Шедевр Володимира Весніна, зруйнований російською ракетою

09:27  |  07.10.2023
Автовокзал, Дніпро

Колись автовокзал Дніпра був справжньою гордістю міста. Він був збудований на самому початку незалежності. Відкривали його дуже помпезно, і мали великі плани на розвиток, але економічний колапс початку 1990х років поставив на всьому цьому жирний хрест.

Старий автовокзал

Старий автовокзал спроектував у 1960-ті роки архітектор Дмитро Щербаков. У той період він був одним із найбільш затребуваних спеціалістів. Але, один із створених ним архітектурних символів епохи 1960-х років нині не існує. Його архітектор спроектував у співавторстві з М.Б. Кудрявським. Будівництво інфраструктурного об’єкта завершилося через шість років і зданий в експлуатацію він був уже в листопаді 1966 року.

Ця будівля розташовувалась на західному краю площі Петровського (Вокзальна), в ансамблі якої також «відзначився» Д.І. Щербаков. У 1960-х роках будинок старого автовокзалу вважався новаторським. Це був великий монументальний об’єм, проста геометрія форм, велика кількість скла та світла. Будівлю старого автовокзалу розміщували на листівках та у путівниках.

Але до кінця існування Радянського Союзу будинок цілком застарів і за масштабами, і в архітектурному відношенні. Тому було ухвалено рішення будувати новий величезний комплекс автовокзалу, всього за квартал від старого. Так і з’явився вже звичний для всіх автовокзал на вулиці Курчатова, який був відкритий у 1993 році. Після відкриття нового автовокзалу старий за деякий час знесли. Місце не порожніло і там розташувався ринок «Слов’янський базар», потім «Слов’янка».

Відкриття нового автовокзалу

Проектування нової будівлі було доручено відомому на той час спеціалісту Володимиру Весніну. Дніпровський Центральний автовокзал має цікаву та складну конструкцію. Ця споруда з двома рівнями платформ: автобуси до неї заїжджають із різних рівнів. Платформи оточують площину вокзалу, а над ними височіє триповерховий простір з готелем та кабінетами адміністрації. Відповідно до ідеї проекту основний простір залу мав сприйматися як площа.

Проект будівлі автовокзалу

Архітектор хотів, щоб автовокзал та залізничний вокзал були розміщені поруч. Щоб було зручно переміщатися від одного до іншого. Сама форма та проект автовокзалу обумовлені технологічністю. Пасажир мав не блукати вокзалом в очікуванні, а спокійно сидіти, а побачивши автобус, що під’їхав, відразу йти на посадку. Особливість цього рішення є багаторівневість.

Інтер’єр автовокзалу у 1993 році, невдовзі після відкриття

На відкритті автовокзалу було велике свято. Танцюристи у національних костюмах, багато обіцянок та очікувань. Оскільки з міста зняли статус «зачиненого», очікували значного росту міжміських та міжнародних перевезень.

Проблеми

На початку 1990-х років обсяги перевезень навпаки, сильно впали. Причиною тому була економічна криза. У людей банально не було грошей на якісь масштабні подорожі. До того ж, високі ціни на паливо теж аж ніяк не сприяли збільшенню числа перевезень.

Автовокзал у 1996 році

Натомість, територію автовокзалу почали стрімко захоплювати численні ларьки та кіоски. Зрештою це перетворило колись цікаву модерністську будівлю на філіал якогось ринку, зовні абсолютно непривабливу. Численні написи «шаурма», «кава» тощо лише додавали аналогій з ринком.

У середині «нульових» навіть були наміри знести автовокзал і побудувати натомість нього новий, більш сучасний – але менших розмірів. Втім, архітектурна спільнота міста зуміла відстояти колишній шедевр. Адже було видно неозброєним оком, що справжньою метою було побудувати торгівельний центр із супермаркетом та офісними приміщеннями під здачу в оренду. Адже місце було дуже вигідним під розташування подібних об’єктів.

Вперше заговорили про ремонт споруди у 2013 році, коли розробили проект реконструкції, до нього були готові вкласти свої гроші інвестори із зарубіжних країн. Але у 2014 році, після початку війни на сході України, про реконструкцію забули та й економічна ситуація стала складною.

Надалі планували створити сучасний ВІП-зал, але й цим планам не судилося збутися.

Росйський ракетний удар

Як вже згадувалося, автовокзал розміщений поряд із залізничним вокзалом. Можливо, саме це і повпливало на його долю. Вперше будівля вокзалу зазнала незначних ушкоджень восени 2022 року під час ракетних обстрілів міста.

В ніч на 24 серпня росіяни вирішили «привітати» дніпрян зі святом. За словами голови Дніпропетровської ОДА Сергія Лисака, внаслідок ракетної атаки руйнування зазнали транспортний об’єкт, пошкоджено десять об’єктів, зокрема житлові будинки, адмінбудівлю, готель тощо. Під транспортним об’єктом якраз іслід розуміти автовокзал.

Втім, незважаючи на руйнування,основні свої функції автовокзал зберіг і продовжує працювати. Люди, що користуються ним, схоже, не сильно переймаються можливістю повторення літніх подій. Як будуть розвиватись події – покаже час. А поки що сліди руйнувань максимально прибрали,приховали і будівля продовжує виконувати свої важливі функції, не зважаючи ні на що.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: