Від Орджонікідзе до Покрова, чи історія перетворення одного міста

12:30  |  30.10.2023
Покров

У Дніпропетровській області є міста, які справляють враження місць з іншої країни. Одне з таких міст — донедавна скромний Покров, який останні кілька років змінився до невпізнанності. Реформа децентралізації перетворила його зі звичайного провінційного містечка на комфортний простір для життя з десятками нових інфраструктурних об’єктів.

Двигун перетворень

Раніше Покров називався Орджонікідзе. Містом за класикою керували «міцні господарники», а відгукуючись про рівень життя, місцеві жителі говорили, що у місті «нічого не робиться». Декомунізація подарувала місту нову назву Покров. А реформа децентралізації – нові можливості, завдяки яким міська влада у тісній співпраці з Дніпропетровською ОДА почала активно відроджувати інфраструктуру міста.

Міжнародна організація Transparency International у 2020 році назвала Покров нарівні з Дрогобичем «найпрозорішими» містами України. Аналізувалося 14 сфер (кадрові питання, освіта, комунальне господарство, закупівлі, фінансова допомога тощо). Аналітики оцінюють, наскільки інформація та сервіси для громадян доступні у місті.

Реформа опалення з легким присмаком корупції

Однією з перших ініціатив на посаді мера Олександра Шаповала ухвалено рішення про ліквідацію КП «Орджонікідзетеплоенерго». Борги підприємства на той момент становили близько 100 млн грн, а погасити їх було неможливо через невеликий міський бюджет.

2016 року, коли міськрада вирішила прикрити підприємство, вже 84% квартир перейшли на індивідуальне опалення. А міськтеплоенерго опалювало бюджетні установи та окремі квартири у багатоповерхових будинках. При цьому топили з рук геть погано, через що взимку було холодно. Тож населення вирішили повністю перевести на індивідуальне опалення. Частині мешканців це допомогли зробити міськрада та обласна влада, встановивши 2,5 тис. газових конвекторів.

Щоб обігрівати бюджетні установи, 2 приватні фірми збудували 6 твердопаливних котелень, інвестувавши свої кошти. Топлять ці котельні пелетами. І одна із цих фірм – ТОВ «Укртехресурс». Власником фірми у 2016 році став Станіслав Мациборко – соратник мера Олександра Шаповала, нині депутат міськради від «Слуги народу» (яку представляє і чинний мер). Завдяки монопольній наявності єдиної тепломережі з бюджетними організаціями підприємство вже виграло тендерів у місті на 27,27 млн. грн. за кілька років.

Чи могла б бути ситуація, що інвестувати в теплоенергетику в місті замість «Укртехресурсу» зголосився б бізнесмен не близький до мера? Могла, але охочих не було.

У 2020 році частина міських тепломереж, єдиних із соціальними закладами, опинилася у ТОВ «Теплоінвест Україна». Фірма на 50% належить колишньому заступнику Олександра Шаповала Миколі Гончарову. Менш ніж за рік існування фірма вже виграла тендери на 6,043 млн грн на опалення для шкіл та садків. Зате від всієї цієї реформи опалення є явний плюс – можна регулювати опалювальні прилади в залежності від температури за вікном.

Тотальна реконструкція

У місті впровадили сервіс EduPay, за яким батьки можуть бачити, на що в школах та дитячих садках витрачаються гроші, і робити внески не до сумнівного «фонду класу», а на рахунок школи/саду.

У рамках масштабної реконструкції опорних шкіл було реконструювано навчально-виховний комплекс № 1. До реконструкції це була звичайна сіра школа, яких сотні та тисячі у різних містах України. Проте вона перетворилася на сучасний європейський освітній простір. У школі змінили фасад на яскравий та енергоефективний, відремонтували дах, встановили вікна, повністю змінили внутрішній вигляд школи. Класи стали сучасними та зручними, завезли нове обладнання. Крім цього, реконструювали і прилеглу територію – дитячі та спортивні майданчики.

Окрім того, змогли капітально відремонтувати дороги на 10 вулицях та 1 тротуар, допомогли водоканалу робити реконструкцію своїх мереж та обладнання та реконструкцію каналізації, провели реконструкцію Парку ім. Бориса Мозолевського, площі Сірка та вулиці Центральної, дендропарку та Парку гірників, побудовано новий дитячий садок.

Цифровізація

У Покрові активно запроваджуються електронні рішення. Лише за кілька місяців тут з’явилася електронна черга, отримання довідок про склад сім’ї онлайн та відкрита карта міста.

На початку липня 2018 року у Покрові запустилася система електронного запису до лікаря через систему Helsi. Від цього часу до потрібного лікаря в медичних закладах Покрови можна записатися онлайн лише за кілька хвилин.

Крім цього, з’явилася у Покрова і своя електронна карта міста. На неї нанесли вже понад дві сотні об’єктів, а кількість шарів постійно поповнюватиметься. На карті можна переглянути перелік комунальних закладів, лікарень, спортивних та культурних об’єктів, майданчиків, меморіалів та багато іншого.

Окрім цього, було проведено роботи щодо залучення до спортивного образу життя мешканців міста, а також підвищенню їхньої освіченості та рівня культурного розвитку. Задля останнього відкрито точку буккросингу. Місто доволі серйозно змінилося, і продовжує залишатись прогресивним навіть в умовах повномасштабної війни.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: