ТОП-5 найвищих будівель Дніпра

14:30  |  04.01.2023
Менора, Днепр

Дніпро не може похизуватись великою кількістю хмарочосів, тобто будівель вище 120 метрів. Але доволі високих будівель у нашому місті все ж вистачає. Назвемо 5 найбільших і пригадаємо деякі цікаві факти про них, які ви, можливо, раніше не чули.

Недобудований символ

Мабуть, готель «Парус» – один із найголовніших символів Дніпра. І це при тому, що він і досі стоїть недобудований. Більше того, скоріш за все його так і не добудують ніколи. Ми вже розповідали історію готелю, тому не будемо повторюватись. Але він і досі є найбільшою будівлею Дніпра.

Варто лиш сказати, що його висота навіть у нинішньому вигляді досягає 114 метрів. За весь час потому перевершити цей результат жодна будівля не змогла. Існує байка, що готель не добудували через те, що нібито він дасть крен при повному «завантаженні» людьми та меблями. Це, звісно, повна маячня. Проблема «Паруса» була одна, і вирішувалась вона грошами. Але спочатку цей проект перекинули з «загальносоюзного» бюджету на місцевий, а потім сталася одна економічна криза, а за нею – ще декілька.

Тризуб з’явився тут у 2014 році

Наразі стан готелю такий, що добудовувати його невиправдано з економічних та суто будівельних причин. Свого часу будівлю не законсервували як слід, тому усі металічні елементи поіржавіли і вже не можуть вважатись надійними.

Висували декілька проектів, але жоден з них так і не втілився у реальність. Міський голова озвучував плани по знесенню готелю, втім поки що до втілення цих задумів теж далеко.

Дві башти

На почесному другому місці нашого рейтингу розташувався житловий комплекс «Башти», створений колективом під головуванням відомого архітектора Олександра Дольника. Запроектували їх ще у 1998 році.

У висоту ці башти досягають 106 метрів, кожна з будівель має по 30 поверхів. Під квартири відведено поверхи з третього по двадцять п’ятий. На 2003 рік це взагалі були найвищі житлові будинки в Україні.

Вигляд житлового комплексу з боку річки

Ці будівлі теж є одним із сучасних символів Дніпра. Загалом район комплексу дуже насичений різноманітними пам’ятками. Поряд розташована набережна, що відкриває краєвиди на Монастирський острів та паркову зону, старовинні хитромудрі вулички, зароджені ще в період Катеринослава, класична архітектура та багаторівневі підйоми міста «на пагорбах» — все це розташоване неподалік житлового комплексу і поєднує його з історичним центром Дніпра.

Дома з дурною славою

Дві багатоповерхівки у районі «Перемога» з’явились ще у радянський час і до появи «Башт» були найвищими житловими будівлями в Дніпрі. У 1979 році з’явилась перша будівля, через десять років побудували другу.

Що цікаво, будівель взагалі повинно було бути три. Під третю навіть підготували фундамент, але повноцінно будівництво розпочати так і не встигли.

Будували ці споруди за проектом відомого архітектора Павла Нірінберга

Будівля швидко отримали дурну славу. Мешканці верхніх поверхів постійно відчували, ніби під час сильного вітру будівлю розхитує. Перевірити це достовірно так ніхто і не зміг, але дурні чутки аж ніяк не додавали популярності цьому місцю. Тим більше, що обидві багатоповерхівки стали справжньою Меккою для самогубців. Також у мешканців існує фобія, що при обваленні однієї з будівель інша теж впаде, бо її задінуть уламки.

Втім, це все здогадки. Фактично ці будівлі і досі є одними з найвищих у Дніпрі і займають почесне третє місце навіть через 30 років після зведення останньої з них.

Башти Мост-Сіті

На четвертому місці знаходяться башти житлового комплексу Мост-Сіті. Їх висота налічує 97,5 метрів.

Зведення будівлі було закінчене у 2007 році. Тут розміщуються різноманітні офіси, також є і апартаменти під оренду – коротко- чи довгострокову. Оскільки це один з найпрестижніших офісних центрів, то і ціна оренди тут доволі висока.

Мост-Сіті є справжнім островом активності у цьому районі

Що цікаво, у 2019 році розглядалось питання про «прибудову» ще однієї, третьої башти. Але далі обговорень діло так і не пішло. Наразі Мост-Сіті залишається одним з найзатребуваніших офісних і торгових центрів, не зважаючи на повномасштабну війну. Так, деякі магазини у торговому центрі зачинилися, але більшість продовжує працювати.

Менора

Закінчується наш список Менорою. Завдяки наявності тут гарного оглядового майданчика багато хто думає, що Менора є найвищим будинком у Дніпрі (особливо така думка часто зустрічається у не-місцевих). Але насправді це зовсім не так.

Точна сума, яку витратили на будівництво, невідома і досі. Спонсори, які фінансували весь проце, тримають це у таємниці. Але використання дорогоцінних матеріалів у великій кількості, величезний масштаб та розкіш у будівництві свідчать про астрономічні суми.

Висота Менори сягає 77 метрів. Культурно-діловий центр будувався як найбільша єврейська установа такого плану. Він уособлює у собі всі часи життя єврейської спільноти Дніпра, а також її сьогодення. Тут є все для комфортних зустрічей, тимчасового проживання чи харчування за усіма єврейськими нормами та правилами. Тут розташована безліч різноманітних сервісів, скористатись якими може будь-який відвідувач. Назву комплекс отримав завдяки кількості будівель – 7, що нагадує однойменний храмовий семісвічник.

Центр «Менора» в Днепре
Погляд на комплекс згори

Та і, врешті-решт, Менора є одним із знакових символів Дніпра взагалі. Її помітно з будь-якого куточка міста, а перебуваючи у центрі, ви обов’язково побачите цей потужний комплекс різноманітних будівель. Звісно, перш за все це єврейський культурний і діловий комплекс, але служить він і для популяризації міста в цілому.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: