Прибережний сквер: гордість Дніпра

14:39  |  30.05.2023
Сквер Прибережний, Дніпро

На сьогодні Прибережний сквер є одним з найкращих місць для відпочинку на території міста. Тут все гарно організовано та розміщено, парк на відміну від багатьох інших доглянутий і охайний. Давайте разом поглянемо на те, що тут є і чим тут можна зайнятись.

Початок історії

Відкриття сквера у 2019 році свого часу зібрало досить багато глядачів. До серпня 2019 року усі роботи було завершено.

Зона відпочинку скверу «Прибережний» на той час нараховувала 3,8 га відкритого простору. Сквер поділено на зони, де є майданчики для дітей та дорослих. На території є фонтани, газони, багато дерев, водяний атракціон, каруселі, достатня кількість лав, а також туалет. Головну алею вздовж Набережної Перемоги та пішохідні доріжки встелили ковзкою гранітною плиткою.

Головна особливість скверу — лазерне світлове аудіовізуальне шоу. Його робили за допомогою спеціального світлового обладнання з особливо вузькою оптикою. Свого часу таку установку використовували на всесвітньо відомому нью-йоркському хмарочосі Empire State Building.

За допомогою спеціальних програм вона транслювала лазерну графіку на крони дерев, що ростуть на протилежному боці коси. Прожектори можуть працювати на відстані півкілометра. Все це відбувається під музичний супровід. Це складна інженерна та світлотехнічна робота. До відкриття інсталяцію неодноразово тестували. На початку тематика шоу пов’язана з Дніпром – його історією та символами. Її у сквері зустріли оплесками. Багато городян при відкритті танцювали просто неба.

Загалом програма світлового лазер-шоу здатна створювати різні образи. Окрім цього, тут є можливість робити короткі шоу із графічними образами. Ці сюжети також повинні були розповідати про місто.

Подальші події

У подальші роки було проведено додаткове облаштування набережної, і в цілому його встигли завершити до початку повномасштабного російського вторгнення. Вже до 2021 року ця ділянка Набережної перетворилася на гарну прогулянкову зону.

Втім, плани були більш масштабними. Згідно з проектом реконструкції Набережної Перемоги, на ділянці від ресторану «Макдональдс» до коси мали провести озеленення, облаштувати фонтани, озера, острівці та містки над водою. Також планувалося висадити декоративні дерева, чагарники та застелити газон. Упорядкувати мали не лише набережну, а й коси. Усі коси та яхт-клуб могли об’єднати містками, за допомогою яких можна було б пройти у будь-яку точку рекреаційної зони. Згідно з проектом, реконструкція набережної поєднувалася з благоустроєм яхт-клубу.

А що на сьогодні

Підсвітка працює і сьогодні, не зважаючи на усі намагання російських агресорів залишити Дніпро без світла. Людей тут завжди багато, навіть узимку. Доречы, цієї зими тут працювала «Юрта Незламності», облаштована завдяки допомозі Казахстану. Тут можна було підзарядити свої гаджети, а також просто зігрітись, скуштувати плов а також познакомитись з казахською культурою.

Традиційні для Прибережного скверу зони відпочинку також працюють. Зокрема, красень-фонтан продовжує збирати навколо себе десятки глядачів. Особливо його полюбляють діти, які постійно намагаються залізти всередину, хоч це і заборонено. Навколо встановлено численні таблички, які попереджають про це. Вночі, коли працює підсвітка, фонтан виглядає особливо гарно.

Дитячі зони також повноцінно функціонують. Кожна їх розрахована на дітей різного віку. Тут є велика зона з різними дитячими гірками, лабіринт, виготовлений із зелених насаджень. Також є зона взаємодії з водою, на якій встановлені різноманітні форсунки та «вентилі».

Відпочити теж є де. Сквер «оснащений» просто величезною кількістю різноманітних лавок. Вони виконані з різних матеріалів та знаходяться у різних місцях. Є сидіння під деревами, є великі у формі кола для компаній, є чорні гранітні, які розташовані в центрі парку та багато інших.

Туалети у парку сучасні та безкоштовні. У них підтримується чистота, а всі вони великі, зручні та обладнані пеленальними столиками. Тобто скористатись ними можуть і матері з маленькими дітлахами.

Єдиним недоліком парку можна назвати слабо розвинену на сьогодні інфрастуктуру. Так, тут можна купити кави чи води, але таких місць не так вже і багато. До того ж, тут не дуже багато лавок у тіні. У сонячний день тут доволі спекотно, що теж створює незручності. Взагалі, на сьогодні можливостей для активного відпочинку у Дніпрі менше, ніж раніше.

Ще з цікавого: в останній час рівень води у Дніпрі суттєво піднявся. Це призвело, зокрема, і до того, що біля скверу можна побачити двох лебедів. Вони часто підпливають до берега, чим користуються відвідувачі, намагаючись їх підгодовувати. Втім, слід пам’ятатти, що для цього слід використовувати спеціальний корм, і ні в якому разі не хліб. Останній дуже шкодить птахам.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: