Воронцовський пляж: історія знакового місця Дніпра

14:40  |  05.01.2024
Воронцовський пляж у Дніпрі

Цей пляж виник майже одночасно з однойменним жилмасивом. І хоча давно вже немає тут проспекту Воронцова, котрий носить ім’я Мануйлівського. Давайте разом пригадаємо що тут було свого часу, яким пляж був у «нульових» і подивимось, який він зараз.

До побудови жилмасиву

Свого часу у цій місцевості було багато озер. Серед місцевої дітвори було дуже популярно ловити тут рибу. Хлопці частенько робили невеликі плоти з рогозу та очерету, і перепливали на інший берег озера. Там, пройшовши трохи по зарослих кучугурах, потрапляли на Дніпро.

Наприкінці 60-х років земснарядами з’єднали озера з Дніпром та розчистили їх. Утворився великий затон, на якому було організовано човнові стоянки. У затоні стояли сотні човнів. Бензин та олію для своїх моторів, власники човнів купували біля проспекту. Тут можна було за 1 рубль купити каністру бензину у водіїв вантажівок, що проїжджали повз. На додачу до бензину давали літр олії. Торгівля йшла жваво. Човняри жартували, що на них працює нафтова свердловина СРСР.

Потім було ухвалено рішення на цьому березі побудувати житловий масив. Затон зник. Була намита величезна піщана ділянка. Так і з’явився пляж, що пізніше отримав назву Воронцовського.

Радянські часи

Водночас з будівництвом житлового масиву розгорнули і обладнання пляжу. Він вийшов доволі великим і водночас непоганим. Було висаджено великий гай дерев. Стояли грибки, навіси, легкі роздягальні. Туалет був не на самоу пляжі, а трохи подалі – в парку Воронцова.

Працювали павільйони, де можна було купити пиріжок та булочку. Пиво приходили пити сюди з усього узбережжя. Стояли фонтанчики із питною водою. Таким чином, необхідний мінімум комфорту було забезпечено. Користування пляжем було безкоштовним длявсіх.

Піщана пляжна зона починалася від водних станцій, що знаходились біля дерев’яного мосту, до водної станції заводу Комінтерн. Відстань пляжу була близько 2 км. На пляжі завжди можна було пограти у волейбол та футбол. Охочих брати участь у цих стихійних іграх було достатньо. За бажанням, можна було взяти на прокат човен на водних станціях заводів «Металовиробів» та «Карла Лібкнехта». Доречі, на водних станціях часто проводили різноманітні перегони та конкурси.

Подальші роки

Коли розвалився СРСР, уся інфраструктура почала приходити у поганий стан. Пляж деякий час був повністю закинутим. Купатись тут звісно можна було, але сміття тут було дуже багато. Його майже не прибирали, якщо не враховувати власне піщану зону. Зустріти тут можна було будь-що: від шприців та голок до битих пляшок. Інфраструктура навколо поступово перетворювалась на руїни.

Втім, поступово все почало налагоджуватись. Єдиною проблемою був і залишається вихід каналізації. Тому купатись краще вище від місця зливу, щоб зайвий раз не ризикувати. Сьогодні перед тим, як відправитися відпочивати на Воронцовський пляж, потрібно купити заздалегідь продукти та напої, оскільки на самому пляжі магазинів немає. Придбати все необхідне можна у супермаркеті АТБ, на ринку та магазинах, що знаходяться за 10 хвилин ходьби від місця відпочинку.

Хочеться наголосити на чистоті сучасного пляжу. Тут за цим старанно стежать. В окрузі не побачиш кинутих папірців і розкиданого сміття, а на території встановлено велику кількість урн. Ніякого порівняння з тим, що було тут відносно нещодавно.

Так як пляж нещодавно реконструювали, на ньому є всі необхідні зручності. Тут є кілька душових, крани, де можна обмити ноги від піску, кабінки для перевдягання та питні фонтанчики. Також на пляжі встановлені туалети – як платні, так і безкоштовні. У платних набагато чистіше і не відлякує різкий запах.

Розваги

На пляжі є кілька волейбольних майданчиків, піщане футбольне поле, бруси та турніки, а також кілька столів для гри в шахи та шашки. На жаль, жодних дитячих гірок чи гойдалок тут немає. Тому слід було б подумати про «дитячу» інфраструктуру, це було б дуже доречно як для пляжу, так і для цього житлового району в цілому.

Крім того пляж обладнаний рятувальними вежами, тут ви знаходитесь у безпеці. Щоправда, на вежі власне рятувальників немає. Також тут є медпункт. Пляж досить великий, тут ви можете позасмагати, але якщо вам набридло сонце, то можна сховатися під навіси або посидіти на лавці в тіні.

Для цього біля пляжу є окрема зона з гарно висадженими клумбами та великою кількістю лавок. В’їзд автомобілям на пляжну зону заборонено та закрито шлагбаумом. Залишити машину можна у зоні паркування, також є спеціальні місця, де можна залишити велосипед.

Також на березі Дніпра розташовано кілька кафе, де ви можете відчути атмосферу морського узбережжя. У них завжди грає музика та подають їжу, яка навіює спогади про море. Крім того, є можливість орендувати альтанку та мангал для свого пікніка, де можна зібратися великою компанією із друзями чи родиною. Якщо ви плануєте готувати на багатті, то заздалегідь візьміть із собою мангал або ж орендуйте його тут. Розводити багаття без мангалу тут заборонено. Знайти дрова в окрузі можливо, але це завдасть вам клопоту, тому що їх тут небагато, тому краще придбати їх заздалегідь. Для любителів риболовлі тут знайдеться затишне містечко, де можна порибалити в тиші.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: