Вулиця без будинків у Дніпрі: де побачити і як так вийшло

10:18  |  25.05.2023
Вулиця без будинків, Дніпро

У Дніпрі багато різноманітних вулиць, кожна з них має свої особливості. Але одна з них доволі сильно вирізняється своєю оригінальністю. На цій вулиці зовсім немає будинків, і ніколи не було. Як так сталося, розберемося сьогодні.

Призначення вулиці

Дуже давно, ще до революції, існували у нашому місті дві паркових зони, що носили назву Міського і Технічного саду відповідно. Обидві вони були доволі популярними у катеринославців тих часів, але доволі довго прямого сполучення між ними не існувало.

Тому і було вирішено прокласти між двома парками дорогу. Але була і проблема з рель’єфом, яка не дозволяла просто зробити звичайний тротуар. З цієї причини прокладали її над парком. Приблизно до кінця 1920-х її спорудження було завершено.

Разом із створенням вулиці паркова зона стала більш об’єднаною та цілісною. Над назвою вулиці думали недовго — її вирішено було назвати Новою.

Перейменування

Однак, безідейна назва вулиці, мабуть, не давала спокою місцевій владі. Керманичі тогочасного Дніпропетровська вирішили зробити такий собі подарунок одному зі своїх колег, а саме Івану Гаврілову. У 1925-1927 роках Гаврилов керував Катеринославським, потім Дніпропетровським округом та водночас міськрадою, потім у 1933-1936 роках керував областю.

У 1935 році у Гаврілова був юбілей, йому виповнилося 50 років. Окрім інших привітань, на честь партійця та революціонера вирішили перейменувати вулицю Нову. Але ім’я Гаврілова вона носила недовго.

Портрет того самого Гаврілова

Вже 1937 року Гаврілова, як і багатьох інших його колег за високими посадами та солідним партійним стажем, заарештовують органи НКВС. Слідство було дуже швидким, і за участь у діяльності «право-троцькістської організації» колишнього героя революції розстріляли. Звісно, вулицю швидко перейменували, і вона знов отримала назву «Нова».

У 2003 році вулицю раптово знов вирішили перейменувати. І знову на честь комуніста, на цей раз – Щербицького. Він був вихідцем з так званого «дніпропетровського клану», і доволі довго очолював Українську РСР. На 2003 рік Щербицький вже 13 років як був на іншому світі, тому логіку перейменування знайти доволі важко. Але вже у 2016 році вулицю знов перейменовують, на цей раз – на честь Олени Блаватської.

А що ж на цій вулиці є?

Жодного будинку тут дійсно немає. Але деякі споруди тут є, точніше, були. Перш за все це пам’ятник Чкалову, який було демонтовано відносно нещодавно.

Пам’ятник було відкрито у 1981 році. Його автори – скульптор В. Небоженко та архітектор В. Положій. З 1939 до 1992 року парк Глоби носив ім’я Чкалова. Цим пояснюється вибір місця для пам’ятника. Валерій Чкалов – Герой Радянського Союзу, прославився випробуванням нових радянських літаків-винищувачів 1930-х років.

Став світовою знаменитістю після авіаперельотів на тривалі відстані: в 1936 р. за маршрутом Москва — Петропавловськ-Камчатський, а в 1937 р. здійснив перший у світі безпосадковий переліт з Москви до Ванкувера через Північний полюс. Чкалов трагічно загинув у грудні 1938 р. у Москві під час випробувань нового літака. Пам’ятник прибрали у 2022 році, в рамках демонтажу пам’ятників радянської доби.

Зліва знаходиться стела цегляного кольору з металевими плитами, встановлена в 1967 р. На ній вміщено текст наказу Йосипа Сталіна з приводу звільнення Дніпропетровська та Дніпродзержинська від німецьких військ 25 жовтня 1943 р. До речі, це єдине місце в місті, де є згадка про Сталіна. У наказі генералу Малиновському говорилося: «За відмінні бойові дії оголошую подяку всім керованим Вами військам, які брали участь у боях за визволення м. Дніпропетровськ та м. Дніпродзержинськ».

Міст-ветеран

Головна споруда на вулиці – міст, збудований у 1925-1926 роках. До речі, один із найстаріших мостів у місті – йому скоро виповниться сотня років. Цей одноарочний залізобетонний міст, перекинутий через озеро – візуальний центр парку. Автор проекту – інженер А. Гармаш.

Будівництво мосту змінило характер паркової зони. Для підходів до мосту було насипано високі пандуси, споруджено сходи. Тепер міст – чудовий оглядовий майданчик. Праворуч відкривається чудовий краєвид на Літній театр у формі раковини та містечко атракціонів. А ліворуч – вид на фонтан «Маленький принц», станцію та рейки дитячої залізниці.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: