Вулиця на честь героя-льотчика: вулиця Кукурби

10:29  |  28.09.2023
Олександр Кукурба

Повномасштабна війна багато чого перевернула в свідомості багатьох дніпрян. Зокрема, було усвідомлено необхідність шанувати справжніх героїв сьогодення, а колишні радянські наративи треба залишити хіба історикам для досліджень. Сьогодні ми розкажемо вам про того, на чию честь перейменували колишню вулицю Космонавта Комарова.

Звичайний хлопець з Прикарпаття

Народився майбутній герой 18 вересня 1994 року у селі Верхній Вербіж, Коломийського району, Івано-Франківської області.

Після закінчення Київського військового ліцею, Олександр Кукурба вирішив вступити до Харківського національного університету Повітряних Сил. Його мати розповіла, що під час процедури подачі документів Олександра попередили, що в нього можуть бути труднощі у барокамері, і порадили не вступати. Проте Сашко вирішив не відмовлятися. Він сказав: «Мамо, було складно у барокамері. Я лише боявся натиснути на кнопку. Але я просто затягнувся і вирішив для себе, що я повинен це пережити». Ця рішучість характеризувала Сашка: якщо він вирішив щось зробити, він завжди ставив ціль і йшов до неї без відмов. Навіть під час перших польотів на висоті він говорив: «Мамо, ти не уявляєш, яке там неймовірне небо за хмарами».

Служба в авіації

Після успішного завершення льотного навчання у Харківському національному університеті Повітряних Сил, Олександр Кукурба вступив на військову службу у Збройних Силах України. До досягнення віку 28 років, він досяг доволі високого військового звання майора і відзначився як відмінний пілот, займаючи посаду начальника розвідки в штабі 299-ї бригади тактичної авіації.

Під час іспиту на бомбометання, приблизно з висоти пташиного польоту, він точно влучив бомбою в ціль розміром у килимок біля ліжка. Це було вражаюче, приблизно як за декілька кілометрів влучити білці в око.

Також його товариші-пілоти відзначали постійне бажання Кукурби працювати над собою. У спокійний період, Сашко продовжував здійснювати польоти до тих пір, поки йому залишалася лише необхідна кількість пального для безпечної посадки на аеродром.

Навіть коли в польоті деякі маневри не вдавалися йому, він не сдавався, продовжував наполегливо працювати над собою і з кожним новим польотом ставав ще кращим. Любов до льотної справи мала величезне значення для нього.

Повномасштабна війна

Олександр Кукурба літав на штурмовику Су-25, який призначений для основного завдання штурмової авіації — знищення ворожих сил та техніки. Він з перших днів виконував бойові завдання, палив ворожі колони на Херсонському напрямку.

Ця робота була надзвичайно складною, оскільки штурмовики часто операціонували в районах, де працювали системи протиповітряної оборони та інша ворожа техніка. Але Олександра це не лякало, і його побратими часто помічали, що він розчаровувався, коли не мав можливості виконати польоти в певний день. Це призвело до того, що його побратими дали йому позивний «Кочегар».

Схоже, що Олександр діяв на передовій точно так само, як кочегар, який постійно завантажує паливо в піч локомотива. Він атакував росіян ракетами і бомбами з великою відданістю. В плані готовності виконувати бойові завдання вчасно та ефективно він був на 100% на місці.

Зсамого початку підготовки його спрямували саме до бойової авіації, і він детально вивчав літаки, їх озброєння та особливості їх застосування. Він мав велику кількість знань про характеристики усіх видів боєприпасів, і можна було назвати його справжньою живою енциклопедією з бойового застосування.

Нагорода і загибель

Від 24 лютого 2022 року «Кочегар» знешкодив близько 15 танків, 50 одиниць важкої техніки та 300 окупантів. За це став повним кавалером ордена Богдана Хмельницького, а за кілька тижнів до смерті був відзначений званням Героя України з врученням ордена «Золота зірка».

У подальшому його вклад в перемогу був ще значущим. За час своєї участі у бойових діях Олександр знищив приблизно 900 російських окупантів, 55 танків та 140 одиниць броньованої техніки. Нажаль, у своєму сотому бойовому вильоті він загинув в небі Дніпропетровської області, поблизу села Андронівка. Для катапультування не вистачило висоти…

Це величезна втрата для української бойової авіації. Кукурба не тільки виконував бойові вильоти, а і навчав молодих льотчиків, намагавсявпливати на те, щоб Україна скоріше отримала західну авіатехніку. Нажаль, йому так і не судилося політати на сучасних літаках.

16 листопада 2022 року міськрадою Дніпра було прийнято рішення про перейменування вулиці Комарова на честь Олександра Кукурби.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: