Які жіночі імена можна знайти на карті Дніпра

15:30  |  25.08.2023
Жіночі назви вулиць Дніпра

Насправді, жіночих топонімів не так вже і багато. Але вони, тим не менш, були і є. Які жінки, знамениті та не дуже, увічнені у назвах вулиць та провулків Дніпра? Як змінювалась їх кількість в залежності від політичної ситуації і які залишились на сьогодні?

Часи Катеринослава

Хоча досі точаться дискусії про те, на честь якоїсь Катерини, – святої чи імператриці, – було названо місто, у топонімії це ім’я було представлено максимально широко. Назва «Катеринослав» виникла 1776 року і з того часу існувала до 1926 року.

Головна магістраль Катеринослава, яка почала формуватися з 1790-х років, отримала офіційну назву «Катерининський проспект» (до того вона називалася «Велика дорога», та неофіційно Велика вулиця). Назва «Катерининський проспект» вперше зустрічається на генеральному плані 1834 року, який затвердив імператор Микола I. Етимологія назви проспекту офіційно в документах не вказана, але тут явно малася на увазі особистість Катерини II. Окрім Катерининського проспекту, у старому Катеринославі були ще й площа та сквер з аналогічними назвами.

Вигляд проспекту у минулому сторіччі

Одна з вулиць у західній частині Катеринослава називалася Безулівська чи Безулівська (за радянських часів – Мініна, з 2015 р. – Менахема-Мендла Шнеєрсона). Ця вулиця виникла у 1890-х роках на захід від міського цвинтаря. Вулицю було названо на честь її першої мешканки. Міщанка Анастасія Безулєва оселилася тут у будиночку. Вона вважалася заможною. А. Безулєва, яка жила на відшибі, стала жертвою невідомих бандитів, і згодом була знайдена в своєму будиночку вбитою. На ім’я А. Безулевої отримала назву не лише вулиця, а й провулок, і ціла слобідка, що знаходилась поруч.

Другий випадок назви вулиці на честь жінки в Катеринославі – вулиця Надєждінська (за радянських часів – Чичеріна, з 2015 р. – вул. Надії Алексєєнко). Вулиця виникла у 1860-1870-х роках і називалася Короткою. Другу свою назву вулиця отримала на честь найвідомішої жінки – мецената Катеринослава Надії Іванівни Олексієнко.

Під час перейменування вулиці проводилась лекція з цього приводу

Її чоловік – найбагатший купець Іван Олексієнко, староста Троїцького собору, володів великим торговим підприємством. Після смерті 1910 р. місто отримало величезну спадщину, заповідану Олексієнком. Зокрема, за ці грошібуло відкрито лікарню та притулок.

Радянські часи

У 1922-1923 роках було перейменовано основну частину топонімів історичного центру. Нові назви давали на честь революціонерів, державних діячів та «діячів міжнародного революційного руху». Наприклад, вулиця Семінарська отримала ім’я Клари Цеткін – німецької революціонерки, яка відома ще тим, що «вигадала» жіноче свято 8 березня. З 2015 р. ця вулиця має ім’я академіка В. Моссаковського.

У радянські часи на карті міста з’явилися вулиці Рози Люксембург – відомої німецької революціонерки (на схід від проспекту Гагаріна), нині вул. Заньковецької. Також з’явилась вулиця Олександри Коллонтай – відомої жінки-дипломата, першої жінки-посла у світі (нині вул. Ганни Барвінок) та провулок Людмили Сталь (Заславської), відомої революціонерки, яка жила в Катеринославі (нині вул. Шодуарівська).

У 1966 р. невелика вулиця Гостинна в центрі міста була названа ім’ям Серафими Гопнер – відомої катеринославської революціонерки, яка жила у 1917 р. на цій вулиці (з 2015 р. – вулиця Магдебурзького права). У нашому місті навіть з’явилися вулиця та провулок жінки-терористки Софії Перовської, учасниці вбивства імператора Олександра II у 1881 році. Були у Дніпропетровську вулиця і навіть селище на честь Надії Костянтинівни Крупської – дружини та соратниці Леніна.

Те, що у СРСР про Перовську знімали фільми — не дивно. А от те, що і досі на мапі Дніпра є ім’я терористки — щонайменше, дивно.

Після Другої світової війни жіночих топонімівстало ще більше. Учасниці підпільної молодіжної організації Дніпропетровська у роки війни Галина Андрусенко, Фатіма Гафурова та Марія Ярова увічнені у назвах вулиць. А Галина Андрусенко отримала ще й «свій» сквер – глухий кут 1-го трамвая.

Декілька вулиць нашого міста носять імена жінок-підпільниць періоду війни, трагічно загиблих і водночас таких, що стали героями радянської пропаганди. Це Ліза Чайкіна, Зоя Космодем’янська та ще дві жінки, учасниці «Молодої гвардії» – Уляна Громова та Любов Шевцова. На лівому березі є вулиця Гулі Корольової – медсестри, яка загинула 1942 року під Сталінградом.

Також були у Дніпрі і дві вулиці, названі на честь льотчиць — Поліни Осіпенко та Марини Раскової. Вулиця на честь першої з них існує і досі, а вот вулицю Раскової перейменували у 2015 році на вулицю Верховцева.

Літераторки та вчені

Вулиця Марії Кюрі проходить у Нагірному районі. Таку назву вона отримала у 1973 році. Марія Склодовська-Кюрі (1867-1934) – перша у світі двічі нобелівський лауреат (з фізики та з хімії).

А вулиця Софії Ковалевської проходить на лівому березі. Це велика вулиця, що охоплює цілий житловий масив. Софія Василівна Ковалевська (1850-1891) – перша у світі жінка – професор математики, член-кореспондент Петербурзької Академії Наук.

Ковалевська — одна з найвідоміших вчених-математиків

З українських літераторів у XX столітті були названі вулиці Марка Вовчка, Ольги Кобилянської, Лесі Українки. Також є вулиця Ганни Ахматової у західній частині (район проспекту Мазепи – колишній Петровського). А однією з найвідоміших вулиць Придніпровська є вулиця Агнії Барто, на віршах якої виховувалися багато дітей.

Нові назви

У 2015 році в результаті «декомунізації» було розміщено на карту міста кілька відомих жінок Катеринослава, з різних причин забутих у XX столітті.

З’явилася у місті вулиця Блаватської. Так було названо колишню вулицю Нову, яка з 2003 р. мала ім’я Щербицького. Ця вулиця проходить над парком Лазаря Глоби і не має жодного будинку.

З’явилася у місті і вулиця матері Олени Петрівни Блаватської – Олени Петрівни Ган (колишня вул. Мироненка). Олена Ган (1814-1842) — одна з перших жінок-письменниць XIX століття, що жила в Катеринославі.

Ще одна видатна жінка старого Катеринослава, яка отримала свою вулицю у 2015 році, – це Олександра Якимівна Риндовська (1829-1905). Вона вважалась провідником жіночої освіти у Катеринославі, 40 років вона очолювала Маріїнську жіночу гімназію і була найшанованішою жінкою в місті.

Риндовська та її гімназія

Також з’явились вулиці і на честь жінок, що не мають безпосереднього відношення до Дніпра. Наприклад, «свої» вулиці отримали актриса Марія Заньковецька та співачка Марія Лисиченко. На їхню честь перейменували відповідно вул. Рози Люксембург та Героїв Громадянської війни. З’явилися на карті й відомі українські художниці: вулиця Тетяни Пати (колишня вул. Кузнєцова), вулиця Марії Приймаченко (колишня вул. Жовтнева).

У місті з’явилися вулиці імені видатних жінок минулиї епох: вулиця Княгині Ольги (колишня вул. Горького), вулиця Роксолани (колишня вул. Тевосяна); вулиця Ярославни (колишня вул. Фабриціуса).

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: