Цікава топоніміка Дніпра, або «календарні» вулиці

14:01  |  22.07.2023
Календарні вулиці Дніпра

На мапі нашого міста достатньо різномантіних вулиць із різноманітними назвами. Деякі з них ведуть свою історію ще з часів Катеринослава, якісь були перейменовані у радянський час, а якісь носять відновлені у наш час історичні або і взагалі нові назви. Але є на мапі Дніпра вулиці, які назвивали явно користуючись календарем для натхнення.

Вулиці на честь весни

Вулиця Весняна у Діївці знаходиться біля залізничної станції Діївка. Це досить довга вулиця у 5 кварталів. Зважаючи на все, ця назва – історична, вперше згадується у рішенні міськради від 25 грудня 1956 року. Таким чином, ця вулиця на карті Дніпра існує вже понад 60 років.

Була своя Весняна вулиця та у селищі Таромському. Після приєднання останнього до міста, було ухвалено рішення перейменувати її. 21 грудня 2011 року вулиця отримала нову назву – Дорофіївська. Ця назва історична – за давньою назвою ставка, біля якої проходить вулиця.

Весна на вулицях Дніпра буває не тільки навесні, а нагадує про себе кожен день

Вулиця Березнева загубилася у Шевченківському районі, у місцевості, яка називається «Корея». Ця вулиця маленька – трохи більше двадцяти будинків та два квартали. Історія Березневої вулиці тісно пов’язана не з романтикою, а з політикою. Перша назва вулиці – вулиця Маленкова. Після того, як до влади прийшов Хрущов, у рамках внутрішньопартійної боротьби Маленкова було усунено зі своїх посад та обвинувачено у антипартійній діяльності. Тому і вулицю було потрібно якнайскоріше перейменувати. Ось і обрали нейтральний варіант, на честь місяця березня.

Вулиця Квітнева знаходитьс за три квартали від Березневої, у тій же «Кореї». Це також маленька вулиця, також близько двадцяти будинків. Окрім вулиці, є у нашому місті та Квітневий провулок.

У Дніпрі є цілих три «святкові» вулиці 8 Березня. Вони розташовані в Соборному, Амур-Нижньодніпровському та Новокодацькому районах. Відповідно до радянської топонімічної традиції, у багатьох селищах були вулиці 8 Березня. Коли селища увійшли до складу міста, вулицям 8 Березня міняти назви не стали. Ось і виник надлишок вулиць 8 Березня у Дніпрі.

Вулиця Травнева знаходиться в самому північному краю Дніпра, в селищі Нове Клочко. Це дуже довга вулиця — завдовжки близько 2 кілометрів. Цю назву вулиця отримала 25 грудня 1956 року, коли селище приєднали до міста, у зв’язку з дубляжем. А ще є Первомайська, 1 Травня, 9 Травня і їм подібні…

Спекотні вулиці, або що у нас по літу

Літня вулиця у Дніпрі знаходиться дуже далеко від півдня та центру міста. Вона розташована на північній околиці – у селищі Самарівка в Індустріальному районі. Літня вулиця – остання перед кордоном міста.

У житловому масиві Ігрень (Нова Ігрень), у Самарському районі, знаходяться вулиці Червнева та Липнева. Поділяє їх лише один квартал і невеликий струмок. Зате сильно відрізняються розміри вулиць. Липнева вулиця завдовжки близько кілометра та має 44 будинки. Натомість Червнева дуже крихітна – 14 будинків.

На Липневій є не тільки приватний сектор, а і великі будівлі

Назви вулиць виникли під час топонімічної реформи 1977 року, пов’язаної з приєднанням до Дніпропетровська міст Ігрень та Придніпровськ. Рішенням міської ради від 20 липня 1977 року більшість вулиць цих населених пунктів було перейменовано, щоб уникнути дубляжу. Так, на карті міста з’явилися оригінальні топоніми – вулиці Відпочинку, Спогадів, Дитинства та інші. Комусь на думку спала ідея назвати вулиці і на честь спекотних місяців. Так, вулиця Липнева раніше називалася вулицею Крилова.

Серпнева вулиця на карті нашого міста також є. Розташована вона, щоправда, зовсім у іншому районі. На правому березі, у вищезгаданому селищі «Корея».

Золота осінь

На честь першого осіннього місяця у нашому місті названо не вулицю, а площу. Вереснева площа, проте вона більше схожа на вулицю – на ній розташовано 45 будинків. Знаходиться вона у селищі Нові Кайдаки.

А місяць жовтень подарував назву одразу трьом міським магістралям. У радянські часи цю назву присвоювали на честь Жовтневої революції.

Соборна площа у наші часи

Найвідоміший об’єкт – колишня Соборна площа – історичний центр Катеринослава. У 1922 році вона отримала назву «імені Жовтневої революції», потім стала просто Жовтневою. Жовтневим став і район, званий українською мовою «Жовтневий».

У 2015 році Жовтневій площі було повернуто її історичну назву – Соборна. Ім’я «Соборний» отримав і колишній Жовтневий район. У селищі Таромське донедавна існували і вулиця та провулок – Жовтневі. У 2015 році їм було присвоєно назву – Золотоосінні.

А ще один Жовтневий провулок, що з’єднує Жовтневу площу з площею Шевченка, 2005 року став вулицею Дмитра Яворницького. Немає на карті Дніпра лише Листопадових, причому ні вулиці, ні провулка. Це досить дивно, тому що в радянській ідеології листопад займав найважливіше місце насамперед через свято 7 листопада.

Вулиці з холодним диханням

Перший місяць року був увічнений у назвах одразу чотирьох об’єктів. Січнева вулиця – одна з центральних магістралей селища Краснопілля у Красногвардійському районі (раніше вона називалася Кришталевою). На ній розташовано цілих 65 будинків. Поруч був провулок Січневий. Але у 2016 р. «в рамках закону про декомунізацію» обидва топоніми замінили на вулицю та провулок Костя Пестушка (1898-1921, діяч громадянської війни, отаман Холодного Яру).

Щоправда, невідомо чим «завинила» назва вулиці перед законом

Паралельно в Краснопіллі проходить Новосічнева вулиця. Екзотична назва пояснюється історією вулиці – колись вулицю проклали поряд із «старою» Січневою.

Перший місяць року залишився у назві вулиці 9 січня у Соборному районі. Тут все прозаїчніше – вулиця названа на честь «Кривавої неділі», що започаткувала революцію 1905 року.

Найхолодніший місяць року подарував свою назву одразу двом об’єктам, що проходять далеко від центру міста. Вони знаходяться у Новокодацькому районі, у селищі Діївка. Вулиця Лютнева досить велика – 92 будинки приватного сектору. Поруч проходить Лютневий провулок – 30 будинків. До речі, для провулку це досить багато.

А як щодо грудня? Є в нашому місті невелика вулиця Груднева. Вона проходить на лівому березі, в центральній частині селища Амур, яке виникло 1875 року. Історична назва вулиці – Цвинтарна, оскільки вона примикала до цвинтаря селища. Нова назва вулиці з’явилася у другій половині XX століття (у 1950-х роках), і, мабуть, стала плодом фантазії місцевих чиновників.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: