Відомі фільми, зняті у Дніпрі

17:06  |  16.08.2023
Кінофільми, зняті у Дніпрі

Не зважаючи на те, що Дніпро у радянські роки вважався закритим містом, тут доволі плідно попрацювали радянські кінематографісти. Тому сьогодні ми раді представити вам перелік фільмів, що свого часу повністю або частково знімались у Дніпрі.

Ходіння по муках

Трилогія «Ходіння по муках» — один із найзначніших творів Олексія Толстого, в якому автор показує життя країни на рубежі двох епох. Життя головних героїв трилогії — сестер Каті та Даші Булавіних та їхніх коханих Івана Телегіна та Вадима Рощина — випало на важкий час революційних потрясінь та Громадянську війну. У Дніпропетровську знімали кадри до третьої серії «Похмурий ранок» і це було 1959 року. Зйомки проходили на Амурському мосту, біля готелю «Асторія» та на мосту, який був на місці Центрального.

Міст через Дніпро

У тихої пристані

Це комедійний художній фільм режисерів Едуарда Абалова та Тамаза Меліава. Знятий 1958-го. Художники-постановники Володимир Камський та Костянтин Степанов. Фільм про двох друзів, котрі постійно знаходять пригоди. Головні герої старі друзі — робітник Колючкін та актор Пушков. Персонажі пішли на пенсію і вирішили серйозно зайнятися риболовлею.

А паралельно розігруються й інші комедійні ситуації, серед яких опиняються наші герої. Сцени на центральному проспекті Дніпропетровська показують реалії тих далеких часів та як виглядало наше місто.

Спочатку Пушков примудряється втратити дитину, яку йому передовірив відвести в дитячий садок Колючкін. Однак закінчується все гаразд. Потім Колючкін оформляє бабусю, якій допоміг на вулиці, до будинку пенсіонера. Пушков, який думає, що його друг і сусід вирішив сам переїхати до будинку пенсіонера, кидається за ним, сподіваючись витягнути його звідти. По дорозі і той і інший бачать жахливий стан ґрунтової дороги, розмитої дощами, що веде до будинку пенсіонера. Згодом вони вирушають наставляти на шлях справжнього начальника дорожнього будівництва цього району Картонкіна (Афанасій Бєлов), проте він зустрічає їх повне нерозуміння. Тоді вони звертаються до водія службового мотоцикла Картонкіна — з проханням провезти начальника цією дорогою, та ще й з вітерцем.

Абітурієнтка

Фільм 1973 року, знято на кіностудії ім. Олександра Довженка за сценарієм Олеся Гончара. Після невдалого вступу до інституту Галя, закінчивши курси стюардес, почала літати разом із штурманом Віктором, який виявився випадковим свідком її невдач і підтримав її у скрутний час. Рік минув швидко, і вона стала студенткою інституту. Але в останньому польоті серед пасажирів опинилися двоє бандитів. Ціною життя Галя завадила їм здійснити свої плани.

У фільмі простежуються реальні події 1970 року, коли нелегальні емігранти – батько та син Бразінскаси – захопили радянський літак АН-24, вбивши при цьому стюардесу Надію Курченко.

У цьому фільмі ми побачимо село Микільське на Дніпрі і сцени, зняті в рідному місті — на новому мосту, проспекті Яоврницького (тоді- Карла Маркса), залізничному вокзалі.

Рідня

Радянський фільм, знятий режисером Микитою Міхалковим і випущений у прокат у 1981 році. Сільська жінка Марія Коновалова (її роль виконує актриса Нонна Мордюкова) їде до обласного центру відвідати доньку Ніну (Світлана Крючкова) та улюблену онуку Ірішку (Федор Стуков). Фільм знятий у Дніпропетровську. Добра і простодушна жінка ніяк не припускала, в якому світі живуть найдорожчі і, мабуть, єдині їй люди. Намагаючись розібратися, маючи сільські уявлення про життя, у складних стосунках доньки з колишнім чоловіком, вона приносить їм чимало прикрощів.

У цьому фільмі найбільше показано наше місто. Фігурують парки ім. Тараса Шевченка, Лазаря Глоби, Південний вокзал, Мерефо-Херсонський міст, будівельний інститут та інші види міста.

Вийти заміж за капітана

Радянський повнометражний кольоровий художній фільм-мелодрама, поставлений на кіностудії «Ленфільм» у 1985 році режисером Віталієм Мельниковим. Прем’єра фільму у СРСР відбулася у липні 1986 року. Між іншим, 14-е місце у прокаті (1986) — 11,5 млн. глядачів.

Про що картина? Капітану-прикордоннику Олександру Блінову (його роль виконує Віктор Проскурін) вже під тридцять. Небагатослівний і вкрай принциповий, він не схильний до легкого флірту і мріє про велике і чисте кохання. Відпустка дає такий шанс: йому потрібно завезти посилку Олені (її роль виконує Віра Глаголєва), яка живе в місті, недалеко від його рідного села. Так Блінов знайомиться з нею: фотокореспонденткою, дещо безрозсудною та беззахисною. Капітан волею обставин змушений супроводжувати Олену в її журналістських завданнях, намагаючись принагідно «виховувати» легковажну жінку.

Після сварки, Блінов робить Олені зізнання і йде. Повертається до місця своєї служби, вирішуючи порвати із нею всі зв’язки. Через деякий час Олена прилітає до нього, нібито виконуючи журналістське завдання, але насправді має на меті помиритися з ним, і це їй вдається.

У фільмі знялися також Віра Васильєва (мати Олени), Микола Рибніков (сусід Олени) та інші. У кінокартині дізнаємось наше місто, наприклад, ринок «Озерка». Артистку Віру Глаголєву знято біля ЦУМу і фонтану, що колись там знаходився.

Санітарна зона

Фільм 1990 року, режисер – Єфім Гальперін.

Дія фільму розгортається в одному з містечок, де з нагоди перебазування оборонного заводу та відкриття міста для іноземців зустрічають «Караван миру». З рядової події роблять цілу виставу: печуть десять короваїв і збираються, за старим звичаєм, вручити їх гостям, але раптом виявляють, що з’явився одинадцятий хліб.

У фільмі усі реалії нашого міста. Зйомки на природі робилися на вулицях нашого міста, а головним місцем дії в комедії перебудови став центральний залізничний вокзал.

На Всесоюзному фестивалі кінокомедії «Золотий Дюк-90» в Одесі (1990) фільм отримав головний Приз глядацьких симпатій.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: