Прибутковий будинок з квартирами для військових: історія однієї будівлі у Дніпрі

14:59  |  28.10.2023
Прибутковий будинок, Дніпро

Наше місто може здивувати будь-кого великою кількістю старовинних будинків. Переважну більшість з них складають колишні прибуткові будинки. Сьогодні ми розкажемо вам історію одного з них.

Призначення доходних будинків

У період 1880-1914-х років такі будинки зводились доволі масово. Зазвичай, вони належали багатим громадянам міста, що могли вкладати свої гроші у нерухомість. Концепціяподібних будинків чимось нагадує сучасні торгівельні чи офісні центри.

От тільки тоді прибуткові будинки зводились і під здачу квартир, тобто уявляли свобою своєрідні міні-готелі. У деяких будинках жили постійно, у якихось кімнати здавались на короткостроковий термін. Але більш поширеною була саме довгострокова оренда.

Творчість відомого архітектора

Біля будівельної академії у Дніпрі знаходиться 3-поверховий будинок. Цей, у минулому прибутковий будинок, розташований за адресою вулиця Чернишевського, 24, з 2019 року стоїть на обліку, як об’єкт культурної спадщини у категорії «архітектура».

Його спроектував і побудував для себе в 1910 році як прибутковий будинок, архітектор Олександр Петровецький, відомий як співавтор архітектора Ф. Булацеля у будівництві театру Англійського клубу.

Варто кілька слів сказати і про архітектора прибуткового будинку Олександра Петровецького. Адже він понад 10 років, з 1894 по 1906 роки, обіймав посаду єпархіального архітектора Катеринославської єпархії. За цей час з-під руки в місті з’явилося багато проектів іменитих будівель. Серед них слід згадати Єврейську лікарню, Духовну семінарію – зокрема її корпуси та окремі приміщення. Також він виконуваві приватні замовлення, такі як цей будинок.

Призначення будинку і його сьогодення

Квартири в ньому здавалися офіцерам 134-го полку Феодосії, казарми якого були неподалік. Адже тоді(як і сьогодні) офіцерський склад проживав не в казармах, як рядові – а окремо від частини. Існував навіть спеціальний кодекс правил, який регламентував у якому помешканні може жити офіцер того чи іншого рангу, яким екіпажем він повинен користуватись і чи може він вдягати калоші.

Дизайн та оформлення квартир офіцерів були досить розкішними та відображали модні тенденції епохи. Зазвичай використовувалися дорогі тканини, меблі з натурального дерева, кришталеві люстри та картини, що прикрашали стіни. Інтер’єр був дбайливо підібраний, віддававши перевагу класичному стилю з елементами розкіші.

У деяких квартирах офіцерів також була приміщення для слуг, де працювали кухарі, прибиральниці, та інший обслуговуючий персонал. Ця кімната була ретельно обладнана для забезпечення комфорту та зручності слуг, які були необхідні для підтримання соціального статусу офіцера.

Цей будинок — один з найкращих зразків модерну, що поєднує класичні деталі з архітектурно-мистецькими прийомами цього стилю. Прямокутний у плані, з поглибленням по дворовому фасаду, триповерховий з цокольним поверхом під металевою вальмовою покрівлею, виконаний з цегли з розшивкою швів та пофарбований. Рішення розраховане на сприйняття ракурсів, «з кута», симетричність всіх фасадів надає будівлі монументальність.

У 1950-х роках. при капітальному ремонті у будівлі замінили конструкції та ковані ажурні огорожі балконів, засклені тераси та реконструювали цокольний поверх. При перегляді архівних фотографій можна відзначити, що стан будинку на сьогоднішній день, незважаючи на більш ніж 110-річну історію, відмінний. Що не може не тішити.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: