Як у Дніпропетровській області Брежнєва переселили з вулиці до музею

10:04  |  10.03.2024
бюст Брежнєва в Кам'янському

Бюст Брежнєва стояв на центральній вулиці Кам’янського майже п’ять десятків років. Колись це був яскравий приклад підлабузництва місцевого начальства перед генеральним секретарем. Потім в цьому монументі вже ніби і не було ніякого сенсу, особливо після здобуття Україною незалежністю, але він продовжував «прикрашати» собою місто.

Встановлення монументу

Урочисте відкриття пам’ятника відбулось 8 травня 1976 року. Нагадаємо, що Леонід Ілліч Брежнєв, наш знаменитий земляк, на той час фактично був керівником Радянського Союзу. А напередодні він отримав другу зірку Героя СРСР (одна з найвищих державних нагород того часу). Відповідно до норм чинного тоді законодавства, на батьківщині двічі Героя за життя належала установка подібної пам’ятки.

Автором погруддя став скульптор Віктор Сонін (роки життя 1934 – 2008, його роботи знаходяться у багатьох музеях та приватних колекціях). Сам пам’ятник був відлитий із бронзи в Ленінграді, на заводі «Монументскульптура». А ось граніт, яким було викладено п’єдестал, привезено з Токівського кар’єру, розташованого на Дніпропетровщині.

Зокрема, щоб встановити пам’ятник Брежнєву на той час довелося реконструювати і «одягти» у граніт значну частину скверу проспекту Свободи (тоді Леніна) на ділянці від площі Визволителів (тоді Жовтневої) до проспекту Аношкіна (тоді був вулицею Ленінградською).

Інші пам’ятники та Брежнєв біля Брежнєва

Більше того, підготовчі роботи до відкриття погруддя вплинули на долю ще двох пам’яток. По-перше, на місці, де спочатку було встановлено погруддя Брежнєва (напроти будинку №89 на проспекті Свободи, неподалік автовокзалу), знаходився монумент «У космос». Його довелося перенести на залізничний «Дніпробуд», до корпусу технічного університету. Там він перебуває і до сьогодні, щоправда, у зміненому вигляді.

Монумент на новому місці після перенесення

По-друге, (цікава деталь, що характеризує ту епоху) вже у розпал будівництва від партійного керівництва країни надійшла вказівка: оформлення монумента Леоніду Брежнєву не повинно затьмарити за красою пам’ятник комуністичному вождеві Володимиру Леніну.

Нагадаємо, цей монумент перебував на Майдані Героїв (до перейменування – площа Леніна) до лютого 2014 року. З цієї причини територію біля пам’ятника Леніну на центральній площі Дніпродзержинська також довелося викласти гранітом, причому робилося це поспішно.

До речі, сам Леонід Брежнєв побачив наживо свій пам’ятник лише одного разу, під час останньої своєї поїздки до рідного міста 1979 року. Як свідчать очевидці, він сказав буквально таке:

Якось дивно побачити своє зображення у бронзі, хоч це й належить за законом тим, хто удостоєний звання двічі Героя Радянського Союзу.

Фарба та пам’ятник

Під час Перебудови (завершальна епоха історії СРСР, яка тривала з 1985 по 1991 роки) погруддя Брежнєву облили фарбою. Про цей інцидент тоді писали вітчизняні та зарубіжні ЗМІ. На момент інциденту людині, що це зробила було років 18-20. Через свій емоційний і психічний стан він уже робив дуже бездумні вчинки.

Але інцидент із бюстом Брежнєва побив тоді всі рекорди. Якби це сталося в 70-ті роки, наслідки були б дуже серйозними. Але тоді вже була перебудова, багато в житті радянських людей змінювалося. Щоб урятувати сина, батьки звернулися до партії «Народний Рух України». Цій події надали тоді політичного забарвлення, і молодик відбувся дуже легко (був суд, і обвинуваченого нібито взяли на поруки).

Нинішні часи

З початком кампанії декомунізації довкола подальшої долі пам’ятника було багато дискусій. Одна частина городян стверджувала, що це спадщина тоталітарної епохи, і він підлягає зносу. Інші бачили у цьому монументі данину поваги знаменитому землякові, за часів якого городянам жилося непогано.

Демонтоване погруддя генсека

Компромісний варіант знайшли у квітні 2016 року. Рішенням сесії міськради на площі Визволителів створили відділ Музею історії міста під назвою «Міфи та реалії радянської доби». Бюст Брежнєва, згідно з вказаним рішенням, залишили на своєму місці, і він тепер є частиною експозиції нового відділу міського музею.

Однак, як виявилося, декомунізація стала не найбільшою небезпекою для погруддя Брежнєву. Восени 2020 року міськрада вирішила провести капітальну реконструкцію скверу проспекту Свободи на тій самій ділянці: від проспекту Аношкіна до площі Визволителів. У ході робіт бюст Брежнєва перенесли на сотню метрів нижче проспектом, а на місці пам’ятника облаштували фонтан і поставили лавочки.

Але влітку 2023 пам’ятник остаточно прибрали з центрального проспекту. Його вирішили поставити біля музею, втім місцевих активістів це не влаштовує. Вони хочуть домогтись, щоб пам’ятник зовсім прибрали з міста. Адже повномасштабне вторгнення Росії переконало всіх, що комуністичним ідолам не місце в українських містах, хай деякі з цих вождів і були родом з нашого краю. Пишатись тут точно нічим.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: