко зріс. Ще сильнішим він став у кінці літа та впродовж осені, коли почалась хвиля виїзду з Запоріжжя (місто почали обстрілювати ракетами С-300).

Таким чином, попит зростав, але люди не завжди мали достатньо коштыв для оренди. Тому ринок цін насправді не дуже змінився, і зараз ми розглянемо цей феномен трохи ближче.

Однокімнатні квартири

Розглянемо спочатку «бюджетні» варіанти. Таких наразі не так вже і багато, ціни стартують від 3-3,5 тисяч гривень.

Втім, тих, хто думає що однокімнатна квартира – це економний варіант, слід розчарувати. Ціни на однокімнатні квартири найбільші за співвідношенням «квадратура-ціна». Вони були найдорожчими ще до початку повномасштабної агресії, і залишились такими і досі. За квартиру з більш-менш сучасними умовами і комфортом треба буде віддати щонайменше 11-12 тисяч. За ці самі гроші можна знайти і більшу квартиру.

У цьому є як свої плюси, так і мінуси. Плюсом буде те, що можна буде з комфортом розміститися, кожен може мати свою окрему кімнату. До мінусів слід віднести більш високі розходи на комунальні послуги.

Також заздалегідь треба з’ясувати відношення власника до того, що ви будете жити з домашніми улюбленцем (якщо такий у вас є). Іноді умовою здачі квартири в оренду є те, що ви не будете брати з собою свого кота чи собаку, і умова ця є категоричною.

Двокімнатні квартири

Двокімнатні квартири коштують в оренді майже так само, як і однокімнатні. Основний діапазон цін – від 7-8 тисяч і до 22. Більшість пропозицій укладаються в нього, втім є і більш дорожчі пропозиції, але це більше одиничні пропозиції для тих, хто не звик рахувати гроші.

Як приклад, різниця цін в залежності від районів міста

Двокімнатних квартир достатньо і зараз навіть у центральних районах, що вигідно вирізняє саме цей варіант серед інших, при тому ціна може бути в районі 7-9 тисяч гривень. Варіантів дуже багато і вибирати однозначно є з чого. Мабуть, якщо у вас невелика сім’я, то двокімнатна квартира буде оптимальним варіантом з співвідношення «ціна-якість».

Трикімнатні квартири

Навіть зараз можна знайти варіанти з 7-8 тисяч гривень, якщо бути не надто вибагливим. Якщо вас цікавить лише мінімальний набір зручностей, тобто наявність бойлеру, холодильника та пральної машини – то варіанти є. Меблі зазвичай або радянських часів, або зразка 1990-х років. Кондиціонер є не завжди, за таку ціну його зазвичай нема. Розташування таких квартир – як правило, лівобережні райони. Втім, це не завжди погано. Для немісцевих слід враховувати, що саме на лівому березі розташований один з найбільш ТРЦ міста – «Караван».

Як бачите, варіантів вистачає

Якщо збільшити бюджет, то є варіанти на будь-який смак. Наприклад, до 20000 гривень в місяць – і можно зняти апартаменти в ЖК Мост-Сіті з сучасним плануванням і технікою. Також є і інші варіанти, в цілому на рівні 15-25 тисяч гривень в місяць.

Цілком сучасні та комфортні варіанти

Є і більш коштовні варіанти, з дизайнерським ремонтом і ексклюзивними меблями або технікою у елітних ЖК. У таких випадках можна знайти варіант приблизно за 80-100 тисяч гривень, або ще більше.

Трикімнатні квартири цікаві ще і тим, що їх іноді орендують «вскладчину», щоб зекономити кошти для тимчасового проживання. Декілька окремих кімнат дозволяють більш-менш комфортно проживати в квартирі навіть двом невеликим сім’ям.

Особливості, які треба враховувати

Якщо ви не знайомі з вулицями Дніпра, то перед тим як домовлятись про оренду квартири, варто ознайомитись де саме розташована квартира. Останнім часом з’явилось багато варіантів, які розташовані в будинках поблизу завода «Южмаш».

Це однозначно не найкращий варіант для оренди, бо останнім часом ракети дуже часто цілять саме туди. Тому краще обрати собі варіант, який не знаходиться поблизу стратегічно важливих підприємств чи об’єктів (електропідстанцій, насосних станцій або органів влади). Краще бути подалі від перспективних цілей.

Якщо у вас є автомобіль, краще також з’ясувати наявність поряд паркінгу. Безкоштовних паркінгів у Дніпрі майже немає, але і з платними не все так просто і не всюди вониє. Тому це питання теж треба з’ясовувати заздалегідь.

Масових відключень світла у Дніпрі поки що було небагато. Але уже зараз зустрічаються об’яви, в яких вказують «квартира зі світлом», тобто те що світло тут не будуть вимикати, оскільки будинок на одній лінії із об’єктами критично інфраструктури.

Перспективи

Поки що тенденції до зміни ціни оренди не спостерігається. Безпекова ситуація у Дніпрі поки що незмінна, загрози залишаються, а нових теж не очікується.

Але кількість пропозицій буде поступово зменшуватись, оскільки потік біженців не припиняється. Багато хто з них рушає далі, але немала кількість буде і залишатись, щоб не відїжджати далеко від своїх домівок.

Тому, скоріш за все, порядок цін залишиться таким, як і був. За часи повномасштабного вторгнення ціни найбільше зросли на найдешевші варіанти житла, іноді зростання було до 40%. Чим дорожче житло було до 24.02.2022 – тим менше воно зросло в ціні.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: