Цікаві факти про вулиці Дніпра

17:29  |  14.05.2024
Цікаві факти про вулиці Дніпра

Звичайно, багато в чому, Дніпро завдячує однойменній річці, яка його прикрашає. Але, крім річки, обличчям нашого міста є вулиці. Пропонуємо огляд найцікавіших, на наш погляд, вулиць та проспектів Дніпра.

Набережна Дніпра

Набережна у Дніпрі – це не тільки місце для прогулянок та екскурсій, а й найдовша довга магістраль у місті. Довжина Набережної – 23 км. Магістраль займає територію від Лоцманської Кам’янки до Діївки, історичної частини міста.

Цікаво, що Набережну можна умовно поділити на Заводську, Набережну Перемоги та Січеславську Набережну. Це одна з основних туристичних локацій. Тут завжди багато як містян, так і гостей Дніпра. Окрім того, що з набережної відкриваються чудові краєвиди, тут можна і добре розважитись.

Проспект Пилипа Орлика

Його ще називають проспектом-карликом. Довжина проспекту Ілліча – 3 квартали. За планом, проспект мав бути набагато більшим, мало бути «велике кільце» від набережної перемоги до Петровського проспекту. У 1960-х рр. проспект почав забудовуватися, а вже в 1970-х рр. н. відмовилися від планів будівництва об’їзного кільця. Раніше проспект називався на честь Леніна, а конкретно носив назву «Ілліча».

Проспект Яворницького

Головна вулиця міста, проспект Яворницького – одна з найвідоміших вулиць Дніпра. Це центральна вулиця, яка раніше мала назву Катерининський проспект. Довжина вулиці – 5 км. Проспект був побудований за ідеєю І.Є. Старова. В радянські часи проспект назвали на честь Карла Маркса.

Катерининський проспект з’явився в Катеринославі 1834 року. Колись по ньому бігали конні екіпажі, а зараз там прокладені трамвайні шляхи та навіть пробують будувати метро.

На проспекті знаходиться Пам’ятник Слави. Більшість вулиці викладена бруківкою. На проспекті Карла Маркса є багато візитних карток Дніпра. Серед них: Історичний Музей, Гірський університет, Головпоштамп.

Вулиця 8 березня

Названа на честь головного жіночого свята, вулиця 8 березня, вважається однією з найдавніших у місті. Раніше вона мала назву Палацова вулиця. На ній знаходилися будинки, збудовані з дерева: Будинок Губернатора, Будинок Віце-губернатора, які з’явилися наприкінці 18 століття.

Одна з найстародавніших будівель, що збереглася до наших днів, і знаходиться на вулиці 8-го березня – це Учительський інститут. Особняк зовні виглядає як багата резиденція місцевої знаті.

Вулиця Передова

Вулиця Передова відома одразу двома своїми заслугами. По-перше, вона найдовша у Дніпрі. Її довжина – 10, 5 км. По-друге, станом на 2009 р. на цій вулиці було зафіксовано близько 800 будинків. Сталося це переважно через те, що на вулиці знаходиться багато приватних будинків.

Сама вулиця Передова не стара, її розбудова відбулася у 1960-1970-ті роки.

Вулиця Різнична

Ця вулиця цікава тим, що вона вважається найкоротшою магістраллю у Дніпрі. Вулиця Резнична знаходиться у Жовтневому районі. Фішка в тому, що вулиця існує формально, але на ній розташований лише один будинок.

До 1980-х рр. вулиця була довшою, охоплювала два квартали, але потім через будівництво цирку, вона втратила свої розміри. Будинок номер 9 – єдиний на цій вулиці. Довжина вулиці – 100 м.

Наймолодший бульвар

Вважається наймолодшим бульваром Дніпра. Він був збудований у 2008 році. Мер міста говорив у ЗМІ про будівництво бульвару таке: «найскладніший комплекс робіт за часом та вартістю». Але за кілька років вдалося відреконструювати територію в районі Дніпро-Арени, що було приурочено до Євро-2012.

Доречі, нещодавно його таки реконструювали і змінили. Справа в тому, що тоді роботи повноцінно закінчити роботи так і не змогли. І лише минулого року всі роботи було остаточно завершено, і бульвар залишився без застарілих недоробок минулих часів.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: