Стадіон «Авангард» у Дніпрі: минуле і сьогоднішні проблеми

10:15  |  31.03.2024
Стадіон "Авангард" у Дніпрі

Стадіон «Авангард» у його найкращі часи пам’ятають мешканці Придніпровська та Дніпра. Це була одна з найкращих баз з підготовки футболістів, а також місце для занять спортом городян різного віку. Їх через «Авангард» пройшли кілька поколінь. Прикро дивитися на покинуте та забуте футбольне минуле.

Минуле стадіону

На «табло» – цифра 1956 року. Це рік заснування місцевого ФК «Енергія». Історія клубу розпочалася ще 1956 року, але 15 років тому він припинив своє існування. Два з половиною роки тому ФК почали відновлювати. Але на стадіон це мало вплинуло, останній матч між «Дніпро-1» та «Енергією» тут пройшов аж у 2019 році.

Стадіон «Авангард», розташований у житловому масиві Придніпровський міста Дніпро, колись був центром спортивного життя для багатьох людей. Тут тренувалися юні футболісти, проводилися змагання, а місцеві жителі могли просто прогулятися або зайнятися спортом.

На жаль, зараз стадіон «Авангард» перебуває у жахливому стані. Занедбані трибуни, порослі травою бігові доріжки, іржаві ворота — це лише декілька з проблем, з якими стикаються люди, що ходять сюди.

Мешканці Придніпровського не здаються і борються за відновлення стадіону. Вони створили петицію, яка вже набрала близько 400 голосів, з вимогою скасувати рішення міської ради Дніпра про приватизацію «Авангарду» та реконструювати його.

Наприклад, Лідія Савчук, яка живе на цьому масиві понад 40 років, згадує, як колись сюди приходили багато людей, щоб зайнятися спортом або просто відпочити. «Дуже шкода, що запустили, дуже шкода», — говорить вона. А інший місцевий мешканець Анатолій, який з дитинства грав у футбол на «Авангарді», згадує про славетну команду «Придніпровська енергія» та про те, як багато хлопців з його двору потім грали в дублі «Дніпра».

Історія «Авангарду» — це не лише про спорт, а й про єднання людей, про місце, де можна було тренуватися, змагатися, спілкуватися та просто насолоджуватися свіжим повітрям. Зараз це місце потребує допомоги, і мешканці Придніпровського сподіваються, що їхні голоси будуть почуті, а стадіон «Авангард» отримає шанс на нове життя.

Питання про реконструкцію

Стадіон «Авангард» у Дніпрі вже багато років перебуває у занедбаному стані. Незважаючи на обіцянки влади про реконструкцію, які лунають ще з 2016 року, жодних значних зрушень не відбулося.

Мешканці прилеглих районів, небайдужі до долі стадіону, об’єдналися, щоб привернути увагу до проблеми. Ольга Орєхова зареєструвала петицію з вимогою реконструкції «Авангарду», а також організувала акцію з його прибирання.

За словами активістів, стадіон, хоч і занедбаний, все ще перебуває на балансі міста. Це дає надію, що його можна буде реконструювати, адже кошти на цю ціль вже виділялися. Існує й занепокоєння, що у випадку приватизації стадіону його цільове призначення може бути змінено. Тому активісти вважають, що реконструкція «Авангарду» має відбуватися під контролем громадськості.

Вартість реконструкції, за прикладами інших громад, може сягати від п’яти до двадцяти мільйонів гривень. Мешканці Придніпровська планують створити громадську ініціативу та виносити питання реконструкції на сесію міської ради.

Позиція міської влади

Стадіон «Авангард» був виставлений на аукціон без зміни цільового призначення. Тобто стадіон має залишитися стадіоном, спортивним майданчиком. Але покупців на нього так і не знайшлося, адже об’єкт має сумнівну цінність, оскільки фактично знаходиться на околиці міста.

Найбільш доцільним, на думку багатьох спортивних функціонерів та спеціалістів, було б створити на його базі повноцінний спортивний центр. Але наразі приватним забудовникам та інвесторам це не цікаво.

Мерія ж не може проводити великі реставраційні роботи згідно наказу Кабміну №590. Згідно нього, будь-які реставрації чи капітальне будівництво не можуть проводитись владою самостійно. Втім, пан Філатов і без того не висловлює бажання відновлювати «Авангард». У коментарях в мережі Facebook він у властивій йому екстравагантній та ультраконфліктній манері виклав свою позицію з цього питання. Тому можна бути впевненими, що найближчим часом стадіон відновлювати ніхто не буде.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: