Передова вулиця Дніпра: чому вона найдовша у місті

17:33  |  26.05.2023
Передова вулиця, Дніпро

У місті багато цікавих вулиць із різномантіними особливостями. Але багато хто помиляється, і не знає яка ж вулиця в Дніпрі є найдовшою. Сьогодні ми розповімо як вона виникла і яка її довжина.

Місцезнаходження

Вулиця розташована у районі АНД, тобто Амур-Нижньодніпровському. Так історично склалося, що район утворився із декількох колишніх козацьких та лоцманських поселень, що знаходились на узбережжі Дніпра.

Вулиця носить назву Передова, її довжина досягає 12,1 кілометри. На вулиці знаходиться понад 800 будинків та різноманітних споруд. Її не назвеш найстарішою, але її довжина і справді вражає.

Утворення вулиці

Амур-Нижньодніпровський район має унікальну історію та цікаві пам’ятки. Район Донецького шосе та вулиці Передової активно заселявся вже з XVI століття. Козацькі селища Кам’янка, Ломівка, Березанівка, Мануйлівка, робітничі селища Амур, Нижньодніпровськ давно ввійшли до складу міста, але зберігають старовинний колорит.

АНД район – територія, де урбанізація, що активно проникає вглиб району, сусідить з традиційним, патріархальним стилем життя. У цілому нині район немає яскраво вираженого цілісного образу.

У березні 1920 року було завершено націоналізацію трубопрокатних та машинобудівних заводів у Катеринославі та Нижньодніпровську. У 1925 р. Лівобережжя, у промисловому та транспортному відношенні вже становило єдине ціле з правобережним Катеринославом, увійшло нарешті до складу міста, яке через рік стало називатися Дніпропетровськом.

Районну раду вирішили розмістити у Нижньодніпровську. Для цього збудували спеціальну будівлю – у неокласичному стилі, з протяжним фасадом, прикрашену напівкруглим фронтоном (пізніше інститут мінеральних ресурсів).

Походження назви

Під час оборони міста у 1941 році деякий час лінія фронту проходила саме по території нинішнього району АНД. У серпні 1941 року радянські війська були змушені були відступити та зайняти лінію оборони на лівому березі Дніпра. Прибережна територія стала епіцентром найзапекліших боїв. У Нижньодніпровську бої проходили до кінця вересня, де німці зосередили 3 танкові та 2 піхотні дивізії.

У 1943 ситуація повторилася, тільки на цей раз оборону тримати довелося вже німецьким військам. Втримати свою полосу оборони окупанти не змогли, радянські війська змогли вийти до Дніпра, а згодом форсувати його та вигнати окупантів з території міста.

Так сталося, що лінія фронту проходила приблизно по нинішній траекторії вулиці. Вона майже повністю повторює розміщення оборонних позицій. Саме тому, при забудові району, обрали назву «Передова», у пам’ять про події воєнних років.

Забудова району

У 1932 р. заробив на повну потужність Дніпрогес, і давня професія лоцмана відразу виявилася непотрібною. Вода, що піднялася, затопила не тільки пороги, а й прилеглу до річки частину самої Лоц-Кам’янки.

Ще один «виклик» сучасності — до території колишніх селищ дедалі ближче підступала забудова промислового мегаполісу. У другій половині ХХ століття розташована на пагорбі Лоц-Кам’янка стала свідком того, як на місці затоки намили величезний піщаний масив і швидкими темпами почали зводити житлові будинки. До вісімдесятих років давня лоцманська слобода зовсім опинилась на околиці величезного житлового масиву «Перемога«, по сусідству з кварталами багатоповерхівок.

Після війни відбувалася інтенсивна забудова району. Так, проспект Воронцова був заново забудований багатоповерховими будинками у 1950-х – на початку 1960-х років. З’явилися ПК заводу ім. Комінтерну, що запам’ятовується архітектурою у стилі «сталінський класицизм» (просп. Воронцова, 1), добудовано комплекс будівель 9-ї міської лікарні, дитяча бібліотека. У 1970-1980-ті роки збудовано нову будівлю адміністрації Амур-Нижньодніпровського району, масив багатоповерхових житлових будинків, де отримали квартири робітники навколишніх заводів.

Вулиця Передова стала своєрідним зв’язуючим шляхом між усіма колишніми селищами.

Окрім житлових будинків, на вулиці розташовано чимало різноманітних об’єктів інфраструктури. Тут знаходиться храм, декілька шкіл, автосервіс та інші важливі об’єкти.

Поступово вулиця переходить у Полтавське шосе і веде на виїзд з міста у північному напрямку. Наразі це одна з основних транспортних магістралей району.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: