Прибутковий будинок Вільчура у Дніпрі: від інституту до ресторану

14:46  |  12.06.2023
Будинок Вільчур, Дніпро

Історія нашого міста нараховує вже сотні років. Тому наявність у ньому будинків, яким вже більше ста років, нікого не дивує. Нажаль, багато будинків часів XIX та початку XX століть вже безповоротно втрачені через руйнування або знесення задля забудови сучасними спорудами, зокрема торгівельно-розважальними центрами чи житловими комплексами. Втім, сьогодні ми поговоримо про будинок, який ще можна побачити.

Доходні будинки

Початок XIX століття був періодом інтенсивного розвитку промисловості та економіки в багатьох країнах. Цей період також відзначився зростанням населення в містах і збільшенням попиту на житло. У зв’язку з цим, будівництво доходних будинків стало популярним і вигідним бізнесом.

Доходні будинки — це багатоквартирні будівлі, зазвичай знаходилися у містах, де кожна квартира здавалася в оренду окремим жителям. Вони відрізнялися від звичайних житлових будинків тим, що були спеціально спроектовані для отримання доходу від оренди. Ці будинки мали кілька поверхів і квартир, призначених для здачі в оренду.

Тобто, вони чимось нагадували сучасні офісні центри чи подібні їм будівлі. Вони теж будуються «із прицілом» на подальшу оренду різноманітним клієнтам. Так було і тоді. Оскільки Катеринослав швидко розвивався, подібний бізнес на рубежі XIX і XX століть був дуже популярним.

Готель — банк — інститут

Пам’ятник збудований у 1900 році як прибутковий будинок купця Якова Вільчура за проектом архітектора В.А. Шретера. Триповерховий будинок на шість великих квартир оформлений у стилі еклектики. На першому поверсі розмістилися Управління Катеринославського поштово-телеграфного округу (зроблено окремий вхід) та квартира керуючого округом. Інші квартири використовувалися під житло для заможних мешканців.

Після встановлення у місті радянської влади, будівля була націоналізована, квартири перетворені на комунальні, приміщення колишньої канцелярії використовували різні банківські установи (Промбанк, Ощадбанк).

У 1930-ті роки до правого бокового фасаду було прибудовано будівлю інституту зернових культур. У повоєнний час у приміщеннях пам’ятки розмістилися ректорат, приймальна комісія та частина кафедр сільськогосподарського інституту. Під час проведення капітального ремонту було демонтовано купол над центральним ризалітом та заміну покрівлі. Після переїзду навчального закладу приміщення знову перепланували під квартири.

Фото будинку радянських часів

У 1962 році у правому крилі (1 поверх та підвал) відкрився шаховий клуб. Ініціатором відкриття клубу був невтомний ентузіаст шахів Євгеній Миколайович Узун, який на той час був головою обласної шахової федерації. На відкриття були запрошені голова міськвиконкому Гавриленко та всі провідні шахісти міста та області, зокрема і Й. С. Уріх. За свою п’ятдесятирічну історію клуб приймав безліч великих та середніх турнірів всесоюзного, республіканського та національного масштабу, а також практично всі турніри місцевого значення проводились саме тут. Гостями клубу були кілька радянських чемпіонів світу з шахів, президент FIDE Кірсан Ілюмжинов, безліч найвідоміших гросмейстерів, які як брали участь у турнірах, що проводилися у стінах клубу, так і виступили тут із лекціями та сеансами одночасної гри. Кілька разів із 1962 року клуб змінив свою назву.

Пам’ятна дошка на будівлі

Часи незалежності

У 2000-2010-ті роки більшість квартир було переплановано під офісні приміщення, магазин (пробито окремий вхід) та ресторан (частина підвалу шахового клубу, влаштований вхідний приямок, з двору демонтовано терасу та прибудовано обсяг обідньої зали та кухні). Таким чином, будинок в деякій мірі втратив своє історичне обличчя. Але, це взагалі притаманно історичним будівлям Дніпра.

Шаховий клуб працює і досі, його вдалося зберегти. Основне завдання клубу імені Й.С. Уріха – проведення змагань із шахів та шашок відповідно до планів міських та обласних федерацій, а також всеукраїнських та міжнародних змагань. Не забуті й рядові шанувальники цих ігор, вони частенько збираються в клубі пограти в бліц як віч-на-віч, так і в турнірах вихідного дня (на жаль, зараз вони систематично не проводяться). Допомога у суддівстві турнірів завжди надає адміністрація та працівники клубу.

Вік гравців у клубі дуже різний

Не забуті і діти. У клубі працюють досвідчені тренери, які мають високу шахову кваліфікацію та великий стаж роботи з дітьми. Багато батьків розуміють, що заняття шахами виховують та розвивають у дитині низку позитивних моральних якостей. Що примітно, всі діти приходять до клубу з власним бажанням навчитися грати у шахи, а не на вимогу батьків.

Періодично в клубі проводяться змагання з доміно, а іноді в клубі по суботах збираються любителі інтелектуальної гри го, особливо популярної в Китаї та Японії.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: