Зубні протези на присосках: у чому їхня особливість і кому вони показані

13:28  |  26.04.2024
зубні протези на присосках
Новини компаній

Протезуванням зубів на присосках називається використання ортопедичних конструкцій знімного типу. Вони робляться на основі еластичних матеріалів, завдяки чому повністю повторюють ясенний рельєф. Під час встановлення в ротову порожнину між самою конструкцією та слизовою утворюється ефект вакууму, відбувається «присмоктування». На зубні протези на присосках ціни залежать, головним чином, від обраного матеріалу основи.

Найчастіше такі протези (з перекриттям піднебіння або без) використовують у разі повної адентії — якщо на щелепі не залишилося зубів, але встановлення можливе також і в разі часткової їх втрати. Хоча фіксується конструкція самостійно, можна зробити закріплення надійнішим, використавши для цього спеціальні медичні препарати, які можна купити в аптеці.

Види протезів на присосках

Завдяки застосуванню новітніх матеріалів, сучасна стоматологія пропонує вирішення проблеми непривабливості протезів. Сучасні конструкції разюче відрізняються від тих, що використовувалися ще якихось 40 років тому. Зубні протези на присосках класифікуються, в основному, за матеріалом:

  • Акрил. Акриловий пластик вважається найбільш популярним матеріалом для цього виду протеза. У конструкції передбачається силіконова вставка між пристроєм і щелепою. Вона працює як амортизатор, а також забеспечує правильний розподіл жувального навантаження. До мінусів можна віднести виникнення алергії на акрил.
  • Нейлон. Прекрасна альтернатива пластику. Нейлонові протези відрізняються приємною м’якістю і максимально схожі на натуральні зуби. Головний плюс таких протезів у тому, що вони ніяк не впливають на здоров’я опорних зубів, оскільки в їхньому обточуванні не виникає необхідності. Також він не натирає ясна.
  • Поліуретан. Не вбирає вологу, тому виникнення неприємних запахів виключено. Добре присмоктується і не травмує ясна.
  • Поліпропілен. Конструкція виходить міцною і пластичною, якісно прилягає до піднебіння і не порушує дикцію.

За конструктивними особливостями протез на присосках може бути:

  • З піднебінням. Передбачає легку та надійну фіксацію.
  • Без піднебіння. Виконані на основі металу або кераміки, вони фіксуються на коронках. Для поліпшеного кріплення рекомендується використання спеціальних гелів.

Знімні зубні протези на присосках мають такі основні переваги:

  • безпечне носіння;
  • доступна ціна;
  • комфортна експлуатація;
  • естетичність.

Показання для встановлення

Протез на присосках рекомендується встановлювати, якщо:

  • є протипоказання до імплантації;
  • зуби частково або повністю відсутні;
  • протез планується використовувати як тимчасову конструкцію.

Якісно виготовлені вставні щелепи часто використовують у разі, якщо у пацієнта рак ротової порожнини. Це захворювання провокує руйнування ясен і кісткової тканини щелепи, що робить імплантацію неможливою.

Протези на присосках, створені із застосуванням новітніх технологій, мають натуральний вигляд, що має велике значення для пацієнтів, які звертають увагу на естетичну сторону конструкції. На перший погляд, ніхто й думки не допустить, що зуби несправжні. Завдяки створенню нових видів пластику, а також способів їхньої обробки, стоматологічні конструкції з цього матеріалу істотно подовжили свій термін служби. Ці протези також відрізняються міцністю та гнучкістю, випадково зламати їх практично неможливо.

Як доглядати за такими протезами?

Насправді догляд за вставними зубами на присосках дуже простий, завдяки тому, що їх легко виймати з ротової порожнини. Для очищення конструкції потрібні зубна паста і щітка з м’якою щетиною, але, крім цього, її бажано ненадовго занурити в антисептичний розчин.

Також стоматолог після встановлення протеза може додатково прописати спеціальні засоби, які обов’язково потрібно використовувати. Проводити очищення та дезінфекцію рекомендується після кожної трапези та перед черговою установкою. На ніч виріб також треба замочувати в антисептику. Під час використання може знадобитися професійна гігієна або відбілювання, тому не варто нехтувати відвідуванням стоматології двічі на рік. У домашніх умовах цю процедуру провести не вийде.

Чи підійдуть протези на присосках?

За останні роки ця стоматологічна конструкція вважається найбільшим досягненням у сфері створення протезів. Для її встановлення та використання не потрібні адгезиви або імпланти, водночас завжди можна бути впевненим у тому, що протез не від’єднається сам по собі.

Статистика демонструє, що цей варіант протезування підходить 80% людей. Щоб уточнити більш конкретно для себе, потрібно звернутися за консультацією до свого стоматолога. Тільки огляд ротової порожнини дасть змогу дати точну відповідь. Так, наприклад, якщо пацієнт нещодавно видалив зуби, встановлення протеза неможливе, поки ясна не загояться.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Метки:
Оставьте комментарий

*

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: