З одного – два, або історія будинку Липавського у Дніпрі

14:28  |  24.03.2023
Будинок Липавського, Дніпро

За адресою Січових Стрільців, 1 наразі можна знайти одразу два будинка. Як так вийшло, і що стало причиною подібної плутанини, ми сьогодні і розберемо. А заразом і пригадаємо, ким був перший власник будинку за цією адресою і одну з його головних таємниць.

Прибуткові будинки

Прибутковий будинок — це велика будівля, яка була зведена зі спеціальною метою здачі квартир або інших житлових приміщень в оренду. Особливістю прибуткових будинків є те, що вони зазвичай приносили дохід від оренди квартир, офісів або комерційних приміщень, що знаходяться у них.

Зазвичай, такі будівлі були зводили у минулому столітті, коли відбувалося масове міське будівництво з метою забезпечення росту населення великими містами. Прибуткові будинки могли бути зведені як інвестиційні проекти, а їх власники зазвичай отримували прибуток від оренди, що у свою чергу було джерелом стабільного доходу. Зазвичай, прибуткові будинки мали багатоквартирну систему, що становило їх привабливість через високу орендну популярність.

Сьогодні у будинку теж вистачає комерційної нерухомості

Ці будинки були розташовані в центральних районах міст, де було особливо комфортно жити, та містили у собі не лише житлові приміщення, але й магазини, офіси, станції транспорту та інші комунікації. Сьогодні, прибуткові будинки, споруджені у минулому столітті, можуть бути станом на обліку як пам’ятки архітектури та культурної спадщини. Вони є свідченням історії певної епохи та відображають традиції будівництва минулого. Деякі з них збережені в оригінальному вигляді, в той час, як інші були змінені та зроблені більш сучасними, з частковою реставрацією та збереженням історичної архітектури. Одним з таких будинків і є наш сьогоднішній герой.

Характеристика будинку

Будинок було зведено у 1896 на замовлення купця Євсєя Ароновича Ліпавського. Він отримав права на цю ділянку ще у 1885 році. До того тут розміщувався будинок одного з колоністів, та володіння місцевих купців.

Будівництво будинку тривало декілька років. Певний час Ліпавський мав плани на розширення своєї ділянки. Так, ще у 1890 році міською думою було розглянуто пропозицію купця Липавського про надання місту 2 000 рублів на будівництво колектора по канаві перед його будинком на Катерининському проспекті. В обмін він просив прибрати фруктову лавку на Проспекті проти його будинку та право побудувати колектор на канаві, що проходить біля кордону його ділянки через територію кварталу.

Деталі декору будинку

Потім Липавський хотів приєднати цю ділянку до свого домоволодіння. Міська дума ухвалила рішення ухвалити гроші, без гарантій на передачу землі. Надалі права на територію канави Липавському не було передано.

Величезний для тогочасного міста чотириповерховий будинок власник вирішив забезпечити відповідним «звучним» декором. По центру фасаду красується напис «Самсон». Щодо цього напису існує теорія, що це ім’я власника. Але як ми знаємо, власник мав зовсім інше ім’я. Тому справжня причина назви, імовірно, криється в чомусь іншому.

Нагорі зображено і дату будівництва. А над вікнами третього поверху, у напівкруглих фронтонах красуються цілих 16 амурів. Тут вони зображені у вигляді усміхненого оголеного хлопчика, що стоїть з піднятими руками, серед рослинних гірлянд.

Що тут розміщувалося

Будинок одразу передбачався під здачу у ньому багатьох приміщень. Перш за все можна згадати магазин самого Липавського, а також ще декілька магазинів продовольчих і непродовольчих товарів.

Однак основну кількість приміщень займали менш машстабні орендарі. Серед них особливо багато було різноманітних кондитерів і кондитерських. Тут не тільки виробляли різноманітні солодощі, а ще і каву. Також зустрічались і кабінети приватних стоматологів.

Іншою суттєвою групою були різноманітні контори. Вони надавали різноманітні послуги – страхування, позики, оформлення нерухомості та адвокатьска робота. Так все і тривало до 1917 року. Після революції тут розміщувались різноманітні радянські організації. З цікавого, можна пригадати артель безробітних електромонтерів, що була тут на початку 1920-х.

У подальші радянські роки у будинку розміщувалось декілька різноманітних магазинів. В одному продавали запчастини до автомобілів і тракторів, а в іншому – взуття, зокрема і місцевого виробництва.

З одного будинку – два

Під час Другої світової у будинок потрапила авіабомба. Її вибух зруйнував суттєву частину комплексу, і було вирішено її не відновлювати. Так колишній прибутковий будинок суттєво зменшився у розмірах.

Цей будинок з’явився на місці зруйнованого у війну фрагменту

У 1945 р. триповерховий корпус передали на відновлення управлінню МВС. Відновлювальні роботи було завершено до 1948 р. Під час виконання робіт частково було виконано перепланування приміщень інтер’єру. При цьому поряд прибудували типову «сталінку», тому іноді показчик вулиць плутається і дає адрес «сталінки» як Січових стрільців, 1. Зазвичай, щоб не плутати два будинку, дореволюційний будинок «закріпили» за вул. Січових стрільців, а більш новий — за проспектом Яворницького.

На 2020 рік об’єкт використовується частково як житловий, частково як комерційний (перший поверх). За кошти міського бюджету здійснено заміну покриття даху будівлі.

На 2021 рік, за рахунок міського бюджету, було заплановано роботи з відновлення аттиків та карнизної частини. Першу чергу вдалось завершити до 29 листопада 2021 року, аттики було відновлено. Сума робіт склала 448 тисяч гривень.

Відреставрований фрагмент будівлі

За ці гроші проведено реставрацію гіпсового декору, відлито нові елементи за аналогами, укладено цегляну кладку, зроблено нові кришки горизонтальних поверхонь. Ці роботи дозволять пам’ятнику дочекатися реставрації фасадів, яка може проводитися як за кошти її співвласників, так і за бюджетні гроші.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: