Реконструкція проспекту Миру у Дніпрі: проблеми та реалії

11:27  |  11.04.2024
Реконструкція проспекту Миру у Дніпрі

Реконструкція проспекту Миру зараз є однією з найбільших у місті. Це важливий шлях для мікрорайонів житлового масиву Лівобережний, де проходить безліч маршрутів міського транспорту. Дуже багато років руки і ноги ремонтників сюди не заходили, і поступово проспект став виглядати відверто погано.

Роботи у 2015 році

Вперше більш-менш масштабні роботи на проспекті були розпочаті у 2015 році. Тоді на проспекті Миру велися повномасштабні роботи з благоустрою: укладалася плитка, встановлювалися нові бордюри, лавки, урни, ремонтується зовнішнє освітлення, проводяться земляні роботи.

Крім того, для безпеки городян були облаштовані огорожі, які розділяли бульвар та проїжджу частину, а також влаштовано велосипедну доріжку завдовжки 700 метрів та завширшки не більше 3 метрів. Восени тут мало бути висаджено 500 дерев. Основний комплекс робіт на бульварі тоді завершили до 1 вересня.

Реконструкція бульварної частини проспекту Миру виконувалася за рахунок міського бюджету. На ці цілі виділено 10 млн. гривень. Наступного року планувалося виконати благоустрій території вздовж житлових будинків на цьому проспекті, у тому числі відремонтувати тротуари та облаштувати огорожі для того, щоб не порушували правила дорожнього руху. Втім,повністю реалізувати всі задуми тоді так і не встигли.

Новий ремонт

Ремонт розпочали наприкінці травня 2023 року: тут асфальтують проїжджу частину, змінюють бордюри, упорядковують ліхтарі та зливи, ремонтують тротуар. Вже видно перші результати перетворення проспекту.

Проспект Миру не піддавався ремонту більше 30 років з моменту побудови (крім бульварної частини у 2015 році). Планування проспекту морально застаріло, і тут треба було міняти буквально все: звужувати проїжджу частину, тротуари — розширювати, будувати острівці безпеки, організовувати безбар’єрність простору і наповнювати його новою функцією.

Але в умовах воєнного стану міста можуть здійснювати лише поточні ремонти. Це оновлення стану вулиць без зміни їх планування: не можна розширювати тротуари і звужувати проїжджу частину.

На початку 2023 року вирішили провести поточний ремонт без суттєвих планувальних змін. Спочатку всі поставився до цієї ідеї скептично з огляду на кількість проблем, які неможливо вирішити таким типом ремонту. Але зрештою під час зустрічей з депблагоустроєм та підрядником вдалося вичавити максимум, а саме:

  • безперервні тротуари у місцях проїзду;
  • відрізки велодоріжок згідно з концепцією розвитку велоруху в Дніпрі;
  • зменшення радіусів проїзду.

На жаль, багато проблем залишилося: вузькі тротуари, кишені для паркування, кишені для громадського транспорту, проїзди не в рівень тротуару. Але зрештою стало краще! Звісно, не ідеально, але дійсно краще.

Що зробили в першу чергу

Рішення ремонтувати поетапно – спочатку дорога, потім тротуари – ухвалили, щоби мінімізувати незручності для городян на час робіт.

Окрім цього, понад сотню старих ліхтарів на проспекті вже замінюють сучасними світлодіодними світильниками. Тут також прочищають зливові мережі після зими і упорядковують дощоприймачі, адже від забудови житлового масиву (за радянських часів) цю систему зробили закільцьованою.

Містяни ремонтом приємно здивовані. Кажуть: чекали давно, тому дуже задоволені, що навіть у такий непростий час у Дніпрі дбають і про людей, і вулиці. Уздовж усієї дороги по обидва боки вже встановили нові бордюри зі спеціальними зниженнями. Тут також прочищають зливові мережі після зими і упорядковують дощоприймачі, адже від забудови житлового масиву за радянських часів цю систему зробили закільцьованою.

Ситуація на сьогодні

Проспект Миру в Дніпрі – одна з найважливіших транспортних магістралей міста, що протягом багатьох років потребувала капітального ремонту. Нарешті, завдяки ініціативі міської влади, реконструкція проспекту завершена, і тепер жителі району можуть повною мірою відчути суттєве покращення комфорту та безпеки.

Оновлений проспект Миру вражає своїм сучасним виглядом. Проїжджу частину повністю відремонтовано, облаштувавши її новим асфальтобетонним покриттям. Особливу увагу приділено безпеці: з’явилися чіткі розмітки, оновлено дорожні знаки та світлофори. Важливою частиною реконструкції стало створення велодоріжок. Тепер велосипедисти можуть безпечно та комфортно пересуватися проспектом, не заважаючи пішоходам та автотранспорту.

Тротуари на проспекті Миру також значно розширили та обладнали зручними пандусами, що робить їх доступними для людей з обмеженими можливостями. А нове LED-освітлення робить пересування в темну пору доби безпечним та комфортним.

Загалом, реконструкція проспекту Миру стала справжнім подарунком для жителів Дніпра, а зокрема — масиву Лівобережний. Цей важливий транспортний вузол міста тепер відповідає найсучаснішим стандартам, роблячи життя людей більш комфортним, безпечним та екологічним.

Нажаль, в Дніпрі ще вистачає дуже «проблемних» вулиць, бульварів та інших об’єктів. Звісно, що зараз можливості міста для ремонту дуже обмежені як фінансами, так і законодавством. Але, як бачимо, поступово все змінюється на краще, тож віримо, що побитих вулиць у Дніпрі згодом майже не залишиться.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: